Το νέο αφεντικό των Sephora Βόρειας Αμερικής είναι γένους θηλυκού. Όταν, λοιπόν, η Άρτεμις Πάτρικ, αναλάβει για τα καλά τα ηνία της Sephora North America τον Απρίλιο, θα βρίσκεται σε μια σπάνια και… προνομιακή θέση, όπως γράφει το Forune. Και εξηγεί: αντί να γίνει CEO για να της φορτώσουν μια προδιαγεγραμμένη ήττα, όπως είναι η μοίρα πολλών γυναικών στελεχών, παίρνει την καλύτερη θέση την ώρα που το brand -ιδιοκτησίας του κολοσσού ειδών πολυτελείας LVMH- βρίσκεται σε ένα από τα καλύτερα σημεία της διαδρομής του.

Πέρυσι, τα Sephora σημείωσαν κέρδη «ρεκόρ» παγκοσμίως και εξαιρετικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική.

Η Πάτρικ, με τη 18χρονη καριέρα στην εταιρεία, εγκατέλειψε τη θέση της παγκόσμιας επικεφαλής προώθησης πωλήσεων το περασμένο φθινόπωρο για να γίνει πρόεδρος της Βόρειας Αμερικής.

Sephora: Εκμεταλλεύεται το «φαινόμενο κραγιόν» καθώς στοχεύει σε πωλήσεις 20 δισ. ευρώ

Η άνοδος της  Πάτρικ στις τάξεις των Sephora είναι μια δραματική εκδοχή του κλασικού αμερικανικού ονείρου.

Ξεκινώντας από το Ιράν

Η ιστορία της έχει τις ρίζες της στο Ιράν. Μετανάστευσε στις ΗΠΑ με την οικογένειά της σε ηλικία 7 ετών, δραπετεύοντας από τη βία της Ισλαμικής Επανάστασης του 1979 .

Ο πατέρας της, είπε η ίδια στο Fortune, ήταν πιλότος του πρώην Σάχη. Όπως και άλλοι κρατικοί υπάλληλοι της εποχής, κινδύνευε με φυλάκιση και θάνατο εάν δεν δραπέτευε εγκαίρως.

Η μετακόμιση ήταν μια δοκιμασία για την οικογένειά της και αυτό που η ίδια αποκαλεί αποκαθήλωση για τον πατέρα της, ο οποίος από την υψηλά αμειβόμενη δουλειά πιλοτάροντας αεροπλάνα για έναν βασιλιά, πέρασε στην άντληση αερίου στο Λος Άντζελες.

Εκείνη την εποχή, η Πάτρικ δεν συνειδητοποίησε ότι δεν θα επέστρεφε ποτέ στο Ιράν. «Πίστευα ότι ήταν προσωρινό. Μάθαινα αγγλικά και πήγαινα σχολείο, αλλά σίγουρα πίστευα ότι θα επιστρέφψαμε στο Ιράν και θα ξανάβλεπα την οικογένειά μου», λέει η ίδια σε ένα βίντεο των Sephora για την ιστορία της.

Η μητέρα της επέστρεψε στο Ιράν κατά τη διάρκεια της 444 ημερών κρίσης ομήρων στις ΗΠΑ και στάθηκε αδύνατο να φύγει. Επέλεξε να μην μεταφέρει τη μικρή της κόρη στο Ιράν, όπου οι γυναίκες έχαναν τα δικαιώματα και τις ελευθερίες τους και βίωναν τα βαθιά σκοτάδια ενός βίαιου αναχρονιστικού καθστώτος.

Υπό τον νέο Ανώτατο Ηγέτη Αγιατολάχ Χομεϊνί, η κυβέρνηση θέσπισε αμέσως νόμο που απαιτούσε από όλες τις γυναίκες να φορούν μπούργκα, ανεξάρτητα από τη θρησκεία ή την εθνικότητά τους. Απαγόρευσε επίσης στις γυναίκες να σπουδάσουν σε συγκεκριμένους τομείς, αποκλείονταν γυναίκες δικαστές, διατάχθηκε ο διαχωρισμός ανδρών και γυναικών στο χώρο εργασίας και νομιμοποίησε τους γάμους παιδιών.

Η ανάδοχη οικογένεια

Επειδή ο πατέρας της δεν είχε τα «εφόδια» να τη φροντίσει, όπως εξήγησε η ίδια, αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες, η υπηρεσία πρόνοιας ανέθεσε τη φροντίδα της σε ανάδοχη οικογένεια.

Ως παιδί, λέει η Πάτρικ, δεν συνειδητοποίησε τη θυσία που είχε κάνει η μητέρα της. Οι δυο τους ξανασυναντήθηκαν όταν πλέον ήταν 15 χρονών, αλλά οι ανάδοχοι γονείς της την ενθάρρυναν να τελειώσει το κολέγιο και αργότερα να ακολουθήσει μεταπτυχιακές σπουδές. Οι άνθρωποι αυτοί παραμένουν στη ζωή της σήμερα.

Η ίδια εξηγεί ότι το υπόβαθρό της τής παρέχει μια μοναδική κατανόηση της σημασίας της συμπερίληψης για έναν ηγέτη. «Πάντα κινούμουν με ανοιχτό πνεύμα και περιέργεια απέναντι σε διαφορετικές απόψεις γιατί εμένα πολλές φορές με υποδέχτηκαν με αυτόν τον τρόπο», λέει. «Και όταν ήμουν νεότερη, μερικές φορές δεν ήμουν ευπρόσδεκτη».

Μεγαλώνοντας στις αρχές της δεκαετίας του 1980, «φαινόταν ότι όλοι έμοιαζαν με τη Φάρα Φόσετ», λέει. Εκείνη δεν έμοιαζε. Η Πάτρικ είχε σκούρα σγουρά μαλλιά και σκούρο δέρμα και δεν έμοιαζε με τους λευκούς ανάδοχους γονείς της, κάτι που επηρέασε την αυτοεκτίμησή της, σημειώνει.  «Αυτό το αίσθημα του ανήκειν … καταλαβαίνω τη σημασία του».

Τα Sephora και η συμπερίληψη

Πάντως, το ιστορικό των Sephora σε σχέση με την ποικιλομορφία και την συμπερίληψη έχει μελανά σημεία.

Το 2019, η εταιρεία έκλεισε για μία ημέρα για να εκπαιδεύσει το προσωπικό σε θέματα διαφορετικότητας, μήνες αφότου η τραγουδίστρια SZA, η οποία είναι έγχρωμη, μοιράστηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι ένας υπάλληλος είχε ρατσιστικό προφίλ.

Ένας από τους πωλητές του καταστήματος είχε καλέσει την ασφάλεια για να βεβαιωθεί ότι η τραγουδίστρια που ήταν υποψήφια για Grammy δεν έλεγε ψέματα.

Πιο πρόσφατα, ο τρόπος με τον οποίο χειρίστηκαν οι υπεύθυνοι ενός καταστήματος περιστατικό που αφορούσε εφήβους που έκαναν μακιγιάζ μαύρου προσώπου προκάλεσε δριμεία κριτική.

Όμως, η Sephora έχει αυξήσει δραματικά τον αριθμό των έγχρωμων υπαλλήλων σε ηγετικούς ρόλους στην εταιρεία από το 2020. Λίγο περισσότερο από το μισό, το 51% των διευθυντών είναι έγχρωμοι, σε σύγκριση με το 39% το 2020.

Σε επίπεδο αντιπρόεδρου και άνω, το 42% των στελεχών είναι έγχρωμοι, έναντι 28% πριν από τέσσερα χρόνια.

Η Πάτρικ αναγνωρίζει ότι υπάρχει ακόμη σημαντική δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά «αυτό δεν είναι κάτι για το οποίο μπορείς να πεις κάποια στιγμή ότι “τελείωσε”.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
TikTok: Φλερτάρει και η Ευρώπη με την απαγόρευσή του
Διεθνή |

Ακόλουθος των ΗΠΑ και στο TikTok η Ευρώπη; – Στο «τραπέζι» η απαγόρευσή του

«Γνωρίζουμε ακριβώς τον κίνδυνο του TikTok», είπε η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Τζο Μπάιντεν υπέγραψε την αμερικανική νομοθεσία που απειλεί με πανεθνική απαγόρευση