Τα ποσοστά γονιμότητας σχεδόν σε όλες τις χώρες θα είναι πολύ χαμηλά για να διατηρήσουν τα επίπεδα πληθυσμού μέχρι το τέλος του αιώνα και οι περισσότερες γεννήσεις στον κόσμο θα συμβαίνουν σε φτωχότερες χώρες, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε την Τετάρτη, και στην οποία αναφέρεται το Reuters.

Η τάση θα οδηγήσει σε ένα χάσμα υπερβολικών και υποτονικών γεννήσεων σε όλο τον κόσμο, με την έκρηξη να επικεντρώνεται σε χώρες χαμηλού εισοδήματος που είναι πιο ευαίσθητες στην οικονομική και πολιτική αστάθεια, ανέφερε ο ανώτερος ερευνητής Στάιν Έμιλ Βόλσετ του Ινστιτούτου Μετρήσεων και Αξιολογήσεων Υγείας (IHME) στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ σε ανακοίνωση.

Δημογραφικό: Βαθιές οικονομικές συνέπειες προκαλεί η κατάρρευση της παγκόσμιας γονιμότητας

Η μελέτη που αναφέρεται στο The Lancet προβλέπει ότι 155 από 204 χώρες, ή το 76%, θα έχουν ποσοστά γονιμότητας κάτω από τα επίπεδα αντικατάστασης πληθυσμού έως το 2050. Μέχρι το 2100, αυτό αναμένεται να αυξηθεί σε 198 ή 97%, εκτιμούν οι ερευνητές.

Οι προβλέψεις βασίζονται σε έρευνες, απογραφές και άλλες πηγές δεδομένων που συλλέχθηκαν από το 1950 έως το 2021 ως μέρος της Μελέτης Παγκόσμιας Επιβάρυνσης Ασθενειών, Τραυματισμών και Παραγόντων Κινδύνου.

Οι φτωχές χώρες θα συνεχίσουν να γεννούν

Πάνω από τα τρία τέταρτα των ζωντανών γεννήσεων θα συμβούν σε χώρες χαμηλού και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος έως το τέλος του αιώνα, με περισσότερες από τις μισές να λαμβάνουν χώρα στην υποσαχάρια Αφρική, ανέφεραν οι ερευνητές.

Το παγκόσμιο ποσοστό γονιμότητας – ο μέσος αριθμός γεννήσεων ανά γυναίκα – μειώθηκε από περίπου 5 παιδιά το 1950 σε 2,2 το 2021, σύμφωνα με στοιχεία.

Μέχρι το 2021, 110 χώρες και εδάφη (54%) είχαν ποσοστά κάτω από το επίπεδο αντικατάστασης του πληθυσμού των 2,1 παιδιών ανά γυναίκα.

Ιδιαίτερη ανησυχία για Νότια Κορέα και Σερβία

Η μελέτη υπογραμμίζει μια ιδιαίτερα ανησυχητική τάση για χώρες όπως η Νότια Κορέα και η Σερβία, όπου το ποσοστό γονιμότητας είναι μικρότερο από 1,1 παιδί ανά γυναίκα, εκθέτοντάς τις σε προκλήσεις μείωσης του εργατικού δυναμικού.

Πολλές από τις χώρες με τους πιο περιορισμένους πόρους «θα αντιμετωπίσουν προβλήματα στο πώς να υποστηρίξουν τον νεότερο, ταχύτερα αναπτυσσόμενο πληθυσμό στον πλανήτη σε μερικά από τα πιο ασταθή πολιτικά και οικονομικά μέρη, με ζέστη και καταπονημένα από το σύστημα υγείας μέρη στη γη» είπε ο Σ. Βόλσετ .

Ενώ η πτώση των ποσοστών γονιμότητας στις χώρες υψηλού εισοδήματος αντικατοπτρίζει περισσότερες ευκαιρίες για εκπαίδευση και απασχόληση για τις γυναίκες, οι ερευνητές είπαν ότι η τάση σηματοδοτεί μια επείγουσα ανάγκη για βελτίωση της πρόσβασης στη σύγχρονη αντισύλληψη και στην εκπαίδευση των γυναικών σε άλλες περιοχές.

Επιπλέον, «από τη στιγμή που ο πληθυσμός σχεδόν κάθε χώρας συρρικνωθεί, η εξάρτηση από την ανοιχτή μετανάστευση θα καταστεί απαραίτητη για τη διατήρηση της οικονομικής ανάπτυξης», δήλωσε η Ναταλία Μπατατσαρτζί του IHME, συν-συγγραφέας της έκθεσης, σε δήλωση.

Οι συγγραφείς σημείωσαν ότι οι προβλέψεις περιορίστηκαν από την ποσότητα και την ποιότητα των προηγούμενων δεδομένων, ειδικά για την περίοδο πανδημίας COVID-19 2020-2021.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή