Για δεύτερη φορά από το 2017 που ορκίστηκε για πρώτη φορά πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας ο Εμανουέλ Μακρόν κάλεσε πάνω από 400 δημοσιογράφους στο Μέγαρο των Ιλισίων για να τους μιλήσει εφ’ όλης της ύλης. Συγκεκριμένα ο Μακρόν ανέλυσε τα σχέδια και τις προτεραιότητες που θέτει για τα τελευταία τρία χρόνια της δεύτερης και τελευταίας θητείας του – έως τις προεδρικές εκλογές του 2027 δηλαδή.

Η διεθνής οικονομική συγκυρία που χαρακτηρίζεται από την παγκόσμια ενεργειακή και πληθωρισμική κρίση που εκτινάσσει τις τιμές και ροκανίζει τα εισοδήματα των πολιτών, υποχρεώνει το Γάλλο πρόεδρο να βάλει στην κορυφή των προτεραιοτήτων του την προστασία της αγοραστικής δύναμης «των μεσαίων και λαϊκών τάξεων», ταυτόχρονα με μέτρα για την προστασία της εργασίας, όπως σημειώνει ο γαλλικός τύπος.

Γαλλία: Υπό στενό έλεγχο οι ξένες επενδύσεις στη χώρα

Ο Μακρόν ανακοίνωσε επίσης μέτρα για την ενίσχυση των γεννήσεων και την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, αλλά και για την αξιοκρατία στο Δημόσιο.

«Η αγοραστική δύναμη είναι άμεσα συνδεδεμένη με το κόστος ζωής και τις εργασιακές αμοιβές», είπε ο Μακρόν, σημειώνοντας ότι η Γαλλία έχει ως τώρα αντιμετωπίσει καλύτερα από πολλές άλλες χώρες τις συνέπειες του πληθωρισμού.

«Οι τιμές των τροφίμων θα επανέλθουν σε πιο λογικά επίπεδα», είπε ο πρόεδρος υποσχόμενος ταυτόχρονα «δίκαιες τιμές για τους αγρότες». Και για τις τιμές ενέργειας ο Μακρόν εξέφρασε την πεποίθησή του ότι τα κόστη παραγωγής θα μειωθούν. «Σε κάθε περίπτωση, όποια κι αν είναι τα μέτρα που θα ανακοινώσει σε λίγες ημέρες η νέα κυβέρνηση του Γκαμπριέλ Ατάλ, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα μειωθεί και οι Γάλλοι θα πληρώνουμε σημαντικά λιγότερα από όσο οι γείτονές μας στη Γερμανία, την Ισπανία ή την Ιταλία», διακήρυξε.

Μείωση φόρου εισοδήματος

Σε ό,τι αφορά την εργασία ο Γάλλος πρόεδρος υποσχέθηκε «καλύτερες αμοιβές» αλλά και χαμηλότερη φορολόγηση στο εισόδημα, μείωση των φόρων στέγασης και κίνητρα για το «διαμοιρασμό της προστιθέμενης αξίας». Ο Μακρόν υποσχέθηκε συνολική μείωση της φορολόγησης της μεσαίας τάξης κατά 2 δισ. ευρώ το έτος 2025.

Για να αντιμετωπιστεί εξάλλου η μείωση των γεννήσεων στη Γαλλία ο πρόεδρος θύμισε ότι η κυβέρνηση ήδη έχει αποφασίσει να αντικαταστήσει τη γονική άδεια που ισχύει σήμερα με μια «άδεια τοκετού». Είναι ένα μέτρο που θα επιτρέπει και στους δύο γονείς να βρίσκονται κοντά στο νεογέννητο παιδί τους για έξι μήνες, αν το επιθυμούν.

«Θα είναι καλύτερη η κατανομή των βαρών μεταξύ του ζευγαριού, καθώς με το σημερινό σύστημα η μητέρα μπορεί να απομακρυνθεί έως και τρία χρόνια από την αγορά εργασίας και να χάσει την επαφή», είπε ο Μακρόν τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος του είναι να «ξεμπλοκάρει τα οικονομικά και κοινωνικά εμπόδια για την απόκτηση παιδιών». Η σημερινή γονική άδεια προβλέπει

τη χορήγηση επιδόματος 429 ευρώ μηνιαίως σε όποιον από τους δύο γονείς μένει σπίτι για να φροντίσει το παιδί.

Αξιοκρατία στο Δημόσιο

Ο Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε επίσης την πρόθεσή του τα τρία χρόνια θητείας που του μένουν στο προεδρικό αξίωμα να καθιερώσει ένα δικαιότερο σύστημα αμοιβών στο δημόσιο τομέα. «Το βασικό κριτήριο για την προαγωγή και τις αποδοχές δεν θα είναι μόνο η αρχαιότητα, αλλά και η αξία του δημοσίου υπαλλήλου, διότι έως τώρα οι ικανότητές του δεν ανταμείβονται όσο θα έπρεπε», είπε χαρακτηριστικά.

Η «Le Figaro» σημειώνει εν προκειμένω ότι ο Μακρόν δεν εξήγγειλε κάτι εντελώς νέο και ότι ακολουθεί ουσιαστικά τη γραμμή που είχε χαράξει ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Στανισλάς Γκερινί στην προηγούμενη κυβέρνηση της Ελιζαμπέτ Μπορν. Ο Γκερινί ταυτόχρονα με την ανταμοιβή των προσωπικών και συλλογικών ικανοτήτων και της αποτελεσματικότητας των δημοσίων υπαλλήλων «ήθελε να προωθήσει και την κινητικότητα στη δημόσια διοίκηση και να θέσει τις δεξιότητες στο κέντρο των αποφάσεων», σημειώνει η εφημερίδα.

Πρόκειται για μια ιδέα που ήδη έχει προκαλέσει την έντονη αντίθεση των συνδικάτων του δημόσιου τομέα. Και η πρόθεση του Μακρόν να προωθήσει η νέα κυβέρνηση μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή τις επόμενες εβδομάδες κι όλας, δημιουργεί τις προϋποθέσεις να ξεσπάσει εργασιακή αναταραχή στη χώρα.

«Διαφωνούμε πλήρως με την ιδέα του υπουργού», είχε δηλώσει τον περασμένο Σεπτέμβριο η γραμματέας του

συνδικάτου CGT Σελίν Βερζελετί. «Αποκλείεται να δεχθούμε ένα σύστημα αποζημιώσεων ή μπόνους που αποφασίζεται με βάση τις καλές προθέσεις του Δημοσίου και το οποίο σε καμία περίπτωση δεν εγγυάται καλύτερη αμοιβή για τον εργαζόμενο. Ειδικά επειδή αυτά τα μπόνους και τα επιδόματα δεν λαμβάνονται υπόψη στον υπολογισμό των συντάξεων, παρόλο που ζητείται από τους υπαλλήλους να εργαστούν περισσότερο για να τα λάβουν», εξήγησε η Βερζελετί.

Τέλος, ο γάλλος πρόεδρος εξήγγειλε την πρόεθεσή του να στηρίξει κάθε μέτρο που θα λάβει η κυβέρηση Ατάλ για την ενίσχυση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης κατά προτεραιότητα, ενώ για να καλυφθούν τα κενά και οι ελλείψεις προσωπικού στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, που βάσει των δημοσκοπήσεων ανησυχούν σφόδρα τους πολίτες, ο Μακρόν προανήγγειλε «εισαγωγές» και προσλήψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού από το εξωτερικό.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή