
Η μεγάλη παραγωγή της Ρωσίας και όχι τα φθηνά σιτηρά της Ουκρανίας που έχουν κατακλύσει την ευρωπαϊκή ήπειρο ευθύνεται για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες.
Ουκρανία: Το ΔΝΤ ενέκρινε δάνειο 880 εκατ. ευρώ – Βλέπει το τέλος του πολέμου εντός του ’24
Αυτό υποστηρίζει το Politico, εξηγώντας ότι η παραγωγή σιτηρών της Μόσχας καταγράφει ρεκόρ και τα προϊόντα της εξάγονται σε ολόκληρο τον κόσμο.
«Είναι απολύτως βέβαιο ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τις εξαγωγές τροφίμων της, ιδίως τις εξαγωγές σιταριού, ως μια μορφή ήπιας ισχύος» δηλώνει η Caitlin Welsh, διευθύντρια του Προγράμματος Παγκόσμιας Ασφάλειας Τροφίμων και Νερού στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών και συν-συγγραφέας ενός πρόσφατου εγγράφου σχετικά με την αυξανόμενη κυριαρχία της Ρωσίας στις παγκόσμιες γεωργικές αγορές εις βάρος της Ουκρανίας.
Με τη βοήθεια των εξαιρετικά ευνοϊκών καιρικών συνθηκών, η Ρωσία έχει καλλιεργήσει πρωτοφανείς ποσότητες σιταριού τα τελευταία δύο χρόνια τις οποίες πούλησε σε χαμηλή τιμή στην παγκόσμια αγορά.
Πίεση στο Κίεβο
Η κίνηση αυτή έχει αντιστρέψει την έκρηξη των τιμών των σιτηρών, οδηγώντας τες στα προπολεμικά επίπεδα που είναι ασύμφορα για τους αγρότες σε χώρες όπως η Πολωνία. Σημειώνεται ότι εδώ και μήνες οι Πολωνοί αγρότες αντιδρούν στις πιέσεις που υφίστανται αποκλείοντας τα σύνορα με την Ουκρανία. Οι αποκλεισμοί αυτοί αποτελούν έναν νέο πονοκέφαλο για το Κίεβο, που αναζητούσε εναγωνίως εναλλακτική οδό για την εξαγωγή των σιτηρών του μετά την αποχώρηση της Ρωσίας από τη συμφωνία για τα σιτηρά της Μαύρης Θάλασσας.
Όπως σημειώνει το Politico, ο διαμαρτυρίες έχουν απειλήσει την εύθραυστη κυβέρνηση συνασπισμού της Πολωνίας, αναγκάζοντας τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ να προχωρήσει σε μια επίθεση γοητείας για να πείσει άλλες πρωτεύουσες της ΕΕ για την ανάγκη περιορισμού των ουκρανικών εισαγωγών σιτηρών στο μπλοκ – πιο πρόσφατα κέρδισε την υποστήριξη του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος δέχεται επίσης πυρά από τους αγρότες στην πατρίδα του.
Ενόσω όμως τη συζήτηση στην ΕΕ μονοπωλεί το ζήτημα των ουκρανικών σιτηρών, αρκετές χώρες της ΕΕ όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Γαλλία, συνεχίζουν να αγοράζουν φθηνά ρωσικά σιτηρά.
Πλέον με την παρότρυνση της Πολωνίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας και άλλων ανατολικών χωρών της ΕΕ, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είναι έτοιμη να επιβάλει εκ νέου δασμούς στις εισαγωγές από τη Ρωσία, γεγονός που θα διπλασιάσει ουσιαστικά την τιμή τους και θα συντρίψει τη ζήτηση.
Ωστόσο, οι αναλυτές της αγοράς θεωρούν την κίνηση αυτή περισσότερο ως αντιπερισπασμό παρά ως πραγματική λύση στη δύσκολη οικονομική κατάσταση που αντιμετωπίζουν οι Ευρωπαίοι αγρότες, δεδομένου του σχετικά χαμηλού μεριδίου της αγοράς της ΕΕ που αντιπροσωπεύουν οι εισαγωγές.
Κίνηση-ματ από τη Μόσχα
Αντί να τσακώνονται για τον αντίκτυπο που μπορεί να έχουν οι ουκρανικές ή οι ρωσικές εισαγωγές στους αγρότες, οι χώρες της ΕΕ θα ήταν καλύτερο να βοηθήσουν την Ουκρανία να εξάγει τα δικά της γεωργικά προϊόντα για να αποτρέψουν την παγκόσμια κυριαρχία της Ρωσίας, ιδίως στις χώρες με χαμηλότερο εισόδημα, υποστηρίζουν αναλυτές.
Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και το Κίεβο. «Πρέπει να λάβουμε σοβαρά υπόψη την ιδέα ότι η Ουκρανία πρέπει να επιστρέψει στις παραδοσιακές αγορές της σε τρίτες χώρες προκειμένου να πιέσει τη Ρωσία», υποστηρίζει ο κορυφαίος εμπορικός αξιωματούχος της χώρας, Taras Kachka. «Αυτό είναι απολύτως σαφές και το κάνουμε ήδη».
Στο μεταξύ η Μόσχα, ενώ συνεχίζει επί δύο και πλέον χρόνια τον αιματηρό πόλεμο στην Ουκρανία, δημιουργεί συμμαχίες ανακατευθύνοντας τεράστιες ποσότητες σιτηρών σε περιοχές του τρίτου κόσμου. Τον τελευταίο χρόνο, η Μόσχα έστειλε εκατοντάδες χιλιάδες τόνους δωρεάν σιτηρών σε χώρες της Αφρικής και της Ασίας, κερδίζοντας την εύνοια των τοπικών καθεστώτων τα οποία βοήθησε να αποτρέψουν το ξέσπασμα εμφύλιων ταραχών.
Ο Σεργκέι Λαβρόφ άλλωστε έχει υπογράψει επικερδείς συμφωνίες με τη Βραζιλία, το Μεξικό και άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής, των οποίων οι σοδειές έχουν αποδεκατιστεί από ακραία καιρικά φαινόμενα.
«Η Ρωσία εξάγει μόνο δύο προϊόντα στην Αφρική: δημητριακά και όπλα», δηλώνουν αναλυτές. «Οι αφρικανικές χώρες γίνονται κλειδί για τη Μόσχα λόγω της αυξανόμενης διεθνούς απομόνωσής της».


Latest News

Η Boeing απειλεί να σταματήσει να κατασκευάζει αεροσκάφη για την Κίνα
Ο εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ-Κίνας επισκιάζει τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά αποτελέσματα της Boeing

Άνοδος της μετοχής της Alphabet λόγω της αύξησης των εσόδων το α' τρίμηνο
Η Alphabet είχε έσοδα 90,23 δισ. δολάρια έναντι προβλέψεων για έσοδα 89,12 δισ. δολαρίων, ενώ τα κέρδη ανά μετοχή ανήλθαν στα 2,81 δολάρια έναντι εκτιμήσεων για 2,01 δολάρια

Από «αόρατη» σύζυγος αντιπροέδρου... celebrity - Ποια είναι η δεύτερη κυρία των ΗΠΑ Ούσα Βανς
Ως δεύτερη κυρία, η Ούσα Βανς έχει κρατήσει χαμηλό προφίλ στην Ουάσιγκτον, αλλά έχει σχέδια

Πόσο πιο πλούσιες έγιναν οι 19 πλουσιότερες οικογένειες των ΗΠΑ πέρυσι
Οι πλουσιότεροι από τους πλούσιους στην Αμερική ελέγχουν τον πλούτο του έθνους σε επίπεδα ρεκόρ

100 ημέρες χάους και ελάχιστα αποτελέσματα από το DOGE του Μασκ
Αδηλο το μέλλον του υπουργείου αποτελεσματικότητας μετα την αποχώρηση Μασκ - Η κριτική για έλλειψη διαφάνειας και τα πενιχρά αποτελέσματα

Από τα τρένα στα... τανκς - Η ιστορική στροφή της Γερμανίας που γεννά ευκαιρίες
Τι αναφέρει δημοσίευμα των FT για τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει αυτό το διάστημα η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης

Τραμπ: Ο πόλεμος με την Fed και το βαθύ πλήγμα στην αγορά ομολόγων
Στο κάδρο η ανεξαρτησία της Fed που προστίθεται στις ανησυχίες των επενδυτών για το χρέος, τον εμπορικό πόλεμο και τους τριγμούς στο καθεστώς του ασφαλούς καταφυγίου

H μεγάλη αντεπίθεση της Volkswagen στην Κίνα
Τρία καινούργια μοντέλα σχεδιασμένα ειδικά για την κινεζική αγορά παρουσίασε η γερμανική εταιρεία στη Σανγκάη

Η Nestle παγώνει τις τιμές για να μη χάσει καταναλωτές
Οι δασμοί πυροδοτούν σενάρια ύφεσης και πτώσης της κατανάλωσης - Σε άνοδο τα προϊόντα private label
![Φιλίπ Λέιν [ΕΚΤ]: Οι δασμοί Τραμπ είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/lane-ecb-600x432.jpg)
Λέιν: Οι δασμοί είναι απίθανο να οδηγήσουν σε ύφεση την ευρωζώνη
Ο Φιλίπ Λέιν εμφανίστηκε αισιόδοξος - Τι ανακοίνωσε για τα επιτόκια