Η Amazon αναμένει να εξοικονομήσει περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια μειώνοντας ριζικά τις κενές θέσεις εργασίας, σύμφωνα με ένα άτομο που γνωρίζει το θέμα και ένα εσωτερικό έγγραφο που έλαβε το Business Insider.

Για να φτάσει εκεί, η Amazon αφήνει ορισμένες μισθώσεις να λήγουν, σταματά τη χρήση ορισμένων ορόφων γραφείων και διαπραγματεύεται πρόωρη λήξη μίσθωσης για ορισμένα κτίρια, είπε η πηγή, ανώνυμα στο BI.

Amazon: Ποσό-μαμούθ για την εξαγορά τεχνολογικής start up

Η Amazon έχει ποσοστό κενών θέσεων γραφείου 33,8%, είπε το άτομο. Αυτός ο αριθμός αναμένεται να μειωθεί στο 25% το 2024 και να μειωθεί στο 10% τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια. Η αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα εξοικονόμηση λειτουργικών εξόδων περίπου 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το ποσοστό κενών θέσεων γραφείων της εταιρείας σχεδόν 34% οφείλεται σε βραδύτερη ανάπτυξη και απολύσεις, είπε στο BI το γνωστό πρόσωπο.

Πλήγμα στην αγορά εμπορικών ακινήτων

Η μείωση του ποσοστού αυτού στο περίπου 10% τα επόμενα χρόνια θα είναι άλλο ένα πλήγμα για την αγορά εμπορικών ακινήτων, η οποία ήδη κλυδωνίζεται από την άνθηση της τηλεργασίας, τις πολλές νέες κατασκευές και τις περικοπές από μεγάλες εταιρείες.

Ο οίκος αξιολόγησης Fitch προειδοποίησε πρόσφατα ότι η βουτιά στις αξίες των αμερικανικών γραφείων θα μπορούσε ίσως να ξεπεράσει την κατάρρευση των ακινήτων του 2008, καθώς οι τιμές δεν έχουν φτάσει ακόμη στο ναδίρ. Η μείωση των γραφείων της Amazon αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης, συνεχούς στρατηγικής περικοπής δαπανών.

Σε ένα email προς το BI, ο Μπράντ Γκλάσερ, εκπρόσωπος της Amazon, είπε ότι είναι φυσιολογική επιχειρηματική πρακτική να εξετάζουμε το χαρτοφυλάκιο ακινήτων της εταιρείας.

«Αξιολογούμε συνεχώς το χαρτοφυλάκιο ακινήτων μας με βάση τις δυναμικές και διαφορετικές ανάγκες των επιχειρήσεων της Amazon, εξετάζοντας τις τάσεις στον τρόπο με τον οποίο οι εργαζόμενοι χρησιμοποιούν τα γραφεία μας», δήλωσε ο Γκλάσερ.

Κόμβοι και αδρανοποίηση

Η Amazon προσπαθεί επίσης να αυξήσει την πυκνότητα των γραφείων επιβάλλοντας στους υπαλλήλους τη μετεγκατάσταση σε κεντρικούς «κόμβους», όπως έχει αναφέρει το BI. Η Amazon έχει πολλούς διαφορετικούς κόμβους και οι τοποθεσίες των κόμβων μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την ομάδα. Αλλά η μετακίνηση περισσότερων εργαζομένων στις ίδιες τοποθεσίες θεωρητικά σημαίνει ότι η εταιρεία μπορεί να χρησιμοποιήσει λιγότερους χώρους γραφείων σε τοποθεσίες που δεν είναι «κόμβοι».

Πέρυσι, η Amazon άρχισε να απαιτεί από τους περισσότερους υπαλλήλους να βρίσκονται στο γραφείο τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα και ανάγκασε ορισμένους να μετακινηθούν πιο κοντά στους κεντρικούς της «κόμβους». Όσοι αρνήθηκαν να συμμορφωθούν έλαβαν μια υπόδειξη να υποβάλουν «οικειοθελή παραίτηση» και δόθηκε στους διευθυντές το περιθώριο να τους απολύσουν εάν η μη συμμόρφωση συνεχιζόταν, όπως ανέφερε το BI.

Κάποιος που είναι εξοικειωμένος με το θέμα σημείωσε επίσης ότι οι λεγόμενες «χειμερινές διακοπές» μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του κόστους γραφείου για την Amazon. Αυτό περιλαμβάνει τη διακοπή της χρήσης ενός ολόκληρου ορόφου ή κτιρίου για να ελαχιστοποιηθούν τα λειτουργικά έξοδα.

Αυτές οι τοποθεσίες θα παραμείνουν στο χαρτοφυλάκιο γραφείων της Amazon κατά τη διάρκεια της αδρανοποίησης, πρόσθεσε το άτομο.

«Πολιτική επιστροφής» και απολύσεις

Ο Γκλάσερ τόνισε ότι τα σχέδια για αποτελεσματική χρήση του χώρου γραφείου δεν σχετίζονται με την πολιτική επιστροφής στο γραφείο της εταιρείας.

«Το να υπονοούμε ότι πρόκειται για οτιδήποτε άλλο – όπως οι προσδοκίες μας για την εργασία στο γραφείο – είναι στην καλύτερη περίπτωση παρεξήγηση και στη χειρότερη εσκεμμένα παραπλανητικό», είπε στο BI.

Εσωτερικά, η Amazon γνωρίζει πώς η περσινή πολιτική επιστροφής στο γραφείο προκάλεσε σύγχυση και απογοήτευση σε ορισμένους υπαλλήλους, είπαν στο BI άτομα που γνωρίζουν τα σχέδια. Οι βιαστικές ανακοινώσεις και τα ξεπερασμένα δεδομένα οδήγησαν σε κτίρια που δεν ήταν έτοιμα και καθυστερήσεις στην επαναφορά των ανθρώπων στα γραφεία τους.

Η Amazon συνεχίζει να μειώνει το κόστος σε άλλους τομείς. Οι τελευταίες απολύσεις έγιναν την Τρίτη, όταν η διαφημιστική ομάδα έκοψε έως και 160 θέσεις εργασίας. Η ομάδα Alexa, εν τω μεταξύ, επανεξετάζει το σύστημα υποστήριξης για περαιτέρω μείωση του λειτουργικού κόστους. Η One Medical, η εταιρεία υγειονομικής περίθαλψης που εξαγόρασε η Amazon για 3,9 δισεκατομμύρια δολάρια, δέχεται πιέσεις να εξοικονομήσει περισσότερα.

Το προσωπικό της Amazon διαμαρτύρεται ανεπιτυχώς για την εντολή επιστροφής στο γραφείο από πέρυσι.

Περισσότεροι από 30.000 εργαζόμενοι υπέγραψαν μια εσωτερική αναφορά, υποστηρίζοντας ότι οι περισσότεροι προσλήφθηκαν ως πλήρως απομακρυσμένοι εργαζόμενοι κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, η ηγεσία της Amazon απέρριψε την αίτηση και ο Άντι Τζάσι, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Amazon, προειδοποίησε αργότερα τους υπαλλήλους ότι «πιθανότατα δεν είναι για εσάς η Amazon» εάν συνεχίσουν να αρνούνται να συμμορφωθούν.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Τεχνολογία
Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023
Τεχνολογία |

Γερμανίδα ΥΠΕΞ: Η Ρωσία θα υποστεί συνέπειες για την κυβερνοεπίθεση του 2023

Τον Ιανουάριο του 2023, το Βερολίνο δήλωσε ότι Ρώσοι ακτιβιστές χάκερ έθεσαν εκτός δικτύου αρκετούς γερμανικούς ιστότοπους σε αντίποινα για την απόφασή του να στείλει άρματα μάχης στην Ουκρανία.

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα
Τεχνολογία |

NASA: Έλαβε για πρώτη φορά μήνυμα με λέιζερ από το βαθύ Διάστημα

Έφτασε με ακραία ταχύτητα από απόσταση 1,5 φοράς μεταξύ Γης και Ήλιου – Η αποστολή στέφθηκε από επιτυχία, αποδεικνύοντας την αξιοπιστία του νέου συστήματος επικοινωνίας με λέιζερ αντί για ραδιοκύματα