Η Νότια Κορέα έχει τη οξύτερη υπογεννητικότητα από όλες τις χώρες του πλανήτη και ψάχνει τρόπους να μετριάσει την δημογραφική τραγωδία. Σε αυτό το πνεύμα, ο κορεατικός κατασκευαστικός όμιλος Booyoung προσφέρει στους εργαζόμενους ένα μπόνους $75.000  για κάθε μωρό που γεννάνε, ένα από τα πολλά εντυπωσιακά κίνητρα που προσφέρονται καθώς πολιτικοί και εταιρείες παλεύουν με τη δημογραφική κρίση της χώρας, αναφέρουν οι Financial Times.

«Εάν το ποσοστό γεννήσεων της Κορέας παραμείνει χαμηλό, η χώρα θα αντιμετωπίσει την εξαφάνιση», είπε ο πρόεδρος της Booyoung, Λι Τζουνγκ Κεούν, στους υπαλλήλους τον περασμένο μήνα.

Νότια Κορέα: Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1970 οι γεννήσεις

Το συνολικό ποσοστό γονιμότητας της Νότιας Κορέας – ο μέσος αριθμός παιδιών που αναμένεται να γεννήσει μια γυναίκα στη ζωή της – μειώθηκε από 0,78 το 2022 σε 0,72 το 2023, σύμφωνα με κυβερνητικά στοιχεία. Προβλέπεται να πέσει στο 0,68 φέτος, πολύ κάτω από το 2,1 που ο ΟΟΣΑ λέει ότι είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση ενός γενικά σταθερού πληθυσμού.

Οι πολιτικοί ηγέτες υπόσχονται οικονομικά κίνητρα για τους υποψήφιους γονείς ενόψει βουλευτικών εκλογών τον επόμενο μήνα, με κόμματα από όλο το πολιτικό φάσμα να ανακοινώνουν προτάσεις που κυμαίνονται από πιο γενναιόδωρα επιδόματα στέγασης και φορολογικές ελαφρύνσεις έως υποχρεωτική άδεια πατρότητας για τους πατέρες και διευρυμένες επιδοτήσεις για προγράμματα κατάψυξης ωαρίων, ανέφεραν οι FT.

Δεν υπάρχει χρόνος

«Ο χρόνος τρέχει, ελπίζω κάθε κυβερνητική υπηρεσία να προσεγγίζει τα ζητήματα των χαμηλών ποσοστών γεννήσεων με εξαιρετική αποφασιστικότητα», είπε ο πρόεδρος Γιουν Σουκ Γιολ στους υπουργούς τον Δεκέμβριο.

«Αυτό είναι θέμα επιβίωσης της χώρας», είπε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης Λι Τζαε-Μιουνγκ καθώς ανακοίνωσε το πρόγραμμα του κόμματός του τον Ιανουάριο. «Είναι μια επικείμενη πρόκληση ακριβώς στο κατώφλι μας, όχι μια ανησυχία για το μακρινό μέλλον».

Οι επιπτώσεις της κρίσης γίνονται ήδη αισθητές. Το 2022, ο αριθμός του στρατιωτικού προσωπικού της Νότιας Κορέας έπεσε κάτω από 500.000 για πρώτη φορά, ενώ πανεπιστήμια και σχολεία ανέφεραν ότι ο αριθμός των μαθητών μειώνεται και τα νηπιαγωγεία έχουν μετατραπεί σε γηροκομεία.

«Αυτό που βιώνουν οι άνθρωποι στη Νότια Κορέα τώρα δεν είναι το αποτέλεσμα του ποσοστού γονιμότητας 0,7, αλλά του ποσοστού γονιμότητας όταν ήταν 1,2», δήλωσε ο Τα’οι Σεούλ-Γκι, ερευνητής στο Ινστιτούτο Ανάπτυξης της Κορέας. «Θα γίνει πολύ χειρότερο».

Θα πέσει και το ΑΕΠ

Οι οικονομολόγοι σημειώνουν ότι η Νότια Κορέα αντιμετωπίζει σοβαρές δημοσιονομικές προκλήσεις, καθώς η κυβέρνηση αναγκάζεται να υποστηρίξει τον ταχέως γηράσκοντα πληθυσμό της.

Σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της χώρας θα είναι 28% χαμηλότερο το 2050 σε σχέση με το 2022, καθώς ο πληθυσμός σε ηλικία εργασίας θα συρρικνωθεί σχεδόν κατά 35% τα επόμενα 25 χρόνια.

Το ποσοστό των ατόμων ηλικίας 65 ετών αναμένεται να αυξηθεί στο 25,5% το 2030 και στο 46,4% το 2070. Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, το 40,4% των Νοτιοκορεατών άνω των 65 ετών ζουν ήδη σε σχετική φτώχεια, το υψηλότερο ποσοστό στον ανεπτυγμένο κόσμο, ενώ το εθνικό συνταξιοδοτικό ταμείο της χώρας προβλέπεται να ξεμείνει από χρήματα σε λίγο περισσότερο από 30 χρόνια.

Σύμφωνα με κυβερνητικές στατιστικές, το μέσο νιόπαντρο ζευγάρι στη Νότια Κορέα έχει συνδυαστικά χρέη 124.000 δολαρίων.

Εταιρικές πρωτοβουλίες

Σε αυτό το πλαίσιο, ορισμένες από τις κορεατικές εταιρείες παίρνουν επίσης πρωτοβουλίες.

Ορισμένες εταιρείες φαίνεται να έχουν πετύχει με τα κίνητρά τους. Ο κολοσσός λιανικής Lotte υπερηφανεύεται για ποσοστό γονιμότητας μεταξύ των εργαζομένων του άνω των δύο από τότε που εισήγαγε υποχρεωτικά προγράμματα άδειας μητρότητας και πατρότητας το 2012. Οι γυναίκες εργαζόμενες της Lotte δικαιούνται δύο χρόνια άδεια μητρότητας επιπλέον της τρίμηνης άδειας που εγγυάται το κράτος .

Όμως οι ειδικοί προειδοποιούν ότι τα οικονομικά κίνητρα δεν λειτουργούσαν πάντα. Μεταξύ 2006 και 2023, η Νότια Κορέα έχει ξοδέψει 270 δισεκατομμύρια δολάρια σε πολιτικές που κυμαίνονται από πληρωμές σε μετρητά έως επιδοτούμενες υπηρεσίες φύλαξης παιδιών και θεραπείες υπογονιμότητας, σύμφωνα με το γραφείο προϋπολογισμού του νοτιοκορεατικού κοινοβουλίου.

Ούτε οι πλούσιοι κάνουν παιδιά

Ούτε οι πλούσιοι κάνουν παιδιά. «Οι διαδοχικές κυβερνήσεις το αντιμετώπισαν ως ζήτημα κόστους, αλλά οι σχετικά εύποροι Κορεάτες δεν κάνουν παιδιά», δήλωσε ο Λι Σανγκ-Λιμ, επικεφαλής του κέντρου παρακολούθησης δημογραφικών στοιχείων στο Ινστιτούτο Υγείας και Κοινωνικών Υποθέσεων της Κορέας.

«Το θέμα είναι η έντονη ανταγωνιστική πίεση που δέχονται οι νεαροί πολίτες, είτε στην εκπαίδευση, είτε στην αγορά εργασίας είτε στην αγορά κατοικίας», πρόσθεσε ο Λι.

«Μεγάλωσαν, μη κάνοντας τίποτε άλλο από το να σπουδάζουν, βλέποντας τις μητέρες τους να αγωνίζονται να τους βάλουν σε ακαδημαϊκά ιδρύματα μετά το σχολείο και τους πατεράδες τους να παλεύουν να βγάλουν αρκετά χρήματα. Το αποτέλεσμα είναι να αισθάνονται λιγότερο δέσιμο με την έννοια της οικογένειας – δεν θέλουν την ίδια ζωή για τον εαυτό τους ή τα παιδιά τους».

Πολλοί ειδικοί ανέφεραν επίσης παγιωμένες κοινωνικές συμπεριφορές που δυσκόλευαν τις γυναίκες να χτίσουν τη σταδιοδρομία τους, ενώ παράλληλα έκαναν οικογένεια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή