Μικτή ήταν η εικόνα στις ευρωπαϊκές αγορές στη λήξη της πρώτης συνεδρίασης του νέου τριμήνου, παρά το θετικό τους άνοιγμα, καθώς τα στοιχεία από τη Γερμανία και την Ευρωζώνη θόλωσαν τις προοπτικές που έβλεπαν οι επενδυτές.

Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε πτώση 0,76%, με τον κλάδο των λιανικών πωλήσεων να χάνει 2,1%. Ο βρετανικός FTSE 100 υποχώρησε κατά 0,22% στις 7.935 μονάδες, ο γερμανικός DAX κατέγραψε πτώση 1,09% στις 18.235 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 έκλεισε χαμηλότερα κατά 0,92% στις 8.130 μονάδες.

Wall Street: Υπό την πίεση και του πετρελαίου

Σε επίπεδο τίτλων, οι μετοχές της σουηδικής χαλυβουργίας SSAB υποχώρησαν 4,5%, αφού ανακοίνωσε ότι θα επενδύσει 4,5 δισ. ευρώ στην κατασκευή ενός μίνι-χυτηρίου χωρίς τη χρήση ορυκτών στη χώρα.

Από την άλλη πλευρά, το Delivery Hero σημείωσε άνοδο 6% μετά τις αναφορές ότι η εποπτική αρχή ανταγωνισμού της Σιγκαπούρης είχε ξεκινήσει έρευνα για την εγκαταλειμμένη πλέον εξαγορά της επιχείρησης παράδοσης της Νοτιοανατολικής Ασίας Grab. Οι μετοχές της Just Eat αυξήθηκαν επίσης κατά 4,4%.

Οι μακροοικονομικές ειδήσεις

Στα μάκρο της ημέρας, ο PMI μεταποίησης της Ευρωζώνης επιδεινώθηκε περαιτέρω τον Μάρτιο, σύμφωνα με την S&P Global και την Εμπορική Τράπεζα του Αμβούργου (HCOB). Ο δείκτης διαμορφώθηκε στο 46,1, μειωμένος από το 46,5 του περασμένου μήνα, φθάνοντας σε χαμηλό 3 μηνών.

Η επιβράδυνση στον μεταποιητικό τομέα οφείλεται στην απόδοση της Γερμανίας, η οποία έφτασε σε χαμηλό 5 μηνών. Εν τω μεταξύ, η ελληνική μεταποιητική δραστηριότητα έφτασε σε υψηλό 25 μηνών τον Μάρτιο.

Από την άλλη, ο μεταποιητικός τομέας στο Ηνωμένο Βασίλειο κατέγραψε ανάπτυξη τον Μάρτιο, σύμφωνα με τη νέα έκθεση της S&P Global. Ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών της Μεταποίησης (PMI) ανέβηκε στο 50,3, από 49,9 στην προκαταρκτική έκθεση για τον Μάρτιο και από 47,5 τον Φεβρουάριο. Αυτή είναι η καλύτερη ένδειξη PMI για τον κλάδο από τον Ιούλιο του 2022.

Ο πληθωρισμός στη Γερμανία

Την ίδια ώρα, ανακοινώθηκε ότι ο ετήσιος πληθωρισμός στη Γερμανία μειώθηκε από 2,5% τον Φεβρουάριο σε 2,2% τον Μάρτιο, σύμφωνα με την προκαταρκτική έκθεση της Destatis. Ο ετήσιος πληθωρισμός βρίσκεται πλέον στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2021, όταν διαμορφώθηκε στο 2%.

Σε μηνιαία βάση, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%. Ο βασικός πληθωρισμός, ο ρυθμός εξαιρουμένων των τροφίμων και της ενέργειας, αναφέρθηκε σε 3,3% σε ετήσια βάση, από 3,4% τον Φεβρουάριο.

Τα τελευταία στοιχεία για τον πληθωρισμό της ευρωζώνης υποστηρίζουν την αυξανόμενη συναίνεση ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο, σύμφωνα με τον Chris Williamson, επικεφαλής οικονομολόγο της S&P Global Market Intelligence.

Η ΕΚΤ «εξαρτάται πολύ από τα δεδομένα και βλέπουμε σημάδια ότι ο πληθωρισμός αρχίζει πραγματικά να μειώνεται τώρα», είπε ο Williamson στο CNBC, χαρακτηρίζοντας τον Ιούνιο τον «πιο ρεαλιστικό» μήνα για να ξεκινήσουν μειώσεις επιτοκίων.

Ο βασικός πληθωρισμός τιμών καταναλωτή στη Γαλλία, την Ισπανία και την Ιταλία ήταν χαμηλότερος από το αναμενόμενο την περασμένη εβδομάδα ο πληθωρισμός σε κρατικό επίπεδο στη Γερμανία έδειξε πτώση σε έξι βασικές περιοχές. Μια έρευνα από το γερμανικό Ινστιτούτο Ifo έδειξε εν τω μεταξύ ότι οι προσδοκίες για τις τιμές ήταν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων τριών ετών.

Υπήρξαν επίσης ενδείξεις χαλάρωσης των πιέσεων κόστους στον τομέα των υπηρεσιών, ένας κύριος τομέας ανησυχίας για την ΕΚΤ, η οποία «προστέθηκε στην υπόθεση» για τα επιτόκια, είπε ο Williamson

Χρηματιστήριο Αθηνών: Με βουτιά 2% άρχισε το νέο τρίμηνο

Με «βουτιά» στη ζώνη των 1.390 μονάδων άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «άκουσε» τα καμπανάκια του πολιτικού κινδύνου και της μεταρρυθμιστικής απραγίας της αγοράς και διόρθωσε σε χαμηλότερα και με μειωμένο ρίσκο επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.393,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.391,13 μονάδων (-2,19%) και 1.423,72 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,95% στις 3.353,65 μονάδες, ενώ στο -3,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.318,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 1.170,02 μονάδες.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές