Με «βουτιά» στη ζώνη των 1.390 μονάδων άρχισε το δεύτερο τρίμηνο του έτους το Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο «άκουσε» τα καμπανάκια του πολιτικού κινδύνου και της μεταρρυθμιστικής απραγίας της αγοράς και διόρθωσε σε χαμηλότερα και με μειωμένο ρίσκο επίπεδα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 2% στις 1.393,84 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.391,13 μονάδων (-2,19%) και 1.423,72 μονάδων (+0,10%). Ο τζίρος ανήλθε στα 121,5 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 28,7 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 2,2 εκατ. τεμάχια αξίας 14 εκατ. ευρώ.

Υπό την πίεση και του πετρελαίου η Wall Street

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 1,95% στις 3.353,65 μονάδες, ενώ στο -3,13% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap και στις 2.318,68 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 2,08% στις 1.170,02 μονάδες.

Αρνητικό το κλίμα

Δεν έφτανε η κόπωση της συσσώρευσης, ήρθαν και τα καμπανάκια από αρκετούς συμμετέχοντες στην αγορά ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση έχει λαβωθεί μετά και τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις. Και φυσικά ο κίνδυνος να παγώσει ορισμένες μεταρρυθμιστικές πρωτοβουλίες που ενέχουν κόστος, κάτι που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τη ροή των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία συνδέεται από τα εν λόγω ορόσημα.

Έτσι η εγχώρια αγορά βρέθηκε υπό μεγάλη πίεση, με ελάχιστους τίτλους να διασώνονται (μεταξύ των οποίων και ο πολύπαθος ΟΤΕ), με την επιφυλακτικότητα των αγοραστών να εξαντλείται μόνο στη διαφύλαξη των 1.390 μονάδων. Η διόρθωση ήταν για πολλούς ευκταία ώστε να σπάσει τη συσσώρευση διάρκειας μέχρι τώρα έξι εβδομάδων. Είναι λογικό άλλωστε μετά από τέτοια κίνηση η αγορά να χρειάζεται ανάσες- διορθώσεις μιας και τα κέρδη είναι σημαντικά, σχολιάζει ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance.

Κατά τον ίδιο, η ερώτηση του εκατομμυρίου είναι αν η αγορά-ές διορθώσουν με θόρυβο και γρήγορη πτωτική κίνηση ή με πλάγια κίνηση και συσσώρευση. Το μόνο σίγουρο είναι ότι σε κάθε περίπτωση οι αγοραστές είναι πρόθυμοι να απορροφήσουν την όποια προσφορά με την ελληνική αγορά να έχει γίνει στόχος από πολλά funds του εξωτερικού.

Μπορεί βραχυπρόθεσμα να υπάρχει ανομβρία από νέα αλλά και πτώση τζίρου λόγω Καθολικού Πάσχα και απανωτών αργιών παρόλα αυτά η ρευστότητα επιτρέπει σε κάποιους να κυνηγούν ευκαιρίες ή παίγνια σε εταιρίες μικρής κεφαλαιοποίησης ή να υπάρχουν τοποθετήσεις επιλεκτικά σε εταιρίες που έχουν μείνει άπραγες στην κίνηση του τελευταίου 5μήνου και χρόνου, προσθέτει ο κ. Ζαχαράκης.

Στο ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, ο Ελλάκτωρ έκλεισε με βουτιά 5,70%, με τις Βιοχάλκο και Aegean να τον ακολουθούν με το δικό τους -4,32% και -4,17% αντίστοιχα. Άνω του 3% ήταν η πτώση σε Coca Cola, Alpha Bank, ΕΛΧΑ, Μυτιληναίος και ΕΥΔΑΠ.

Άνω του 2% ήταν η πτώση σε Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, ΟΠΑΠ, Λάμδα και Quest, και άνω του 1% σε Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, Τιτάν και Autohellas. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι Eurobank, Cenergy, Motor Oil και Σαράντης, ενώ ήπια ανοδικά η Jumbo και η Τέρνα Ενεργειακή. Ο ΟΤΕ έκλεισε με άνοδο 1,02%.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Xρηματιστήριο Αθηνών