Πάνω από μισό αιώνα ζωής κλείνει το εργοστάσιο παραγωγής τσιμέντου του πολυεθνικού ομίλου Τιτάν στο Καμάρι Βοιωτίας.

ΤΙΤΑΝ: Εγκαίνια της επένδυσης 26 εκατ. στο Καμάρι – Πώς πρασινίζει το εργοστάσιο

Αποτελεί τη συνέχεια του – ιστορικά – πρώτου εργοστασίου του Τιτάνα στην Ελευσίνα. Το «Καμάρι» χτίστηκε στα μέσα της δεκαετίας του ’70 προκειμένου να καλύψει τις αυξανόμενες της εποχής ανάγκες κατασκευών στην Αττική.

Ακόμα και σήμερα το εργοστάσιο που βρίσκεται στα όρια της Αττικής με τη Βοιωτία προς την πλευρά του κόλπου της Ελευσίνας είναι εξαγωγικό με τα  ¾ της παραγωγής του να εξάγεται σε ξένες αγορές και κυρίως στις ΗΠΑ. Η εξωστρέφεια της ελληνικής οικονομίας σηματοδοτείται και από το συγκεκριμένο εργοστάσιο, «τα λίγα που έχουν απομείνει στην Ελλάδα», όπως είπε άλλωστε χθες ο πρόεδρος του ομίλου Τιτάν κ. Δημήτρης Παπαλεξόπουλος.

Τα εγκαίνια

Ο κ. Παπαλεξόπουλος, η κυρία Αλεξάνδρα Παπαλεξοπούλου, ο Νέλλος Κανελλόπουλος και ο Λεωνίδας Κανελλόπουλος – τέταρτη γενιά των δύο οικογενειών που ηγούνται της πολυεθνικής τσιμεντοβιομηχανίας επί 124 χρόνια – υποδέχτηκαν χθες στο Καμάρι της Βοιωτίας τους προσκεκλημένους τους για να τους παρουσιάσουν το εργοστάσιο του μέλλοντος.

Μία μονάδα παραγωγής που δεν έμεινε στη δεκαετία του ’70 αλλά διαρκώς μετασχηματίζεται. Έχοντας ενσωματώσει ψηφιακές τεχνολογίες, AI, καινοτομίες όπως η τρισδιάστατη εκτύπωση κατασκευών από τσιμέντο αλλά κυρίως επενδύει στην πράσινη μετάβαση.

Παρουσία των υπουργών Ανάπτυξης κ. Κώστα Σκρέκα και Θόδωρου Σκυλακάλη η διοίκηση του Τιτάνα εγκαινίασε την πράσινη επένδυση των 26 εκατ. ευρώ.

Η επένδυση αυτή επιτρέπει τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 150.000 τόνους ετησίως και τη χρήση σχεδόν 200.000 τόνων εναλλακτικών καυσίμων. Σε εθνικό επίπεδο, η επένδυση αυτή και ο οδικός  χάρτης του Τιτάνα για ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα θα συμβάλουν στην επίτευξη του στόχου που έχει θέσει η Ελλάδα, στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου για την Ενέργεια και το Κλίμα (ΕΣΕΚ), για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 54% έως το 2030.

Το στοίχημα

Το μεγάλο όμως στοίχημα τόσο για τον Τιτάνα όσο και συνολικά για την ελληνική βιομηχανία τοποθείται στη μεγάλη επένδυση ύψους 500 εκατ. ευρώ που σχεδιάζει ο όμιλος.

Πρόκειται για ένα πλέγμα έργων μέσα από το πρόγραμμα «IFESTOS» με κορυφαίο αυτό της δέσμευσης διοξειδίου του άνθρακα. Πρόκειται για το μεγαλύτερο έργο του είδους του στην Ευρώπη, που θα δεσμεύσει όλες τις εκπομπές άνθρακα της διαδικασίας παραγωγής του εργοστασίου Καμαρίου, παράγοντας 3 εκατ. τόνους τσιμέντου ουδέτερου αποτυπώματος άνθρακα.

Το έργο «IFESTOS», το οποίο έχει ήδη εξασφαλίσει επιχορήγηση ύψους 234 εκατ. ευρώ από το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ, θα συμβάλει σημαντικά στην επίτευξη των εθνικών στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και θα ενισχύσει την ανταγωνιστικότητα και την εξωστρέφεια της ελληνικής βιομηχανίας.

Και ο κ. Παπαλεξόπουλος ορμώμενος και από τις γεωπολιτικές και οικονομικές εξελίξεις που άπτονται κάλεσε χθες από το Καμάρι τη συνεργασία με το κράτος. Το project που θα οδηγήσει το εργοστάσιο σε μηδενικές εκπομπές CO2 το 2030 απαιτεί υποδομές αλλά και τη στήριξη του κράτους.

Θα πρόκειται όπως είπε ο πρόεδρος του Τιτάνα για τη μεγαλύτερη επένδυση που έχει κάνει η βιομηχανία παγκοσμίως: «Στην Ελλάδα έχουμε βιομηχανίες διεθνώς ανταγωνιστικές που πιστεύουν στην πράσινη μετάβαση και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Είναι λιγότερες από όσες θα θέλαμε αλλά είναι στο χέρι μας να αυξηθούν», τόνισε για να καταλήξει: «Η επιτυχία προϋποθέτει όλο και περισσότερες συνεργασίες».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις