Η ικανότητα των νέων μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα ξεπεράσει την ανθρώπινη νοημοσύνη μέχρι το τέλος του επόμενου έτους, εφόσον η παροχή ηλεκτρικής ενέργειας και υλικού μπορεί να ικανοποιήσει τις απαιτήσεις της ολοένα και πιο ισχυρής τεχνολογίας, σύμφωνα με τον Ίλον Μασκ.

«Η εικασία μου είναι ότι θα έχουμε τεχνητή νοημοσύνη που είναι πιο έξυπνη από οποιονδήποτε άνθρωπο πιθανότατα γύρω στο τέλος του επόμενου έτους», είπε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας, ο οποίος διευθύνει τις Tesla, X και SpaceX. Μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια, οι δυνατότητες της τεχνητής νοημοσύνης πιθανότατα θα ξεπεράσουν αυτές όλων των ανθρώπων, προέβλεψε ο Μασκ τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια συνέντευξης στο X με τον Nicolai Tangen, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Norges Bank Investment Management.

Ο Μασκ είναι αισιόδοξος όσον αφορά την ανάπτυξη της λεγόμενης δημιουργικής γενικής νοημοσύνης, εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης τόσο ισχυρά που μπορούν να νικήσουν τα πιο ικανά άτομα σε οποιονδήποτε τομέα. Αλλά η πρόβλεψη της Δευτέρας είναι μπροστά από τα χρονοδιαγράμματα που είχε προβλέψει προηγουμένως ο ίδιος και άλλοι. Πέρυσι, προέβλεψε ότι το «πλήρες» AGI θα είχε επιτευχθεί μέχρι το 2029.

Ίλον Μασκ vs Σαμ Άλτμαν: Μία σύγκρουση στο πεδίο των δημοσίων σχέσεων

Όπως επισημαίνουν οι Financial Times, μια σειρά από ανακαλύψεις στην τεχνητή νοημοσύνη τους τελευταίους 18 μήνες, συμπεριλαμβανομένης της κυκλοφορίας εργαλείων δημιουργίας βίντεο και πιο ικανών chatbot, έχουν ωθήσει τα σύνορα της τεχνητής νοημοσύνης προς τα εμπρός πιο γρήγορα από το αναμενόμενο. Ο Demis Hassabis, ο συνιδρυτής του DeepMind της Google, προέβλεψε νωρίτερα φέτος ότι το AGI θα μπορούσε να επιτευχθεί μέχρι το 2030.

Οι προκλήσεις

Ο ρυθμός ανάπτυξης έχει επιβραδυνθεί λόγω της συμφόρησης στην παροχή μικροτσίπ , ιδιαίτερα αυτών που παράγονται από την Nvidia, τα οποία είναι απαραίτητα για την εκπαίδευση και τη λειτουργία μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης. Αυτοί οι περιορισμοί μειώνονται, είπε ο Μασκ, αλλά τα νέα μοντέλα δοκιμάζουν τώρα άλλο εξοπλισμό κέντρων δεδομένων και το ηλεκτρικό δίκτυο.

Η προθυμία του Μασκ να συμμετάσχει στον αγώνα τεχνητής νοημοσύνης έρχεται σε αντίθεση με τη στάση υψηλού προφίλ που κράτησε πέρυσι, ζητώντας μια παύση στην προηγμένη ανάπτυξη της τεχνητής νοημοσύνης. Προειδοποίησε για τους «σημαντικούς κινδύνους για την κοινωνία και την ανθρωπότητα» που ενέχουν τα υπερισχυρά εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης και κάλεσε για άμεση παύση στην εκπαίδευση οποιουδήποτε συστήματος πιο ισχυρού από το GPT-4 του OpenAI, το κορυφαίο μοντέλο της αγοράς.

Τη Δευτέρα, ο Μασκ είπε ότι η δική του start-up τεχνητής νοημοσύνης, xAI, εκπαιδεύει μια δεύτερη έκδοση του μοντέλου Grok «η οποία πιστεύουμε ότι θα πρέπει να είναι καλύτερη από το GPT-4». Αυτό θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι τον Μάιο και θα ακολουθηθεί από ένα νέο μοντέλο τάξεις μεγέθους πιο ισχυρό, πρόσθεσε.

Ο Μασκ έχει μεταφέρει περισσότερο χρόνο και πόρους στο xAI. Προσπαθεί να συγκεντρώσει δισεκατομμύρια δολάρια από επενδυτές στις ΗΠΑ, τη Μέση Ανατολή και το Χονγκ Κονγκ, προκειμένου να ανταγωνιστεί το OpenAI, σε έναν γύρο χρηματοδότησης που θα αποτιμούσε την εταιρεία στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλούνται οι FFT.

Ο Μασκ έπαιξε κεντρικό και συχνά αμφιλεγόμενο ρόλο στην ανάπτυξη νέων εργαλείων τεχνητής νοημοσύνης την τελευταία δεκαετία.

Ήταν συνιδρυτής του OpenAI το 2015, αλλά έφυγε από την εταιρεία το 2018 μετά από διαμάχη με τον διευθύνοντα σύμβουλο και συνιδρυτή Sam Altman σχετικά με την κατεύθυνση της έρευνας.

Ο Μασκ μήνυσε την OpenAI και την Altman για παραβίαση της σύμβασης τον Μάρτιο, υποστηρίζοντας ότι είχαν θέσει σε κίνδυνο τη δηλωμένη αποστολή της start-up να δημιουργήσει τεχνητή νοημοσύνη προς όφελος της ανθρωπότητας – έναν ισχυρισμό που η OpenAI αρνήθηκε κατηγορηματικά .

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Tεχνητή νοημοσύνη