Μετά το Πάσχα αναμένεται να κριθεί η τύχη της εταιρείας παραγωγής και προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου Elpedison.

Όπως αποκάλυψε πρώτος ο ΟΤ, οι δύο μέτοχοι HELLENiQ ENERGY και η ιταλική Edison έχουν μπει σε διαπραγματεύσεις για το ποιος θα αποκτήσει τον πλήρη έλεγχο της κοινής μέχρι και σήμερα εταιρείας.

Κατέχουν από 50% και σύμφωνα με πληροφορίες βρίσκονται σε αυτή τη φάση σε συζητήσεις προκειμένου η Elpedison των 315.329 πελατών στην ηλεκτρική ενέργεια και των δύο μονάδων ηλεκτροπαραγωγής συνολικής ισχύος 820 MW να περάσει στα χέρια ενός εκ των δύο.

Πηγές αναφέρουν, ότι μετά το Πάσχα, οι δύο μέτοχοι θα εισέλθουν – εκτός απροόπτου – στις ουσιαστικές διαπραγματεύσεις έχοντας μπροστά τους αποτιμήσεις και άλλα οικονομικά και τεχνικά στοιχεία προκειμένου ο καθένας να κάνει τη δική του προσφορά.

Ηλεκτρική ενέργεια: Το διαζύγιο στην Elpedison πυροδοτεί ντόμινο ανακατατάξεων

Η Edison

Η ιταλική Edison υπό τον CEO Nicola Monti, αναφέρουν πηγές του ΟΤ δεν έχει αλλάξει στόχους και η απόφαση της παραμένει ισχυρή για παρουσία και συνέχεια των επενδύσεων της στην Ελλάδα.

Υπό αυτό το πρίσμα, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται να προχωρήσει στην υποβολή οικονομικής πρότασης προς τον έτερο μέτοχο HELLENiQ ENERGY για την απόκτηση του μεριδίου του και συνεπώς του πλήρους ελέγχου των καθετοποιημένων δραστηριοτήτων της Elpedison.

Αξίζει να σημειωθεί πως οι Ιταλοί έχουν για την Edison στη χώρα τους ένα επενδυτικό πρόγραμμα 10 δισ. ευρώ έως το 2030, ενώ την ίδια στιγμή έχουν κατασκευάσει δύο ολοκαίνουργιες μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο το φυσικό αέριο ισχύος από 800 MW η κάθε μία.

Η Ελλάδα, λένε πηγές, παραμένει στο πεδίο της δράσης τους και για το λόγο αυτό δεν αποκλείεται να επιχειρήσουν, όπως προαναφέρθηκε, την εξαγορά της Elpedison.

Η HELLENiQ ENERGY

Από την άλλη πλευρά, η HELLENiQ ENERGY υπό τον CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη με μετόχους την Paneuropean Oil & Industrial Holdings (40,41%) και το ΤΑΙΠΕΔ (31,18%) – τα μερίδια διαμορφώθηκαν μετά το τελευταίο placement 11%- επίσης αποσκοπούν στην υποβολή πρόταση εξαγοράς του μεριδίου των Ιταλών.

Ο ενεργειακός όμιλος δια του κ. Σιάμισιη έχει κάνει γνωστή την απόφαση απεμπλοκής του από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με πώληση του μεριδίου 35%. Επιπροσθέτως, επιδιώκει, λένε οι πληροφορίες την πλήρη απόκτηση της Elpedison. Με τον τρόπο αυτό θα δραστηριοποιηθεί στην ηλεκτρική ενέργειας μέσω μίας εταιρείας, αν κι εφόσον εξαγοράσει την Elpedison.

Ωστόσο, πηγές της αγοράς, σημειώνουν πώς η HELLENiQ ENERGY έφτασε σε διαφωνία με την Edison καθώς εμφανιζόταν αντίθετη στη δρομολόγηση επενδύσεων που θα ενίσχυαν τη θέση της κοινής τους εταιρείας στην ηλεκτρική ενέργεια. Μία τέτοια περίπτωση είναι η κατασκευή της νέας υπερσύγχρονης μονάδας παραγωγής ρεύματος με φυσικό αέριο ισχύος 826 MW στη Θεσσαλονίκη. Επενδυτική κίνηση την οποία, κατά τις ίδιες πηγές της αγοράς, ήθελε ο έτερος μέτοχος Edison.

Αντίστοιχη επιφυλακτική στάση, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε η HELLENiQ ENERGY και για το FSRU Thessaloniki, για το οποίο ωριμάζονται αδειοδοτικά οι διαδικασίες.

Τα διυλιστήρια

Χωρίς τα παραπάνω να επιβεβαιώνονται από τον όμιλο της HELLENiQ ENERGY, αίσθηση προκάλεσε στην αγορά και η τελευταία τοποθέτηση του CEO κ. Ανδρέα Σιάμισιη στο 9ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών.

Ο επικεφαλής του ομίλου κι εκ των έμπιστων στελεχών της οικογένειας Λάτση, μίλησε εκτενώς για το επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 4 δισ. ευρώ των διυλιστηρίων σε Αττική και Θεσσαλονίκη αλλά χωρίς να συμπεριλαμβάνει μέσα την Elpedison.

Όπως επίσης και οι στόχοι για τις ΑΠΕ που θέτει η HELLENiQ ENERGY δεν φαίνεται να περιλαμβάνουν την Elpedison, παρά μόνο την εξυπηρέτηση της δέσμευσης για τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος των δραστηριοτήτων της διύλισης.

Η Mytilineos

Με βάση τις προαναφερόμενες ερμηνείες, σενάρια που κυκλοφορούν στην αγορά και θέλουν τη Mytilineos να έχει αγοράσει μικρό ποσοστό μετοχών 1% με 2% στο τελευταίο placement της HELLENiQ ENERGY, να έχει στο ραντάρ της τις τελευταίες εξελίξεις στην Elpedison.

Τα σενάρια που κυκλοφορούν στη χρηματιστηριακή και ενεργειακή αγορά θέλουν την εισηγμένη υπό τον πρόεδρο και CEO κ. Ευάγγελο Μυτιληναίο να ενδιαφέρεται για την εξαγορά της Elpedison. Υπενθυμίζεται ότι ο κ. Μυτιληναίος έχει θέσει ως στόχο η Protergia (θυγατρική της Mytilineos) να έχει έως το 2026 μερίδιο 30% στην προμήθεια ηλεκτρικής ενέργειας.

Στόχος, ο οποίος είναι εφικτός να επιτευχθεί και με εξαγορές. Η Elpedison, σήμερα κατέχει μερίδιο της τάξης του 6% και η Protergia 15,08%, σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία του ΑΔΜΗΕ.

Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τα σενάρια, για να προχωρήσει η Mytilineos στην εξαγορά της Elpedison, προϋποθέτει την πλήρη απόκτηση της. Οι ίδιες πηγές θέλουν, την HELLENiQ ENERGY να το πράττει αυτό όταν εξαγοράσει το μερίδιο της Edison και μετά να προχωρήσει στην πώληση της στη Mytilineos.

Αξίζει να τονιστεί ότι από την πλευρά της Mytilineos δεν επιβεβαιώνεται κάποιο τέτοιο σενάριο.

Συγκέντρωση αγοράς

Όπως και να χει η αγορά ηλεκτρικής ενέργειας φαίνεται να οδηγείται σε συγκέντρωση.

Εκτιμήσεις και αναλύσεις έχουν γίνει από αρκετούς παίκτες της αγοράς μεταξύ αυτών και από τον κ. Μυτιληναίο στο ΟΤ FORUM τον Δεκέμβριο του 2023.

Ίσως οι διαπραγματεύσεις των δύο μετόχων της Elpedison για την τύχη της κοινής εταιρείας τους αποτελέσει το σημείο αφετηρίας για τη συγκέντρωση της αγοράς.

Άλλες επίσης πληροφορίες, θέλουν την HELLENiQ ENERGY να ανακοινώνει τις αποφάσεις της στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων στις 27 Ιουνίου.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
«Παύλος Ν. Πέττας»: Η εταιρεία με ιστορία 77 ετών που θα αξιοποιήσει το πρώην εργοτάξιο Ρίου-Αντιρρίου
Επιχειρήσεις |

Ποιος είναι ο όμιλος «Παύλος Ν. Πέττας» που χτύπησε το ακίνητο στο Ρίο - Αντίρριο - Το success story των 77 ετών

Η εταιρεία διαθέτει πλέον περισσότερα από 80.000 τ.μ. ιδιόκτητων εγκαταστάσεων στην Ελλάδα και άλλα 110.000 τ.μ. στη Βουλγαρία - Δραστηριοποιείται σε τρόφιμα και βιοκαύσιμα