Το Παρίσι είναι έτοιμο να φιλοξενήσει τους Ολυμπιακούς Αγώνες κολύμβησης στον Σηκουάνα αυτό το καλοκαίρι, αν δεν τύχουν σημαντικές δυσμενείς καιρικές συνθήκες που θα έριχναν την ποιότητα του νερού, δήλωσε δημοτικός αξιωματούχος στο Bloomberg.

Αυτό συμβαίνει παρά μια έκθεση που δημοσιεύθηκε την περασμένη εβδομάδα που βρήκε υψηλά επίπεδα βακτηρίων στον ποταμό, ο οποίος χρησιμεύει ως κύρια αστική υδάτινη οδός. Ο Πιέρ Ραμπαντάν, ο αντιδήμαρχος αρμόδιος για τον αθλητισμό, είπε ότι η ποιότητα του νερού τείνει να είναι χειρότερη τους ψυχρότερους μήνες, όταν ο μη κερδοσκοπικός οργανισμός που συνέταξε την έκθεση πήρε τα δείγματα.

Ολυμπιακοί Αγώνες Παρισιού: Υπεργολαβίες, εκμετάλλευση και «χρυσά» κέρδη για λίγους

«Δεν θέλουμε οι άνθρωποι να κολυμπούν το χειμώνα, θέλουμε να κολυμπούν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο», είπε ο Ραμπαντάν σε συνέντευξή του. «Γνωρίζουμε ότι τότε οι συνθήκες θα είναι πιο ευνοϊκές».

Ο Ραμπαντάν είπε ότι η ποιότητα του ποταμού βελτιώνεται κάθε χρόνο και είναι σύμφωνη με αυτό που είχαν σχεδιάσει οι αρχές.

«Είμαστε όλοι πολύ αισιόδοξοι και σχεδόν σίγουροι ότι οι αγώνες θα διεξαχθούν», είπε ο Ραμπαντάν. «Αλλά αν δεν συμβεί αυτό, έχουμε κάποιες εναλλακτικές ημέρες έκτακτης ανάγκης».

Αναβολή λόγω βροχοπτώσεων

Οι αγώνες μαραθωνίου κολύμβησης και τριάθλου, που πρόκειται να διεξαχθούν στον ποταμό, ενδέχεται να αναβληθούν για μερικές ημέρες, εάν η ποιότητα του νερού επιδεινωθεί μετά από έντονες βροχοπτώσεις. Ο Τόνι Εστανγκέτ, επικεφαλής των Ολυμπιακών Αγώνων του Παρισιού, αναγνώρισε πρόσφατα ότι το κολυμβητικό σκέλοςτου τριάθλου θα μπορούσε να κοπεί εάν η ποιότητα του νερού επιδεινωθεί, ανέφεραν οι Times. Αρκετές δοκιμές στον Σηκουάνα ακυρώθηκαν το περασμένο καλοκαίρι λόγω κακής ποιότητας νερού.

Δείγματα που ελήφθησαν σε δύο τοποθεσίες στο κέντρο του Παρισιού από το μη κερδοσκοπικό Ίδρυμα Surfrider από το φθινόπωρο έδειξαν ότι οι συγκεντρώσεις E. coli και εντερόκοκκων συχνά υπερέβαιναν τα όρια που ορίζονται από τις κολυμβητικές ομοσπονδίες και τις γαλλικές αρχές.

Ο Ραμπαντάν είπε ότι οι αξιωματούχοι είχαν πει στους εκπροσώπους του Surfrider νωρίτερα ότι τα δείγματα που ελήφθησαν μεταξύ Σεπτεμβρίου και Μαρτίου θα έδειχναν κακή ποιότητα νερού επειδή υπάρχει λιγότερο ηλιακό φως και περισσότερες βροχοπτώσεις τους ψυχρότερους μήνες. Οι έντονες βροχοπτώσεις μπορούν να κατακλύσουν το αποχετευτικό σύστημα της πόλης, το οποίο στη συνέχεια εκβάλει λύματα στον Σηκουάνα.

Τα ρεύματα είναι επίσης πιο γρήγορα το χειμώνα, είπε, πράγμα που σημαίνει ότι το κινούμενο νερό εκτίθεται για μικρότερο χρονικό διάστημα σε ακτίνες UV που σκοτώνουν τα βακτήρια.

Καθημερινές δειγματοληψίες

Οι αξιωματούχοι του Παρισιού θα αρχίσουν να παίρνουν καθημερινά δείγματα νερού σε οκτώ σημεία κατά μήκος του ποταμού την 1η Ιουνίου, από το Bercy, κοντά στο νοτιοανατολικό άκρο της πόλης, μέχρι το Pont Alexandre III, όπου κολυμβητές και αθλητές τριάθλου θα ολοκληρώσουν τους αγώνες τους. Οι περιφερειακές αρχές θα δοκιμάσουν τον ποταμό σε περισσότερες από δύο δωδεκάδες επιπλέον τοποθεσίες εκτός της πρωτεύουσας από τον Ιούλιο.

Η Γαλλία έχει διοχετεύσει 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ  για τον καθαρισμό του Σηκουάνα εγκαίρως για τους Αγώνες, με το κράτος να συνεισφέρει 700 εκατομμύρια ευρώ, η πόλη του Παρισιού 150 εκατομμύρια ευρώ και το υπόλοιπο να μοιράζεται μεταξύ των περιφερειακών αρχών.

Στο Παρίσι, αυτές οι φιλοδοξίες επικεντρώθηκαν στην κατασκευή μιας δεξαμενής νερού κοντά στο σιδηροδρομικό σταθμό Austerlitz που μπορεί να χωρέσει περίπου 50.000 κυβικά μέτρα βρόχινου ύδατος, και συνδέει πλωτές κατοικίες στον Σηκουάνα με το αποχετευτικό σύστημα της πόλης.

Το Παρίσι σχεδιάζει επίσης να ανοίξει μια χούφτα τμήματα κατά μήκος του ποταμού για δημόσια κολύμβηση το καλοκαίρι του 2025. Τόσο η δήμαρχος Αν Ινταλγκό όσο και ο πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν έχουν υποσχεθεί να κάνουν μια βουτιά στον Σηκουάνα.

«Κολύμπησα σε αυτόν ο ίδιος πέρυσι», είπε ο Ραμπαντάν. «Και θα επιστρέψω με τον δήμαρχο και πολλούς άλλους ανθρώπους».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Business of Sport
Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)
Business of Sport |

Θρίαμβος του Ολυμπιακού στην Πόλη – Ήρωας ο Τζολάκης στα πέναλτι και επική πρόκριση στα ημιτελικά (1-0, 2-3 στα πεν.)

Ο Ολυμπιακός πήρε τεράστια πρόκριση στα ημιτελικά του Conference League – Ήρωας των «ερυθρόλευκων ο Τζολάκης στη διαδικασία των πέναλτι καθώς ο γκολκίπερ του Ολυμπιακού απέκρουσε τρία πέναλτι