Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι οι υψηλότερες βαθμολογίες IQ «συσχετίζονται με μια σειρά από αριστερές και φιλελεύθερες πολιτικές πεποιθήσεις».

Οι ερευνητές ψυχολογίας του Πανεπιστημίου της Μινεσότα, Twin Cities, μελέτησαν περισσότερες από 300 οικογένειες στο πλαίσιο της μελέτης και κατέληξαν στο συμπέρασμα, σε νέα δημοσίευση στο περιοδικό Intelligence, ότι το να είναι κανείς πιο έξυπνος «συσχετίζεται με μια σειρά από αριστερές και φιλελεύθερες πολιτικές πεποιθήσεις».

 Η συσχέτιση

Οι ερευνητές μέτρησαν τη νοημοσύνη των συμμετεχόντων χρησιμοποιώντας τόσο το IQ όσο και γενετικούς δείκτες νοημοσύνης, γνωστούς ως πολυγονιδιακές βαθμολογίες. Εξέτασαν τις πολιτικές πεποιθήσεις των συμμετεχόντων ελέγχοντας πέντε μεταβλητές: «πολιτικό προσανατολισμό, αυταρχισμό, ισονομία, κοινωνικό φιλελευθερισμό και δημοσιονομικό συντηρητισμό».

«Οι πολυγονιδιακές βαθμολογίες προέβλεπαν κοινωνικό φιλελευθερισμό και χαμηλότερο αυταρχισμό, εντός των οικογενειών. Η νοημοσύνη ήταν σε θέση να προβλέψει σημαντικά τον κοινωνικό φιλελευθερισμό και τον χαμηλότερο αυταρχισμό, εντός των οικογενειών, ακόμη και μετά τον έλεγχο των κοινωνικοοικονομικών μεταβλητών», έγραψαν οι ερευνητές στο περιοδικό.

«Τα ευρήματα μας μπορεί να παρέχουν το ισχυρότερο συμπέρασμα μέχρι σήμερα για την άμεση επίδραση της νοημοσύνης στις πολιτικές πεποιθήσεις».

«Διαπιστώνουμε ότι τόσο ο δείκτης νοημοσύνης όσο και οι γενετικοί δείκτες νοημοσύνης […] μπορούν να βοηθήσουν να προβλεφθεί ποιο από τα δύο αδέλφια τείνει να είναι πιο φιλελεύθερο. Πρόκειται για αδέλφια με την ίδια ανατροφή, που μεγαλώνουν κάτω από την ίδια στέγη», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Tobias Edwards στο PsyPost.

«Αυτό υποδηλώνει ότι η νοημοσύνη συνδέεται με τις πολιτικές πεποιθήσεις, όχι μόνο λόγω του περιβάλλοντος ή της ανατροφής, αλλά μάλλον ότι η γενετική παραλλαγή της νοημοσύνης μπορεί να παίζει ρόλο στην επιρροή των πολιτικών μας διαφορών». Το έγγραφο πρόσθεσε ότι υπάρχουν ανωμαλίες και ότι «η συσχέτιση μπορεί να συγχέεται ή να διαμεσολαβείται από κοινωνικοοικονομικούς παράγοντες».

Δεξιές απόψεις ή προκαταλήψεις

Επιπλέον, αξίζει να σημειωθεί ότι τα τεστ IQ δεν αποτελούν πάντα ακριβή δείκτη νοημοσύνης και ότι ορισμένες προσωπικότητες της δεξιάς έχουν εκφράσει ρατσιστικές πεποιθήσεις, μοιράζοντας ψευδοεπιστημονικές ιδέες για το IQ, τη γενετική και τη φυλή.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια έχουν διεξαχθεί αρκετές άλλες μελέτες που δείχνουν παρόμοια ευρήματα. Μία από αυτές από το 2019, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Emotion, αποκάλυψε ότι τα άτομα με χαμηλότερη συναισθηματική νοημοσύνη ήταν πιο πιθανό να έχουν δεξιές απόψεις ή προκαταλήψεις (μια μελέτη του 2017 κατέληξε σε παρόμοιο συμπέρασμα).

Το 2012, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Psychological Science διαπίστωσε ότι τα παιδιά με «χαμηλότερη γενική νοημοσύνη» είχαν περισσότερες πιθανότητες να γίνουν προκατειλημμένοι ως ενήλικες και να υιοθετήσουν «δεξιές ιδεολογίες» ως αποτέλεσμα.

Ωστόσο, ο Edwards τόνισε ότι οι πολιτικές πεποιθήσεις είναι πολύπλοκες και άμορφες και θα ήταν αναγωγικό να εξαχθούν ολοκληρωτικά συμπεράσματα. «Δεν υπάρχει κανένας νόμος που να λέει ότι οι ευφυείς άνθρωποι πρέπει πάντα να υποστηρίζουν συγκεκριμένες πεποιθήσεις ή ιδεολογίες», είπε.

«Ο τρόπος με τον οποίο η νοημοσύνη επηρεάζει τις πεποιθήσεις μας εξαρτάται πιθανότατα από το περιβάλλον και την κουλτούρα μας. Κοιτάζοντας πίσω στην ιστορία, μπορούμε να δούμε ότι τα ευφυή άτομα έλκονται από όλα τα είδη των διαφορετικών και συχνά αντιφατικών ιδεών».

*Με πληροφορίες από: Dazed | Kεντρική φωτογραφία θέματος: Godard mon amour | Apple Tv

Πηγή: in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News