Η προβληματική εταιρεία κοινής ωφελείας του Ηνωμένου Βασιλείου Thames Water – η οποία προμηθεύει 16 εκατομμύρια ανθρώπους, ή περίπου το 25% του πληθυσμού της Αγγλίας και της Ουαλίας – αγωνίζεται να παραμείνει στη ζωή αφού οι μέτοχοί της αρνήθηκαν να διαθέσουν περισσότερα χρήματα στην επιχείρηση.

Παρόλα αυτά αύξησε το ποσό που σχεδιάζει να δαπανήσει στο δίκτυό της για την καταπολέμηση περιβαλλοντικών ζητημάτων, όπως διαρροές λυμάτων, κατά 1,1 δισεκατομμύριο λίρες φθάνοντας τα 19,8 δισεκατομμύρια λίρες σε μια ενημέρωση του επιχειρηματικού της σχεδίου τη Δευτέρα, καθώς αντιμετωπίζει την κρίση χρηματοδότησης, σύμφωνα με τους Financial Times.

Η εταιρεία παλεύει με υψηλό πληθωρισμό για το συνολικό χρέος του ομίλου ύψους 18 δισεκατομμυρίων λιρών, ενώ η κυβέρνηση έχει εκπονήσει σχέδια έκτακτης ανάγκης σε περίπτωση που χρειαστεί προσωρινή κρατικοποίηση.

Thames Water: Έστειλε επίστολή αθέτησης πληρωμών στους πιστωτές της

Η Thames Water δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι πρόσθετες κεφαλαιουχικές δαπάνες για την πενταετία έως το 2030 θα της επιτρέψουν να επιτύχει περιβαλλοντικές βελτιώσεις χωρίς καμία αύξηση. Η ρυθμιστική αρχή Ofwat εξακολουθεί να εξετάζει αυτό το σχέδιο και πρόκειται να δημοσιεύσει ένα προσχέδιο απόφασης στις 12 Ιουνίου και μια τελική αξιολόγηση μέχρι το τέλος του έτους.

Ανάγκη για επενδύσεις σε υποδομές

Ωστόσο, η εταιρεία κοινής ωφελείας δήλωσε τη Δευτέρα ότι πρότεινε επίσης επιπλέον επένδυση 1,9 δισεκατομμυρίων λιρών για την πενταετία, ανάλογα με την ικανότητά της να εξασφαλίσει την αλυσίδα εφοδιασμού για την παράδοση του έργου.

Αυτή η πρόσθετη δαπάνη, η οποία θα πρέπει επίσης να εγκριθεί από την Ofwat, θα αύξανε τους λογαριασμούς των πελατών κατά 44% χωρίς πληθωρισμό – ή κατά £19  ανά πελάτη ετησίως, είπε. Αυτό είναι ξεχωριστό από την πενταετή ρυθμιστική συμφωνία και θα μπορούσε να εγκριθεί σε μεταγενέστερη ημερομηνία.

Η πρόταση έρχεται καθώς η εταιρεία παλεύει με τον υψηλότερο πληθωρισμό στα κόστη εργασίας, ενέργειας και υλικών, γεγονός που καθιστά πιο δαπανηρή την παράδοση των υφιστάμενων έργων.

Η αύξηση κατά 40% στους λογαριασμούς πελατών που υποβλήθηκαν πέρυσι θα υποστηρίξει μια τόσο αναγκαία εισφορά μετοχικού κεφαλαίου ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών, η οποία απαιτείται για τη διατήρηση της λειτουργίας της επιχείρησης και την επίτευξη βελτιώσεων έως το 2030. Η Thames Water είπε ότι έχει αρκετά μετρητά για να παραμείνει σε λειτουργία μέχρι τον Ιούλιο του 2025.

Μέτοχοι: Όχι άλλα χρήματα

Οι ιδιοκτήτες της εταιρείας κοινής ωφελείας, που περιλαμβάνουν τα συνταξιοδοτικά ταμεία USS και Omers, καθώς και τα κρατικά επενδυτικά ταμεία του Άμπου Ντάμπι και της Κίνας, αρνήθηκαν να εισφέρουν νέα ίδια κεφάλαια καθώς λένε ότι οι κανόνες της Ofwat είναι πολύ περιοριστικοί.

Είχαν ζητήσει επιείκεια στους κανόνες μερίσματος και ρυθμιστικών προστίμων καθώς και αύξηση στους λογαριασμούς. Εάν αποσυρθούν, η Thames Water θα μπορούσε να αναγκαστεί να εισέλθει στο ειδικό καθεστώς διοίκησης της κυβέρνησης, μια μορφή προσωρινής επανακρατικοποίησης.

Άλλες εταιρείες έχουν επίσης τροποποιήσει τα επιχειρηματικά τους σχέδια μετά από συζητήσεις με την Ofwat. Τον Μάρτιο, η Southern Water αύξησε τις αναμενόμενες δαπάνες της κατά 8,5% πριν από τον πληθωρισμό και δήλωσε ότι τώρα αναμένει ότι οι μέσοι ετήσιοι λογαριασμοί πελατών θα αυξηθούν κατά 74%, τη μεγαλύτερη αύξηση τιμών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

H Ofwat είπε στους FT ότι υπήρχαν «περισσότερες πληροφορίες που δημοσιεύθηκαν τους τελευταίους μήνες που διευκρινίζουν τις καταστατικές δεσμεύσεις των εταιρειών». Αυτό απαιτούσε «οι εταιρείες να επανεξετάσουν τα προτεινόμενα σχέδιά τους και να αναθεωρήσουν τις προβλέψεις δαπανών τους ώστε να αντικατοπτρίζουν τι θα απαιτούνταν για να συμμορφωθούν πλήρως με όλες τις νομοθετικές απαιτήσεις».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή