Οι αερομεταφορείς σε ΗΠΑ και Ευρώπη ετοιμάζονται να έχουν λιγότερα νέα αεροσκάφη μικρότερων αποστάσεων από ό,τι σχεδίαζαν, μια ανεπιθύμητη έκπληξη που αυξάνει το κόστος και διατηρεί παλαιότερα αεροσκάφη σε υπηρεσία.

Η Boeing λέει στις αεροπορικές εταιρείες ότι θα λάβουν λιγότερα αεροσκάφη τύπου 737 Max από ό,τι αναμενόταν φέτος, αναγκάζοντάς τες να περιορίσουν δρομολόγια και αυξάνοντας την προοπτική υψηλότερων ναύλων κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

S&P: Αναθεωρεί τις προοπτικές της Boeing σε «αρνητικές» απο «σταθερές»

Η Boeing μείωσε τους ρυθμούς παραγωγής μετά την απώλεια θύρας από ένα 737 Max κατά τη διάρκεια πτήσης της Alaska Airlines τον Ιανουάριο.

Περιορισμός κατασκευής

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Αεροπορίας των ΗΠΑ ανακοίνωσε ότι η Boeing δεν μπορεί να κατασκευάζει περισσότερα από 38 αεροπλάνα 737 Max το μήνα, καθώς βελτιώνει τους ποιοτικούς ελέγχους. Τον Μάρτιο η εταιρεία παρέδωσε 24 τζετ σε πελάτες, σε σύγκριση με 52 τον ίδιο μήνα ένα χρόνο πριν. Η Airbus, εν τω μεταξύ, παρέδωσε 51 από τα A320 και A321neo, αεροπλάνα που ανταγωνίζονται το Max.

Η Southwest Airlines, με τα περισσότερα 737 Max σε υπηρεσία και υπό παραγγελία, ανακοίνωσε την Πέμπτη ότι θα λάβει μόνο 20 από τα 46 τζετ που περίμενε φέτος. Τον Ιανουάριο, είπε ότι σχεδίαζε να παραλάβει 79 αεροσκάφη Max, αντί για τα 85 που είχαν συμφωνηθεί. Η Southwest τώρα προβλέπει ότι τα λειτουργικά έσοδα του 2024 θα αυξηθούν κατά λιγότερο από 10% σε σύγκριση με πέρυσι. Προηγουμένως είχε προβλέψει διψήφια ανάπτυξη.

Ο αερομεταφορέας, με καθαρή ζημιά 231 εκατομμυρίων δολαρίων το πρώτο τρίμηνο, ανακοίνωσε σειρά μέτρων εξοικονόμησης κόστους και μειώνει τους εργαζόμενους κατά 2.000 μέχρι το τέλος του έτους. Περιορίζει τις προσλήψεις, προσφέρει εθελοντική άδεια και περιορίζει το πρόγραμμά της για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Η Southwest καθυστερεί επίσης την απόσυρση κάποιων αεροσκαφών, μειώνει τους χρόνους προετοιμασίας για την επόμενη πτήση του και προσθέτει μεταμεσονύχτιες πτήσεις, προσπαθώντας να αποφέρει περισσότερα έσοδα από υπάρχοντα αεροπλάνα.

Μειωμένες παραλαβές

Η American Airlines δήλωσε ότι αναμένει να λάβει 16 αεροσκάφη το 2024. Η αεροπορική εταιρεία την Πέμπτη ανέφερε καθαρή απώλεια 312 εκατομμυρίων δολαρίων για το πρώτο τρίμηνο, σε σύγκριση με 10 εκατ. δολάρια σε καθαρά έσοδα για την ίδια περίοδο πριν από ένα χρόνο.

Την περασμένη εβδομάδα, η United Airlines δήλωσε ότι αναμένει ότι η Boeing θα παραδώσει 61 από τα αεροσκάφη το 2024, χαμηλότερα από την προσδοκία 101 στην αρχή του τρέχοντος έτους.

Η Alaska Airlines είπε ότι αντί να λάβει 23 Max φέτος, η Boeing θα παραδώσει μεταξύ 10 και 20. Η εταιρεία ανέμενε να επεκτείνει την πτητική ικανότητα έως και 5% περισσότερο από πέρυσι. Τώρα αναμένει ότι η παραγωγική ικανότητα θα αυξηθεί όχι πάνω από 3%.

Η Ryanair, ο μεγαλύτερος ευρωπαίος πελάτης της Boeing, αναμενόταν να παραλάβει 57 αεροπλάνα εγκαίρως για την καλοκαιρινή περίοδο αιχμής, αλλά τώρα περιμένει «κάπου 40», δήλωσε στους Financial Times ο διευθύνων σύμβουλος Μάικλ Ο’Λίρι.

Η εταιρεία έχει περικόψει ορισμένες πτήσεις και επιβράδυνε τα σχέδια ανάπτυξής της, μειώνοντας τον αριθμό των επιβατών που αναμένει να εξυπηρετήσει το τρέχον οικονομικό έτος από 205 εκατομμύρια σε 200 εκατομμύρια.

Στην αρχή του έτους, η Turkish Airlines επρόκειτο να λάβει 15 737Max το 2024 και άλλα 16 το 2025, σύμφωνα με τον πάροχο αεροπορικών δεδομένων Cirium. Επί του παρόντος, αναμένει να λάβει τέσσερα φέτος, τα οποία θα μισθώσει από την AerCap, και 31 το επόμενο έτος, όλα από εκμισθωτές.

Αύξηση ναύλων από Μάιο

Η Χελέιν Μπέκερ, αναλύτρια στην TD Cowen, είπε ότι οι καθυστερήσεις παράδοσης της Boeing συν η καθήλωση αεροπλάνων με ελαττωματικούς κινητήρες turbofan της Pratt & Whitney, θα μπορούσαν να συνδυαστούν με την έντονη ζήτηση για αεροπορικά ταξίδια για να αυξήσουν τους ναύλους ξεκινώντας από τα μέσα Μαΐου.

Ο Ο΄Λίρι προέβλεψε ότι οι ναύλοι θα αυξάνονταν από 5% έως 10% σε ετήσια βάση λόγω της έλλειψης αεροσκαφών στην Ευρώπη. Η δυνατότητα να χρεώνονται περισσότερα εισιτήρια και να εκτελούνται πληρέστερες πτήσεις μπορεί να αντισταθμίσει εν μέρει το υψηλότερο κόστος. Ο αναλυτής της Fitch Ratings, Joe Rohlena, δήλωσε ότι υψηλότεροι ναύλοι είναι πιθανό να εμφανιστούν αργότερα μέσα στο έτος.

Η παγκόσμια χωρητικότητα για τη United και την Alaska τον Ιούνιο είναι περίπου 6% χαμηλότερη από ό,τι είχαν προγραμματίσει στις 7 Ιανουαρίου, αμέσως μετά την έκρηξη της πόρτας.

Η Turkish Airlines, η οποία προσπαθεί να διπλασιάσει το μέγεθος του στόλου της την επόμενη δεκαετία, διαπραγματεύεται με την Boeing για να δώσει μια υποτιθέμενη μεγάλη παραγγελία, πιθανώς περίπου 150.

Η Alaska είπε ότι εξακολουθεί να σχεδιάζει να λειτουργεί ένα αξιόπιστο χρονοδιάγραμμα παρά το γεγονός ότι έχει λιγότερα νέα αεροπλάνα, παρατείνοντας την απόσυρση παλαιότερων αεροσκαφών. Παρόλα αυτά, ο αερομεταφορέας είναι λιγότερο εξαρτημένος από νέα αεροσκάφη της Boeing, επειδή είχε ήδη ανανεώσει τον στόλο του πριν από αρκετά χρόνια.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή