Με το ποσό ρεκόρ ύψους των 12,8 δισ. λιρών καλύφθηκε η δημοπρασία κρατικών ομολόγων της Βρετανίας, καθώς οι υψηλές αποδόσεις προσελκύουν το επενδυτικό ενδιαφέρον.

Η έκδοση αφορούσε ομολογιακούς τίτλους 5ετούς διάρκειας με στόχο την άντληση 4 δισ. λιρών. Η αναλογία προσφοράς και κάλυψης διαμορφώθηκε, σύμφωνα με το γραφείο διαχείρισης χρέους, στο ιστορικό υψηλό του 3,21.

Ευρωπαϊκά χρηματιστήρια: Θολώνουν τις αγορές τα αποτελέσματα από Stellantis και Volkswagen

Η απόδοση των πενταετών ομολόγων στη δευτερογενή αγορά σκαρφάλωσε την περασμένη εβδομάδα στο 4,29%, αυξημένη κατά περίπου 90 μονάδες βάσης από το χαμηλό επίπεδο που έκλεισε το 2023.

Πρόκειται για την τελευταία έκθεση από μια σειρά δημοπρασιών σταθερών ομολόγων που θα συμβάλει στην άμβλυνση των ανησυχιών για το πώς η κυβέρνηση θα χρηματοδοτήσει την επιδεινούμενη δημοσιονομική της θέση καθώς τα επιτόκια παραμένουν υψηλά. Την περασμένη εβδομάδα, αύξησε το ποσό των ομολόγων που σχεδιάζει να πουλήσει αυτό το οικονομικό έτος στα 277,7 δισ. λίρες. Πρόκειται για το δεύτερο μεγαλύτερο ποσό που έχει καταγραφεί.

Η ζήτηση εν τω μεταξύ φαίνεται να έχει ευρεία βάση, σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Αγγλίας.

Ωστόσο, η διαφορά μεταξύ της απόδοσης στη δημοπρασία και της χαμηλότερης αποδεκτής τιμής – γνωστής ως «ουρά» – διαμορφώθηκε σε 0,8 μονάδες βάσης. Ανήλθε δηλαδή σε υψηλότερα επίπεδα από την πώληση τετραετών ομολόγων τον προηγούμενο μήνα και ερμηνεύεται ως αποδοχή παραχώρησης στη τιμολόγηση.

Οι αγορές χρήματος στοιχηματίζουν ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα μειώσει τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης έως τον Σεπτέμβριο, με τις πιθανότητες να ευνοούν μόνο μία ακόμη κίνηση μέχρι τον Δεκέμβριο. Στην αρχή του έτους, οι επενδυτές εκτιμούσαν ότι θα πραγματοποιηθούν έξι μειώσεις επιτοκίων.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές