H εταιρεία η οποία έγινε η πιο πολύτιμη στην Ευρώπη πέρυσι λόγω της μεγάλης επιτυχίας των φαρμάκων της για απώλεια βάρους, ξεπέρασε την Πέμπτη τις προσδοκίες για τα κέρδη του πρώτου τριμήνου καθώς η ζήτηση για αυτά τα φάρμακά της αυξήθηκε κατακόρυφα.

Ο δανικός φαρμακευτικός κολοσσός Novo Nordisk ανακοίνωσε ότι τα καθαρά κέρδη του αυξήθηκαν κατά 28%, σε ετήσια βάση, και ανήλθαν στα 25,4 δισεκατομμύρια κορώνες Δανίας (3,65 δισεκατομμύρια δολάρια), πολύ πιο πάνω από την πρόβλεψη δημοσκόπησης της LSEG ύψους που έκανε λόγο για 23,7 δισεκατομμύρια κορώνες.

Ozempic: Εταιρεία υπόσχεται ανάπλαση αποστεωμένων από το σκεύασμα προσώπων

Οι πωλήσεις του δημοφιλούς φαρμάκου απώλειας βάρους Wegovy υπερδιπλασιάστηκαν και ανήλθαν σε 9,38 δισεκατομμύρια κορώνες.

Οι συνολικές πωλήσεις στη Βόρεια Αμερική αυξήθηκαν κατά 35%, καθώς η εταιρεία επισήμανε ότι το Wegovy είχε εγκριθεί στις ΗΠΑ το πρώτο τρίμηνο για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου σε άτομα με παχυσαρκία. Το Wegovy έχει τώρα 130.000 εβδομαδιαίες συνταγές στις ΗΠΑ, με περισσότερα από 25.000 άτομα να ξεκινούν το φάρμακο την εβδομάδα κατά τη διάρκεια του τριμήνου, όπως έδειξαν τα αποτελέσματα.

Η μετοχή της Novo Nordisk που είναι εισηγμένη στην Κοπεγχάγη ξεκίνησε 1,45% χαμηλότερα.

«Είμαστε ικανοποιημένοι με την αύξηση των πωλήσεων τους πρώτους τρεις μήνες του 2024, λόγω της αυξημένης ζήτησης για τις θεραπείες διαβήτη και παχυσαρκίας που βασίζονται στο GLP-1», δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος Lars Fruergaard Jørgensen.

Αύξηση των προοπτικών για το 2024

Η Novo Nordisk αύξησε τις προοπτικές της για το 2024, ωθώντας τις προοπτικές αύξησης των πωλήσεών της κατά μία ποσοστιαία μονάδα υψηλότερα, στο 19% έως 27% σε σταθερές συναλλαγματικές ισοτιμίες. Επίσης, αύξησε την πρόβλεψή της για ανάπτυξη σε 22% έως 30% από προηγούμενη πρόβλεψη για 21% έως 29%.

Ο John Rountree, διευθύνων εταίρος στη φαρμακευτική εταιρεία συμβούλων Novasecta, σημείωσε τις «εξαιρετικές επιδόσεις» από τα αποτελέσματα της εταιρείας.

«Πραγματικά δεν υπήρχε άλλη προσδοκία από τη συνέχιση της ανάπτυξης και την ουσιαστική ανάπτυξη», είπε ο Rountree στο «Squawk Box Europe» του CNBC.

«Θα είναι σημαντικό για την εταιρεία να διατηρήσει τις δαπάνες της για έρευνα και ανάπτυξη σε υψηλά επίπεδα και να καινοτομεί καθώς ένας αυξανόμενος αριθμός ανταγωνιστών εισέρχεται στην αγορά και οι πατέντες για φάρμακα λήγουν», πρόσθεσε.

Η Novo Nordisk αντιμετωπίζει ανταγωνισμό στην αγορά των θεραπειών απώλειας βάρους από τον αμερικανικό φαρμακευτικό κολοσσό Eli Lilly, και μια σειρά από μεγάλες και μικρότερες εταιρείες που επιδιώκουν να εισέλθουν στην αγορά. Η Eli Lilly αύξησε επίσης τις προοπτικές της για τα ετήσια αποτελέσματά της αυτή την εβδομάδα.

Πρόσφατα θετικά δεδομένα δοκιμών από το πειραματικό νέο χάπι αδυνατίσματος της Novo Nordisk αύξησαν περαιτέρω την αξία της εταιρείας τον περασμένο μήνα.

Η εταιρεία ενισχύθηκε επίσης από πρόσφατα ευρήματα έρευνας. Μια ρυθμιστική έρευνα της Ευρωπαϊκής Ένωσης νωρίτερα αυτόν τον μήνα δεν βρήκε καμία σχέση μεταξύ αυξημένου κινδύνου αυτοκτονικού ιδεασμού και αυτοτραυματισμού με τη λήψη του Wegovy ή του φαρμάκου της Novo Nordisk για τον διαβήτη, Ozempic.

Σημειώνεται ότι η μετοχή της δανικής φαρμακευτικής εταιρείας σημείωσε άνοδο 59% τον τελευταίο χρόνο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή