Δυνατό ξεκίνημα της χρονιάς με αύξηση πωλήσεων και βελτιωμένη κερδοφορία «μαρτυρούν» τα οικονομικά αποτελέσματα τριμήνου του Ομίλου Τιτάν. Το έτος ξεκίνησε με ισχυρή αύξηση πωλήσεων σε όλες τις περιοχές, φτάνοντας τα €623,7 εκ., (αύξηση 6,1%) σε ένα τρίμηνο με αυξημένη ζήτηση σε όλα τα προϊόντα μας και σταθερά επίπεδα τιμών. Τα κέρδη EBITDA ανήλθαν σε €109,8 εκ., καταγράφοντας το όγδοο συνεχόμενο τρίμηνο αύξησης των κερδών EBITDA.

O Μπάιντεν στρώνει το χαλί… σε Τιτάνα και Ελληνικά Καλώδια

Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα ενισχυμένα είναι τα καθαρά κέρδη μετά από φόρους και δικαιώματα μειοψηφίας διαμορφώθηκαν σε €52,4 εκ. καταγράφοντας αύξηση 18,4%, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA είναι στα χαμηλά επίπεδα του 1,2x. Οι ελεύθερες ταμειακές ροές κατέγραψαν εποχικές εισροές ύψους €14 εκ. στο τρίμηνο. Ο καθαρός δανεισμός του Ομίλου διαμορφώθηκε στα €684 εκ., έναντι €660 εκ. στο τέλος του 2023, ενώ ο δείκτης καθαρού δανεισμού/EBITDA διαμορφώθηκε σε 1,2x. Τον Μάρτιο του 2024, η μετοχή του Ομίλου ΤΙΤΑΝ (TITC) εντάχθηκε στον δείκτη FTSE Russell Large Cap.

Σύμφωνα με όσα αναφέρει ο Όμιλος, θετικές προοπτικές για το έτος δημιουργούνται χάρη στην αυξημένη ζήτηση, τα σταθερά επίπεδα τιμών, τη βελτιωμένη διαχείριση του κόστους ενέργειας και τη βελτιωμένη λειτουργική αποδοτικότητα. Παράλληλα, συνεχίζονται οι προσπάθειες για μείωση των εκπομπών άνθρακα συμπεριλαμβανομένου και του σημαντικού έργου δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα στην Ελλάδα και του πρώτου έργου παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου στην Δυτική Βιρτζίνια (ΗΠΑ).

Σύμφωνα με τη στρατηγική του Ομίλου, οι επενδύσεις για την περαιτέρω βελτίωση του ενεργειακού μείγματος συνεχίστηκαν με αμείωτο ρυθμό, με αυξημένη χρήση εναλλακτικών καυσίμων, πρώτων υλών και υψηλότερη χρήση συμπληρωματικών τσιμεντοειδών υλικών έτσι ώστε να μειωθεί ο δείκτης κλίνκερ/τσιμέντου. Οι πρωτοβουλίες ψηφιακού μετασχηματισμού προχωρούν επίσης σύμφωνα με το πρόγραμμα, στοχεύοντας στην περαιτέρω εφαρμογή ψηφιακών συστημάτων στα εργοστάσια του Ομίλου και συνεπώς στην περαιτέρω βελτίωση των επιδόσεων.

Καθετοποίηση

Ταυτόχρονα, ο Όμιλος ωφελείται σημαντικά από την καθετοποίηση των δραστηριοτήτων του και την τοποθέτησή του σε περιοχές με υψηλή ζήτηση τόσο στα αστικά κέντρα όσο και στις περιοχές της χώρας που έχουν αυξημένη τουριστική κίνηση. «Οι τιμές της εγχώριας αγοράς διατήρησαν σταθερά την δυναμική τους, ωστόσο η αύξηση του κόστους ηλεκτρικής ενέργειας επηρέασε την κερδοφορία. Οι τιμές των εξαγωγών ήταν χαμηλότερες σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, με αρνητική επίπτωση στην κερδοφορία, ενώ οι εξαγωγές τσιμέντου στις ΗΠΑ παρέμειναν ισχυρές», επισημαίνεται.

Αναφορικά με το IFESTOS, το πρωτοποριακό έργο δέσμευσης και αποθήκευσης διοξειδίου άνθρακα του Ομίλου ΤΙΤΑΝ στην Ελλάδα, σε συνέχεια της υπογραφής συμφωνίας με το Ταμείο Καινοτομίας της ΕΕ τον περασμένο Δεκέμβριο, «συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές, τους τεχνολογικούς προμηθευτές και τους υπολοίπους συνεργάτες για την υλοποίηση του έργου σε όλα τα επίπεδα», τονίζεαι.

Αισιοδοξία και προκλήσεις

«Το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό για το 2024 επιτρέπει μια συγκρατημένη αισιοδοξία. Ωστόσο, πιθανές προκλήσεις συνεχίζουν να προκύπτουν από τον πληθωρισμό και από πιθανές αυξήσεις τιμών πρώτων υλών λόγω των συνεχιζόμενων γεωπολιτικών εντάσεων. Οι προοπτικές για την οικονομία των ΗΠΑ είναι θετικές, με προσδοκίες για συνεχή ανάπτυξη, αν και με πιο ήπιους ρυθμούς, λόγω των εξωτερικών γεωπολιτικών εξελίξεων, των πολιτικών αποφάσεων και των μεταβαλλόμενων καταναλωτικών συνηθειών. Οι δείκτες στον κατασκευαστικό κλάδο παραμένουν θετικοί υποστηρίζοντας τις υψηλές πωλήσεις. Επίσης, οι επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, έργα οδοποιίας, γέφυρες, συγκοινωνίες και ύδρευση αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω. Τα επίπεδα των τιμών αναμένεται ότι θα συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη, σε ένα περιβάλλον που χαρακτηρίζεται από τη συνεχιζόμενη περιορισμένη προσφορά αλλά και από τη συνεχιζόμενη δυναμική από τις προηγούμενες τιμολογιακές αυξήσεις», αναφέρεται.

Ώθηση από τις κατασκευές

«Οι προοπτικές για τον ελληνικό κατασκευαστικό κλάδο είναι επίσης θετικές, χάρη στην έναρξη πολυάριθμων έργων υποδομών συνολικού προϋπολογισμού περίπου €8 δισ. Ο νέος αυτοκινητόδρομος στη νοτιοδυτική Ελλάδα, ο νέος αερολιμένας και ο αυτοκινητόδρομος που θα συνδέει την ανατολική με τη δυτική Κρήτη καθώς και πολλά ακόμα έργα στην ηπειρωτική χώρα, αναμένεται να αποτελέσουν πηγή σημαντικής δραστηριότητας τα επόμενα τρία χρόνια. Επιπλέον, με την επέκταση του δικτύου διανομής σκυροδέματος, στοχεύουμε να ενισχύσουμε την κερδοφορία μας στη συγκεκριμένη αναπτυσσόμενη αγορά, η οποία ενισχύεται από την πρόοδο έργων που σχετίζονται με τους κλάδους κατοικίας και εμπορικών ακινήτων καθώς και με τον τουρισμό», σημειώνεται.

«Η Νοτιοανατολική Ευρώπη έχει επιδείξει οικονομική ανθεκτικότητα και το κλίμα συνεχίζει να βελτιώνεται εν μέσω αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων και βελτίωσης της εμπιστοσύνης των καταναλωτών. Ωστόσο, η πολιτική αστάθεια και η ευρύτερη γεωπολιτική αβεβαιότητα δημιουργούν κλίμα επιφυλακτικότητας στην περιοχή. Μια δυναμική περαιτέρω ανάπτυξης της αγοράς έχει πλέον διαμορφωθεί και ο Όμιλος διαθέτει ισχυρό δίκτυο στην περιοχή. Η διατήρηση της λειτουργικής αποδοτικότητας και οι συνεχιζόμενες επενδύσεις για τη μείωση του αποτυπώματος άνθρακα ενισχύουν την παρουσία μας στην αγορά και τη μελλοντική κερδοφορία μας», επισημαίνεται.

Επισυνάπτονται τα οικονομικά αποτελέσματα.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις