Την ώρα που η Ευρώπη αδυνατεί να κρατήσει τις βιομηχανίες των χωρών της, η κυβέρνηση Μπάιντεν μέσα από το ισχυρό πακέτο φοροαπαλλαγών και επιχορηγήσεων ύψους 369 δισ. δολαρίων προσελκύει όλο και περισσότερες ευρωπαϊκές επιχειρήσεις για επενδύσεις στις ΗΠΑ.
Το γνωστό και ως IRA (Inflation Reduction Act) που αποσκοπεί στη μείωση του πληθωρισμού δίνει κίνητρα για επενδύσεις κυρίως στον τομέα της πράσινης οικονομίας.
Δύο ελληνικές πολυεθνικές επιχειρήσεις, με εργοστάσια και δραστηριότητες σε όλο τον κόσμο και στις ΗΠΑ εντάχθηκαν στο IRA και πλέον καταστρώνουν τα σχέδια τους για επενδύσεις δεκάδων εκατομμυρίων δολαρίων.
Ο λόγος για την «Ελληνικά Καλώδια» (Hellenic Cables) της Cenergy Holdings του ομίλου Viohalco και την τσιμεντοβιομηχανία «Τιτάν».
Cenergy Holdings: Τα 21 έργα σε καλώδια και σωλήνες χάλυβα που οδηγούν σε νέες επιδόσεις ρεκόρ
Το εργοστάσιο στο Μέριλαντ
Η θυγατρική της Cenergy Holdings, η Hellenic Cables Americas, έχει στα σκαριά την κατασκευή εργοστασίου παραγωγής καλωδίων προηγμένης τεχνολογίας στη Βαλτιμόρη της Πολιτείας του Μέριλαντ. Το κόστος της επένδυσης ανέρχεται σε 300 εκατ. δολάρια.
Σημειώνεται ότι το 2021 η Cenergy Holdings είχε αναγγείλει ένα σχέδιο κατασκευής εργοστασίου παραγωγής υποβρυχίων καλωδίων σε συνεργασία με τον δανέζικο κολοσσό στις ΑΠΕ και τα υπεράκτια αιολικά πάρκα Orsted.
Πάντως, η Cenergy Holdings μετά το νέο της ενίσχυσης από τις ΗΠΑ δεν αποσαφήνισε αν θα πρόκειται για το προ τριετίας ανακοινωθέν project.
Το αίτημα
Η Hellenic Cables Americas υπέβαλε επιτυχώς στο υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ αίτημα ένταξης στο Πρόγραμμα Επιλέξιμων Δαπανών Ενέργειας (Qualifying Advanced Energy Project). Η αρμόδια υπηρεσία Εσωτερικών Εσόδων την ενημέρωσε ότι εντάχθηκε στο πρόγραμμα αυτό με την παροχή μεταβιβάσιμων φορολογικών απαλλαγών ύψους έως 58 εκατ. δολαρίων ΗΠΑ για την προαναφερθείσα μονάδα.
Ως πρώτο βήμα για την πραγματοποίηση του έργου και εφόσον ολοκληρωθεί επιτυχώς η ενδελεχής διαδικασία ελέγχου (due diligence process) που είναι σε εξέλιξη τους τελευταίους μήνες, η Hellenic Cables Americas σκοπεύει να προβεί στην αγορά ακινήτου στην τοποθεσία Wagners Point της Βαλτιμόρης, έκτασης 154 στρεμμάτων περίπου. Η μεταβίβαση αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός 8 εβδομάδων υπό την προϋπόθεση λήψης των συνήθων σε ανάλογες συναλλαγές εγκρίσεων.
Η νέα μονάδα, η οποία τελεί υπό την αίρεση λήψης τελικής επενδυτικής απόφασης, θα παράγει υποβρύχια και υπόγεια καλώδια για εφαρμογές υπεράκτιας αιολικής ενέργειας και εκσυγχρονισμού του δικτύου ηλεκτρικής ενέργειας. Θα απευθύνεται στην αναπτυσσόμενη αγορά ενεργειακής μετάβασης με προϊόντα υψηλής τεχνολογίας που θα κατασκευάζονται με σύγχρονη, καθαρή, χαμηλού θορύβου και εξαιρετικά χαμηλών εκπομπών παραγωγική διαδικασία.
Η Τιτάν
Η τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν με 14 εργοστάσια τσιμέντου και 127 μονάδες σκυροδέματος σε 15 συνολικά χώρες δραστηριοποιείται στις ΗΠΑ με δύο εργοστάσια παραγωγής τσιμέντους.
Το Roanoke στη Βιρτζίνια και το Pennsuco στη Φλόριντα.
Για το πρώτο εργοστάσιο ο Τιτάνας επιλέχθηκε από το υπουργείο Ενέργειας των ΗΠΑ για επιχορήγηση ύψους έως και 61,7 εκατ. δολαρίων με στόχο την ανάπτυξη καινοτόμου τεχνολογίας για γραμμή παραγωγής θερμικά ενεργοποιημένης αργίλου.
Η υλοποίηση αυτής της καινοτόμου τεχνολογίας τσιμέντου θα μειώσει σημαντικά τις εκπομπές CO2 και θα αποτελέσει πρότυπο για την ανάπτυξη πιο βιώσιμων υποδομών τόσο στις ΗΠΑ όσο και στις άλλες περιοχές που δραστηριοποιείται ο όμιλος.
Μετά την επιτυχή ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο μερών, ο ΤΙΤΑΝ θα υποστηρίξει το έργο με πρόσθετες επενδύσεις.
Ο όμιλος σημειώνεται ότι έχει δεσμευτεί για την παραγωγή σκυροδέματος με ουδέτερο αποτύπωμα άνθρακα έως το 2050.
Latest News
Kαρόκης (MSD Ελλάδας): 1,2 δισ. ευρώ η δημοσιονομική επιβάρυνση από τo claw back στο φάρμακο
Στην κυβέρνηση δεν έχουν καταλάβει πόσο σοβαρό είναι το πρόβλημα με τις επιστροφές, τόνισε ο Αντώνης Καρόκης της MSD Ελλάδας
«Μεγάλος ασθενής» η βιομηχανία στην Ευρώπη - «Σβήνουν» χιλιάδες θέσεις εργασίας λόγω ενεργειακού κόστους
Η βιομηχανία στην ΕΕ αναγκάζονται να πληρώνουν περισσότερα για ηλεκτρική ενέργεια στην Ευρώπη από ό,τι στις ΗΠΑ και την Κίνα
Τι ζητά η βιομηχανία για ένα νέο παραγωγικό πρότυπο - Ο Χατζημηνάς στο 4ο OT FORUM
Το ζήτημα της επαναβιομηχάνισης θα θέσει στο 4o OT FORUM ο πρόεδρος της ΕΕΝΕ Κρίστιαν Χατζημηνάς - Το debate με τον Τάκη Θεοδωρικάκο