Τον προβληματισμό τους για το πώς θα διαχειριστούν τη μεταφορά των ηλεκτρικών οχημάτων εν όψει της έναρξης της θερινής σεζόν εκφράζουν στα «ΝΕΑ» παράγοντες της ακτοπλοΐας.

Πολύ φοβούνται ότι θα επαναληφθούν τα προβλήματα που προκλήθηκαν από την ξαφνική εγκύκλιο του ΥΝΑΝΠ λίγες ημέρες πριν από τη μεγάλη έξοδο του Πάσχα, ειδικά με την πρόβλεψη για φορτισμένη μπαταρία μέχρι 40%.

‘Ελληνες Εφοπλιστές: Πρωταθλητές σε ναυπηγήσεις και αγορές πλοίων

Ταχυφορτιστές

Ακόμη και σήμερα οι ακτοπλοϊκές έχουν μείνει με την απορία για το συγκεκριμένο ποσοστό και σημειώνουν ότι τα προβλήματα θα επανέλθουν εν όψει της μεγάλης εξόδου της θερινής σεζόν και της έλλειψης ταχυφορτιστών σε πολλά κυρίως μικρά νησιά. Υπογραμμίζουν επίσης ότι από τη μία η πολιτεία δίνει κίνητρα για την προμήθεια ηλεκτρικών αυτοκινήτων και από την άλλη δημιουργεί προσκόμματα στη χρήση τους.Δεν είναι όμως μόνο το θέμα της μειωμένης φόρτισης που προβληματίζει τις ακτοπλοϊκές και κάνουν λόγο για ουσιαστικά ανεφάρμοστες οδηγίες, σε περιόδους μαζικής εξόδου.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι είναι μάλλον αδύνατον υπό τις παρούσες συνθήκες να διαθέτουν στο γκαράζ των πλοίων διαφορετικό χώρο για τα ηλεκτρικά από τα συμβατικά ΙΧ στα δρομολόγια που περιλαμβάνουν πολλούς προορισμούς και στις ενδονησιωτικές μεταφορές.

Επίσης δεν μπορεί πρακτικά να γίνει ουσιαστικός έλεγχος από το πλήρωμα για το ποσοστό φόρτισης της μπαταρίας, ενώ τα λιμεναρχεία δηλώνουν αναρμόδια και παραπέμπουν στην ευθύνη του οδηγού και στην εφαρμογή των οδηγιών από την ακτοπλοϊκή εταιρεία, όπως άλλωστε το προβλέπουν και οι οδηγίες.

Στο πλαίσιο αυτό ορισμένες από τις ακτοπλοϊκές, όπως οι ακτοπλοϊκές του ομίλου Attica και η Minoan Lines, έχουν σε εμφανή σημεία στις ιστοσελίδες τους την οδηγία για τη μεταφορά ηλεκτρικών ΙΧ. Επίσης οι εταιρείες της Attica Group και η Fast Ferries έχουν ξεχωριστή θέση στο σύστημα κρατήσεων για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Μάλιστα η Fast Ferries έχει και άλλο τιμολόγιο για τα ηλεκτρικά σε σχέση με τα συμβατικά, επικαλούμενη το επιπλέον κόστος που ανακύπτει για την ακτοπλοϊκή από τις οδηγίες για την ασφαλή μεταφορά τους.

Επιπλέον κόστος

Πάντως τα μόνα μέτρα που μπορούν να λάβουν αλλά με επιπλέον κόστος, όπως ειπώθηκε, οι ακτοπλοϊκές είναι τα μέτρα πυρασφάλειας, όπως προμήθεια ειδικών συστημάτων πρόληψης, κάμερες παρακολούθησης, ειδικά μέσα πυρόσβεσης (πυροσβεστήρες, «κουβέρτες» κ.λπ.) και εκπαίδευσης του προσωπικού, κ.λπ.

Ολος ο προβληματισμός για τον τρόπο μεταφοράς των ηλεκτρικών οχημάτων ξεκίνησε διεθνώς μετά τα περιστατικά πυρκαγιάς που σημειώθηκαν τα προηγούμενα χρόνια σε μεγάλα πλοία μεταφοράς οχημάτων (Ro-Ro και car carrier), τα οποία μετέφεραν και ηλεκτρικά αυτοκίνητα.

Τα πλοία Ro-Ro μπορεί να είναι περισσότερο εκτεθειμένα σε θέματα πυρκαγιάς και ευστάθειας από άλλα πλοία, λόγω της φύσης του φορτίου τους και του σχεδιασμού τους, σύμφωνα με τον Rahul Khanna, Global Head of Marine Risk Consulting, Allianz Commercial.

Οι ηλεκτρικές βλάβες και τα παλαιότερα οχήματα παραμένουν ένα πρόβλημα, προσθέτει και συμπληρώνει: «Μια μικρή πυρκαγιά σε ένα αυτοκίνητο μπορεί να ξεφύγει γρήγορα από τον έλεγχο, και όταν πάρει διαστάσεις μπορεί να είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Η παρουσία ενός αυξανόμενου αριθμού ηλεκτρικών οχημάτων που μεταφέρονται με πλοία έχει κάνει την κατάσταση πιο δύσκολη στη διαχείρισή της.

Κίνδυνος

Αν και τα αίτια των πυρκαγιών των δύο τελευταίων περιστατικών πυρκαγιών, του «Grande Costa D’Avorio» και του «Fremantle Highway» είναι άγνωστα, συνέπεσαν με τη συνεχιζόμενη συζήτηση σχετικά με τους κινδύνους πυρκαγιάς από τη μεταφορά ηλεκτρικών οχημάτων (EV) που τροφοδοτούνται από μπαταρίες ιόντων λιθίου. Οι ασφαλιστές έχουν επισημάνει τους πρόσθετους κινδύνους που σχετίζονται με τις μπαταρίες ιόντων λιθίου, καθώς και την ανάγκη να αναβαθμιστούν ανάλογα οι δυνατότητες πυρόσβεσης των πλοίων Ro-Ro, αναφέρει η Allianz Commercial. Πάντως, όπως προέκυψε από έρευνα της Διεθνούς Ενωσης Ναυτασφαλίσεων (IUMI) τον Σεπτέμβριο του 2023, τα ηλεκτρικά οχήματα δεν είναι πιο επικίνδυνα για πυρκαγιές από ό,τι τα συμβατικά οχήματα, ούτε αυτές είναι πιο συχνές. Ωστόσο, η IUMI σημείωσε ότι τα ηλεκτρικά οχήματα και οι μπαταρίες τους ενέχουν τον πρόσθετο δυνητικό κίνδυνο θερμικής διαφυγής, ο οποίος καθιστά δύσκολη την κατάσβεση των πυρκαγιών, ενώ ο κίνδυνος αναζωπύρωσης είναι υψηλότερος από ό,τι για τα συμβατικά οχήματα.

Πηγή: Premium έκδοση ΤΑ ΝΕΑ 

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News