Ένας στους τέσσερις επαγγελματίες αναζητά ενεργά εργασία στο εξωτερικό, αναφέρει η έκθεση Decoding Global Talent Report της Boston Consulting Group για το 2024. Παρά τις πρόσφατες εκτεταμένες οικονομικές και γεωπολιτικές ανησυχίες, υπάρχει ένα αυξανόμενο ποσοστό ανθρώπων που αναζητούν ενεργά θέσεις εργασίας στο εξωτερικό.

Αυτοί που αναζητούν ενεργά εργασία στο εξωτερικό αυξήθηκαν σε 23% το 2023 – από 21% το 2020, έδειξε η παγκόσμια μελέτη, η οποία βασίστηκε σε περισσότερους από 150.000 ερωτηθέντες σε 188 χώρες. «Έως και 800 εκατομμύρια επαγγελματίες είναι πιθανό να αναζητούν ενεργά εργασία στο εξωτερικό», αναφέρει η έκθεση.

Κερδίζουν έδαφος οι βίζες για ψηφιακούς νομάδες – Η εικόνα στην Ελλάδα

Τρεις από τους συνηθέστερους λόγους για τη μετεγκατάσταση στο εξωτερικό μεταξύ των ερωτηθέντων περιλαμβάνουν τις οικονομικές ευκαιρίες, την επαγγελματική ανέλιξη και τη δυνατότητα καλύτερης ποιότητας ζωής.

Επιπλέον, η μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι το 92% των παγκόσμιων εργοδοτών δηλώνει ότι η προσέλκυση και η διατήρηση ταλέντων είναι μεταξύ των τριών κορυφαίων προτεραιοτήτων τους.

Οι 10 κορυφαίες πόλεις για παγκόσμια ταλέντα

  1. Λονδίνο (9%)
  2. Άμστερνταμ (8%)
  3. Ντουμπάι (7%)
  4. Άμπου Ντάμπι (7%)
  5. Νέα Υόρκη (6%)
  6. Βερολίνο (5%)
  7. Σιγκαπούρη (5%)
  8. Βαρκελώνη (5%)
  9. Τόκιο (5%)
  10. Σίδνεϊ (4%)

Το Λονδίνο έχει διατηρήσει την πρώτη θέση από το 2014, σύμφωνα με την έκθεση 2024 Decoding Global Talent. Η έρευνα έδειξε ότι το 9% των ερωτηθέντων θα ήταν πρόθυμο να μετακομίσει στο Λονδίνο.

Οι κορυφαίοι παράγοντες που οδηγούν στη θέση αυτή είναι ότι τα αγγλικά είναι η κύρια γλώσσα, διαθέτει ένα ισχυρό παγκόσμιο δίκτυο, όπου μεγάλο μέρος των ταλέντων κατάγεται από άλλες χώρες, υπάρχουν άφθονες οικονομικές ευκαιρίες, ενώ δίνει πρόσβαση τόσο στην Ευρώπη όσο και στις ΗΠΑ.

Ψηλά στις προτιμήσεις η Ασία

Η Σιγκαπούρη ήταν ο κορυφαίος προορισμός στην Ασία και κατέλαβε την 7η θέση. Η ασιατική χώρα είδε τη μεγαλύτερη εισροή ταλέντων από κοντινές τοποθεσίες όπως η Μαλαισία (30%), η Ταϊλάνδη (22%), η Ινδονησία (19%), οι Φιλιππίνες (14%) και το Χονγκ Κονγκ (13%). Από εκείνους που είναι πρόθυμοι να μετεγκατασταθούν στη Σιγκαπούρη, το 74% δήλωσε ότι η ποιότητα των ευκαιριών απασχόλησης ήταν αυτό που τους προσέλκυσε.

Η έρευνα διαπίστωσε ότι στο 57% των ερωτηθέντων άρεσε επίσης η ποιότητα ζωής της Σιγκαπούρης, καθώς και το εισόδημα, η φορολογία και το κόστος ζωής. Περισσότεροι από τους μισούς (55%), δήλωσε ότι η ασφάλεια και η σταθερότητα ήταν επίσης στοιχεία που τους οδήγησε να επιλέξουν τη Σιγκαπούρη ως τον κορυφαίο προορισμό τους για εργασία.

Φέτος, εννέα πόλεις της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού βρέθηκαν στις 30 πρώτες θέσεις:

  • Σιγκαπούρη (7η)
  • Τόκιο (9η)
  • Σίδνεϊ (10η)
  • Μελβούρνη (14η)
  • Όκλαντ (16η)
  • Μπανγκόκ (17η)
  • Πεκίνο (25η)
  • Κουάλα Λουμπούρ (26η)
  • Οσάκα (30η)

«Η ιδέα ότι οι χώρες προέλευσης μπορούν να επωφεληθούν από την αναχώρηση ταλέντων μπορεί να φαίνεται αντιφατική, καθώς, από μια άποψη, βιώνουν «brain drain», επισημαίνεται στην έκθεση.

Ωστόσο, επικαλέστηκε μια ξεχωριστή έκθεση του Κέντρου για την Παγκόσμια Ανάπτυξη, η οποία διαπίστωσε ότι υπάρχει και «brain gain» που σχετίζεται με το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι που φεύγουν μπορούν να προωθήσουν τη διάδοση της γνώσης και των τεχνολογιών στις χώρες προέλευσης και μπορούν να βοηθήσουν τις χώρες αυτές να συνδεθούν πιο σταθερά με παγκόσμιο ταλέντο.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή