Υπέρ αδυνάτου…

Ο μέχρι χθες το μεσημέρι υπουργός Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκρέκας, επωμίστηκε – από τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη – το πρόβλημα της ακρίβειας και απομακρύνθηκε. Η στήλη σ΄ όλη τη διάρκεια της υπουργικής θητείας του κ. Σκρέκα δεν σταμάτησε να του ασκεί κριτική. Ενίοτε και σκληρή. Ωστόσο όπως είμαι σε θέση να γνωρίζω ο βουλευτής Τρικάλων τίποτα δεν έκανε μόνος του. Ο υπουργός Επικρατείας κ. Ακης Σκέρτσος – λόγω της προηγούμενης θητείας του σε διάφορα πόστα, προ της συμμετοχής του στην κυβέρνηση Μητσοτάκη – ήταν ο «μεγάλος σκηνοθέτης» όλης της κυβερνητικής πολιτικής για την ακρίβεια.

Ο κ. Ακης Σκέρτσος

Τα όποια μέτρα προτείνονταν, συζητώντας ενδελεχώς με το Μέγαρο Μαξίμου. Έδινε το «πράσινο φως». Και μετά εφαρμόζονταν. Έτσι το να επωμιστεί ο κ. Σκρέκας – ένας υπουργός με εξαιρετικά περιορισμένες αρμοδιότητες – το πρόβλημα της ακρίβειας, είναι άδικο! Βέβαια στην πολιτική το δίκαιο και το άδικο είναι σχετικές έννοιες και έχουν διασταλτική ερμηνεία. Το πρόβλημα όμως του κ. Σκρέκα δεν είναι μόνο ότι απομακρύνθηκε από την κυβέρνησης με εμφανές βάρος. Το πρόβλημα του είναι πλέον – πολιτικά – υπαρξιακό.

Οι αντίπαλοι

Ο βασικός του πολιτικός αντίπαλος και πρώην δήμαρχος Τρικκαίων κ. Δημήτρης Παπαστεργίου – και πιθανόν υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές – παραμένει υπουργός. Και μάλιστα εκτός πολιτικής φθοράς. Αλλά αν ήταν μόνο ο κ. Παπαστεργίου θα ήταν ίσως μικρό το κακό! Στην κυβέρνηση τοποθετήθηκε ως υφυπουργός και η κυρία Κατερίνα Παπακώστα. Επίσης βουλευτής Τρικάλων. Δηλαδή δύο εσωκομματικοί του αντίπαλοι είναι μέλη του υπουργικού συμβουλίου και ο ίδιος με την «ρετσέτα» της ακρίβειας στο «βιογραφικό» του είναι εκτός!

Το άστρο του…

Καταλαβαίνετε ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα για τον κατά άλλα συμπαθή πρώην υπουργό. Ο οποίος σε λίγα χρόνια είδε το άστρο του να ανατέλλει, με την τοποθέτηση του ως υπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος, εν συνεχεία να τρεμοσβήνει ως υπουργός Ανάπτυξης χωρίς αρμοδιότητες. Και τώρα;

—-

Ο κ. Χάρης Θεοχάρης

Χθες όμως είχαμε κι άλλα δράματα. Στο ίδιο κτίριο. Στην οδό Νίκης, στην πλατεία Συντάγματος. Στους υψηλότερους ορόφους. Ο πολυτάλαντος – μέχρι χθες – υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Χάρης Θεοχάρης, άδειασε το γραφείο του. Η επικοινωνιακή … φημολογία των ημερών, θέλει την απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη στην υιοθέτηση του λεγόμενου «κεφαλικού φόρου» στους ελεύθερους επαγγελματίες που ψηφίστηκε από τη Βουλή στα τέλη του περασμένου Δεκεμβρίου. Σας διαβεβαιώνω πως ουδέν ψευδέστερον αυτού.

«Μιλούσε πολύ»

Αν πράγματι ο κ. Μητσοτάκη το «μετάνιωσε» που «χαράτσωσε» του ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί να ακυρώσει το νομοθέτημα αύριο το πρωί! Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν πρόκειται να γίνει τίποτα τέτοιο. Σας θυμίζω ότι στην πρόσφατη συνέντευξη του ο κ. Μητσοτάκης υπερασπίστηκε το σχετικό νομοθέτημα, κάνοντας λόγο για ορισμένες εξαιρετικά επουσιώδεις τροποποιήσεις. Μου λένε λοιπόν, πως η απομάκρυνση του κ. Θεοχάρη από την κυβέρνηση οφείλεται στο γεγονός ότι «μιλούσε πολύ». Κι όταν δεν έπρεπε – κυρίως γι΄ αυτό τον λόγο! – καταλαμβάνοντας την ηγεσία του υπουργείου και το Μέγαρο Μαξίμου εξ απήνης. Αρα η απομάκρυνση του οφείλεται σε θέματα συνεργασίας….

—-

Ε.Ε. – Αίγυπτος

Και από την εσωτερική σκηνή να σας ταξιδέψω λίγο στη διεθνή ειδησεογραφία.

Όχι πολύ μακριά. Θα σας πάω εδώ δίπλα στη Μεσόγειο.

Οι πρωτοβουλίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη σύσφιξη των διπλωματικών και οικονομικών σχέσεων με την Αίγυπτο συνεχίζονται.

Είχαν εκκινήσει στην περίοδο της ενεργειακής κρίσης και πλέον οι δύο πλευρές επιδιώκουν να συνδεθούν και με κοινές επενδύσεις.

Στο πλαίσιο αυτό στις 29 και 30 Ιουνίου στο Κάιρο διοργανώνεται Κοινή Επενδυτική Διάσκεψη με την παρουσία του προέδρου της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Ο Δημήτρης Κοπελούζος

Βρυξέλλες και Κάιρο, μαθαίνω ότι για την πραγματοποίηση αυτής της επενδυτικής διάσκεψης αναζήτησαν και κοινά επιχειρηματικά σχέδια.

Ο όμιλος Κοπελούζου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε αποδέκτης πρότασης για την παρουσία του στο Κάιρο. Και ο λόγος έχει να κάνει με το project που τρέχει και αφορά στην ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Αιγύπτου.

Η ίδια πηγή μου, μου αναφέρει πώς το παρών είναι πάρα πολύ πιθανόν να το δώσει και ο ίδιος ο επιχειρηματίας και ιδρυτής του ομίλου κ. Δημήτρης Κοπελούζος. Είναι γνωστές άλλωστε και οι στενές σχέσεις που έχει αναπτύξει ο έλληνας επιχειρηματίας με τον πρόεδρο Σίσι.

Να σας ενημερώσω επίσης πώς το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης είναι σε τροχιά εκκίνησης με την ELICA, εταιρεία του ομίλου να έχει ήδη προκηρύξει τους πρώτους διαγωνισμούς για τις αναγκαίες μελέτες του έργου.

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Inside Stories