Κατά την δεύτερη ημέρα της Συνόδου στην Ελβετία, για τον τερματισμό του ουκρανικού πολέμου, το ενδιαφέρον στρέφεται στην τελική διακήρυξη της Διάσκεψης, αλλά και στις συνομιλίες των ομάδων εργασίας που εστιάζονται στα πυρηνικά, την επισιτιστική ασφάλεια και την ναυσιπλοΐα.
«Είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωση μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου… και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι τα σύνορα δε μπορούν να αλλάξουν δια της βίας», τόνισε πριν απο λίγο στην τοποθέτησή του στην ολομέλεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Πρόσθεσε δε πως «πρέπει πάνω απ’ όλα να προτεραιοποιήσουμε την προστασία των αμάχων, να διασφαλίσουμε την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πολιτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου».
Όλα όσα ανέφερε ο Μητσοτάκης
«Πριν από ένα χρόνο δεν ήταν προφανές ότι αυτή η διάσκεψη θα πραγματοποιηθεί και η αλήθεια είναι ότι η Ρωσία έκανε τα πάντα για να μην πραγματοποιηθεί. Σήμερα 101 χώρες και διεθνείς οργανισμοί εκπροσωπούνται σε αυτό το τραπέζι και δείχνουν ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία όπως είπε και ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας είναι πράγματι ένα διεθνές θέμα.
Για πολλούς λόγους και ο πιο σημαντικός είναι η επισιτιστική ασφάλεια. Όταν είμασταν εδώ, ο Πρόεδρος της Κένυας μίλησε για τις τιμές και την διαθεσιμότητα των λιπασμάτων και τις επιπτώσεις στους αγρότες του. Κατανοούμε τις τρομακτικές επιπτώσεις που έχει αυτός ο πόλεμος στην παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.
«Η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη»
Θα ήθελα επίσης να εκφράσω την ικανοποίησή μου στο κοινό ανακοινωθέν αυτής της Συνόδου. Υπογραμμίσαμε τη σημασία της διατήρησης της ασφαλούς ναυσιπλοΐας για την Ουκρανία προκειμένου να προστατεύσει τα λιμάνια της και τις δομές της.
Ήμουν με τον Βολοντίμιρ στην Οδησσό όταν ένας ρωσικός πύραυλος χτύπησε το λιμάνι. Η προστασία των ουκρανικών υποδομών είναι κρίσιμη για να διατηρηθεί το επίπεδο των ουκρανικών εξαγωγών που με τη σειρά του είναι απόλυτα κρίσιμο για την διατήρηση των τιμών των τροφίμων.
«Η κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή»
Ο δεύτερος και πιο σημαντικός λόγος που αυτός ο πόλεμος έγινε διεθνής υπόθεση, είναι ότι όλοι μας είμαστε εδώ για να διατρανώσουμε την αφοσίωσή μας στους κανόνες του διεθνούς δικαίου, να επιβεβαιώσουμε την σημασία της χάρτας του ΟΗΕ και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα ότι η κυριαρχία πρέπει να γίνει σεβαστή ότι τα σύνορα δεν μπορούν να αλλάξουν δια της βίας ότι οι διεθνείς κανόνες πρέπει να γίνονται σεβαστοί ότι οι χώρες και οι λαοί τους πρέπει να έχουν το δικαίωμα της επιλογής της κυβέρνησής τους και να ορίζουν το πεπρωμένο τους και το μέλλον τους και ότι η πυρηνική ασφάλεια δεν πρέπει διασαλεύεται, ότι η τροφή δεν πρέπει να γίνεται όπλο.
Μιλάμε για δίκαιη και διαρκή ειρήνη και όλοι πρέπει να συμφωνήσουμε σε αυτή τη διάσκεψη ότι η ειρήνη δεν μπορεί να είναι αποτέλεσμα συνθηκολόγησης της Ουκρανίας. Γι’ αυτό και η Ελλάδα με άλλες χώρες θα συνεχίσουν να στηρίζουν την Ουκρανία να υπερασπίζεται τον εαυτό της έτσι ώστε να φτάσουμε στο σημείο μιας αξιόπιστης διαπραγμάτευσης που θα οδηγήσει σε διαρκή ειρήνη.
«Είναι απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και την Γάζα και το Σουδάν»
Τέλος, θα ήθελα να τονίσω την ανάγκη συμμόρφωσης με τον διεθνή ανθρωπιστικό νόμο και τις διεθνείς συνθήκες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Είναι απόλυτη προτεραιότητα όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και την Γάζα και το Σουδάν.
Πρέπει πάνω απ’ όλα να προτεραιοποιήσουμε την προστασία των αμάχων να διασφαλίσουμε την επιστροφή των παράνομα εκτοπισμένων και την απελευθέρωση των παράνομα κρατούμενων πολιτών και την ανταλλαγή αιχμαλώτων πολέμου.»
Latest News
Χωρίς άδεια και χωρίς απόφαση ΣτΕ το κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει προσλήψεις στο «παράρτημα» στην Αθήνα
Ενώ δεν έχει εκδοθεί οποιαδήποτε άδεια και εκκρεμεί η συζήτηση στο ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου κυπριακό ιδιωτικό ΑΕΙ του fund CVC ανακοινώνει ότι προσλαμβάνει παράρτημα στην Ελλάδα
Μένουν ή φεύγουν οι ρωσικές βάσεις από τη Συρία;
Άγνωστο παραμένει αν η Ρωσία διατηρήσει τις στρατιωτικής της βάσεις στη Συρία - Τι δείχνουν οι δορυφορικές λήψεις
Σκέρτσος: Έρχονται λουκέτα σε καταστήματα που σερβίρουν αλκοόλ σε ανήλικους
Οι διατάξεις είναι σχεδόν έτοιμες και στις αρχές του έτους θα έρθουν προς ψήφιση στη Βουλή, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας
Η ώρα του προϋπολογισμού - Στο βήμα της Βουλής ο Αλέξης Χαρίτσης [Live]
Ο προϋπολογισμός θα ψηφιστεί από τους βουλευτές με ονομαστική ψηφοφορία
Nέος πρωθυπουργός, ίδια παλιά προβλήματα - Τι θα κάνει ο Μακρόν
Η μείωση του δημόσιου χρέους αποτελεί «στόχο ζωής» για τον Μπαϊρού, την επιλογή του Εμανουέλ Μακρόν - Οι αναλυτές αναμένουν μικρή πρόοδο
Μακρύς ο δρόμος - Τι ακολουθεί μετά την καθαίρεση του Γιουν στη Νότια Κορέα
Η καθαίρεση του προέδρου Γιουν απαιτεί ομόφωνη έγκριση από το Συνταγματικό Δικαστήριο στη Νότια Κορέα - Τα φαβορί
Από το Truth Social στον Λευκό Οίκο - Ο Ντόναλντ Τραμπ διόρισε (και) τον Νούνες
Και CEO στην πλατφόρμα του Τραμπ και υπεύθυνος του Λευκού Οίκου για τις υπηρεσίες πληροφοριών - Νέος διορισμός στις ΗΠΑ
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν