Παρά την μειωμένη ανεργία στις ΗΠΑ, οι νέοι πτυχιούχοι της GenZ δυσκολεύονται να βρουν δουλειά και ως αποτέλεσμα, ορισμένοι από αυτούς θα μπορούσαν να δουν την καριέρα και τα εισοδήματά τους να δέχονται πλήγμα για χρόνια.
Κάθε μήνα από τον Ιανουάριο του 2021, το ποσοστό ανεργίας των «νέων αποφοίτων πανεπιστημίου» μεταξύ 22 και 27 ετών ήταν υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με στοιχεία της Fed της Νέας Υόρκης.
Αυτό δεν είναι το σύνηθες καθώς μεταξύ 1990 και 2013, το ποσοστό ανεργίας των νέων αποφοίτων πανεπιστημίου δεν ήταν ποτέ στο παρελθόν υψηλότερο από το συνολικό ποσοστό ανεργίας.
GenZ: Το άγχος ταλαιπωρεί τους νέους εργαζόμενους
Οι θέσεις πρακτικής άσκησης δεν οδηγούν σε προσφορές εργασίας, οι προσλήψεις καθυστερούν έως και ένα χρόνο και οι υποψήφιοι ανταγωνίζονται για περιορισμένο αριθμό θέσεων. Οι περικοπές προσλήψεων σε δημοφιλείς κλάδους εργασίας, όπως η τεχνολογία, τα χρηματοοικονομικά ή σύμβουλοι επιχειρήσεων, λειτουργούν ενάντια στους νέους πτυχιούχους, σύμφωνα με το Business Insider.
Ωστόσο, η επιβράδυνση των προσλήψεων αφορά ευρύτερα τον τομέα της βιομηχανίας. Από τον Μάρτιο, οι προσλήψεις μειώθηκαν σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος σε καθεμία από τις 20 βιομηχανίες που μετρήθηκαν από το LinkedIn, συμπεριλαμβανομένης της εκπαίδευσης, των κατασκευών και της υγειονομικής περίθαλψης.
Μόνιμος αντίκτυπος στις αποδοχές των GenZ
Πρώτον, μερικοί από αυτούς θα μπορούσαν να καταλήξουν να εργάζονται σε άσχετους με τις σπουδές τους τομείς με χαμηλότερη αμοιβή. Σύμφωνα με τη Fed της Νέας Υόρκης, περίπου το 41% των πρόσφατων αποφοίτων είχαν θέσεις εργασίας που συνήθως δεν απαιτούν πτυχίο. Επιπλέον, μια έκθεση που δημοσιεύθηκε τον Φεβρουάριο από τις εταιρείες έρευνας δεδομένων Burning Glass Institute και το Strada Education Foundation διαπίστωσε ότι σχεδόν τα τρία τέταρτα των πτυχιούχων που δεν βρίσκουν θέσεις εργασίας πανεπιστημιακού επιπέδου το πρώτο έτος μετά την αποφοίτησή τους καταλήγουν να κολλάνε σε υποδεέστερη δουλειά για 10 χρόνια.
Επιπλέον, οι ερευνητές ανακάλυψαν ότι οι νέοι που αποφοιτούν σε δύσκολες αγορές εργασίας μπορούν να δουν τις αποδοχές τους να επηρεάζονται αρνητικά για τουλάχιστον μια δεκαετία.
Πλήττονται περισσότερο οι πρόσφατοι πτυχιούχοι
Οι θέσεις εργασίας έχουν μειωθεί από τα επίπεδα ρεκόρ που σημειώθηκαν το 2022, οι επιχειρήσεις προσλαμβάνουν λιγότερους και ως εκ τούτου, οι εργαζόμενοι δεν αλλάζουν θέσεις εργασίας με τον ίδιο ρυθμό που έκαναν κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Παραίτησης.
«Είναι το νέο φυσιολογικό όπου οι εργοδότες αργούν να απολύουν, πιο αργά να προσλαμβάνουν και οι εργαζόμενοι να αλλάζουν δουλειά», δήλωσε στο Business Insider η Τζούλια Πόλακ, επικεφαλής οικονομολόγος του ZipRecruiter.
Αυτή η νέα κανονικότητα ήταν ιδιαίτερα σκληρή για τους νέους πτυχιούχους.
Οι Αμερικανοί φαίνεται να αισθάνονται ότι αυτή δεν είναι η καλύτερη στιγμή για αναζήτηση εργασίας. Ωστόσο, στην πραγματικότητα, οι περισσότεροι άνεργοι Αμερικανοί δεν χρειάζονται πολύ περισσότερο χρόνο για να βρουν δουλειά από ό,τι πριν από ένα ή δύο χρόνια. Είναι τα νεότερα μέλη του εργατικού δυναμικού που τα βρίσκουν δύσκολα.
Μια έκθεση της Goldman Sachs που δημοσιεύθηκε τον Μάιο διαπίστωσε ότι οι «έμπειροι» εργαζόμενοι στις ΗΠΑ που έμειναν άνεργοι τον περασμένο χρόνο συνέχισαν να βρίσκουν νέες θέσεις εργασίας «με ίδια ή πάνω από τα προ-πανδημικά ποσοστά». Ωστόσο, οι «νεοεισερχόμενοι» στην αγορά εργασίας έχουν βρει θέσεις εργασίας σε σημαντικά χαμηλότερα ποσοστά από ό,τι πριν από δύο χρόνια ή πριν από την πανδημία.
Μπορεί να αμφισβητήσουν την αξία του πτυχίου τους
Σίγουρα, πολλοί από τους νέους πτυχιούχους πιθανότατα θα βρουν δουλειά. Όταν περιλαμβάνονται πτυχιούχοι πανεπιστημίου όλων των ηλικιών, αυτή η ομάδα έχει χαμηλότερο ποσοστό ανεργίας από τον μέσο εργαζόμενο και ο μέσος πτυχιούχος εξακολουθεί να κερδίζει πολύ περισσότερα από τους εργαζόμενους χωρίς πτυχίο.
Στα επόμενα χρόνια, το πιο σημαντικό ερώτημα μπορεί να μην είναι αν οι πτυχιούχοι μπορούν να βρουν δουλειά, αλλά αν τα πτυχία τους αξίζουν τον κόπο. Το υψηλό κόστος των διδάκτρων έχει αναγκάσει πολλούς φοιτητές σε φοιτητικό χρέος που μπορεί να τους ακολουθεί για δεκαετίες και να σταματήσει τις προσπάθειές τους για αποταμίευση. Επιπλέον, περισσότερες εταιρείες έχουν γίνει ανοιχτές στην πρόσληψη υποψηφίων χωρίς πτυχίο.
Έρευνα της Fed του St. Louis που δημοσιεύθηκε το 2019 διαπίστωσε ότι η ώθηση που προσφέρει ένα πτυχίο στο εισόδημα και τον πλούτο κάποιου έχει μειωθεί τις τελευταίες δεκαετίες.
Οι περισσότεροι νέοι πτυχιούχοι μπορεί να είναι αρκετά μακριά από το να πουν ότι μετανιώνουν που πήγαν πανεπιστήμιο. Αλλά αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να αποδεικνύεται απογοητευτική, ορισμένοι από αυτούς μπορεί να αρχίσουν να αναρωτιούνται.
Latest News
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους
Ιράν: Νέα πτώση για το ριαλ έναντι του δολαρίου
Συνεχίζεται η καταβαράθρωση του νομίσματος του Ιράν έναντι του δολαρίου. Το ριάλ έπεσε στα 756.000 ανά δολάριο
Μπροστά στην απαγόρευση του TikTok - Πώς προετοιμάζονται οι αγορές μόδας και ομορφιάς
Το timing της απαγόρευσης έρχεται αν και κατά τη φετινή εορταστική σεζόν, οι πωλήσεις του TikTok Shop έχουν αυξηθεί κατακόρυφα
Σκληρό πόκερ Μελόνι και Stellantis για αύξηση παραγωγής της Fiat στην Ιταλία
Η επαναπροσέγγιση μεταξύ των δύο πλευρών δημιουργεί νέες ελπίδες για την αυτοκινητοβιομηχανία Fiat και τους εργαζόμενους
«Πράσινο φως» για το deal των 16,5 δισ. δολ. στα φάρμακα αδυνατίσματος ανάμεσα σε Novo Holdings και Catalent
Η «προίκα» της συμφωνίας της Novo Holding με την Catalent είναι τρία εργοστάσια σε Ιταλία, Βέλγιο και Ηνωμένες Πολιτείες
Αμερικανικό δικαστήριο απορρίπτει αίτημα της TikTok - Η «κλεψύδρα» τελειώνει στις 19/1
Σύμφωνα με το νόμο το TikTok θα απαγορευτεί εκτός αν η κινεζική ByteDance το εκποιήσει μέχρι τις 19 Ιανουαρίου
Παγκόσμια Τράπεζα και ΔΝΤ εγκαταλείπουν τα φτωχά κράτη - Ακόμα και οι διασώσεις γίνονται... ακριβές
Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει μείνει πίσω πλέον από την Κίνα που εμφανίζεται ως ο πιο γενναιόδωρος δανειστής στον αναπτυσσόμενο κόσμο