Όπως έχουν γράψει ο ΟΤ και το INSIDE STORIES ο επιχειρηματίας κ. Σπύρος Λάτσης ψάχνει τρόπο να απεμπλακεί από την Helleniq Energy.
Σε ό,τι αφορά το λόγο που πιέζει για την αποχώρηση του ή έστω τον περιορισμό της έκθεσης του στον πετρελαϊκό όμιλο, κυκλοφορούν διάφορα. Έχουν να κάνουν με ζητήματα ρευστότητας σε άλλη επένδυση στη χώρα μας αλλά προσώρας δεν ξέρω αν είναι καλά θεμελιωμένα…
Οι ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες θέλουν λοιπόν τον κ. Λάτση να επιδιώκει να εισπράξει και υπεραξίες από τη μείωση ή την πλήρη αποεπένδυση του από την Helleniq Energy.
Να σας θυμίσω ότι κατέχει το 40,41%.
Το μνημόνιο συνεργασίας
Πάντως, η έξοδος ή το ψαλίδι της συμμετοχής Λάτση στον όμιλο περνάει μέσα από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Στην εταιρεία φυσικού αερίου η Helleniq Energy κατέχει το 35%. Και συνεπώς το κουβάρι πρέπει να ξετυλιχτεί πρώτα από κει.
Στο σημείο αυτό να σας θυμίσω ότι το ελληνικό δημόσιο, που είναι επίσης μέτοχος με 31,18% στην Helleniq Energy, είχαν συνάψει από την προηγούμενη απόπειρα πώλησης της ΔΕΠΑ Εμπορίας μνημόνιο συνεργασίας. Και αυτό το MoU, όπως μαθαίνω έληξε και πάει προς ανανέωση. Με πιο απλά λόγια η κυβέρνηση σπεύδει να συνεργαστεί με τον όμιλο Λάτση για την επίτευξη του στόχου του.
Η ανανέωση του MoU οδηγεί το ΤΑΙΠΕΔ που εκπροσωπεί τα συμφέροντα του ελληνικού δημοσίου να αναζητά τρόπο για την αξιοποίηση του 35%. Το ΤΑΙΠΕΔ είναι μέτοχος του 65% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Η κρατικοποίηση
Σύμφωνα πάντα με τις ίδιες πληροφορίες, ένα από τα σενάρια που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι το 35% να περάσει στο ελληνικό δημόσιο.
Δηλαδή η ΔΕΠΑ Εμπορίας να κρατικοποιηθεί πλήρως. Εδώ, αξίζει να σας επισημάνω κάτι που μου σχολίασε άνθρωπος της αγοράς: «Η ΔΕΠΑ Εμπορίας δεν κρατικοποιήθηκε την περίοδο της ενεργειακής κρίσης και δεν αποκλείεται αυτό το ενδεχόμενο να το δούμε στην εποχή της ανάπτυξης…»
Η αποτίμηση
Αν και η ΔΕΠΑ Εμπορίας έχει τεράστια βαρίδια, «νάρκες» για επίδοξους επενδυτές, (βλέπε υπόθεση ELFE και Gazprom) που μπορεί να ανοίξουν τον ασκό του Αιόλου… για την καταβολή αποζημιώσεων σε πελάτες της, εντούτοις η Helleniq Energy έχει κάνει μία αποτίμηση του μεριδίου της. Λένε ότι το κοστολογεί στα 200 εκατ. ευρώ.
Με αυτές τις ανοιχτές δικαστικές διενέξεις, το ελληνικό δημόσιο, λένε οι πηγές μου, αναζητά τρόπο να πληρώσει το 35% στον όμιλο Λάτση ώστε εκείνος να αποχωρήσει…
Και φυσικά όλες αυτές οι πιθανές επισφάλειες να περάσουν στο κράτος…
Η πληρωμή
Όπως και να χει, ορκωτός λογιστής δεν είμαι, αλλά μαθαίνω ότι στο τραπέζι έχει πέσει κι ένα σενάριο για την αποπληρωμή του 35% της ΔΕΠΑ Εμπορίας.
Το Υπερταμείο (όπου υπάγεται το ΤΑΙΠΕΔ) θα μαζέψει μερίσματα από τις συμμετοχές του σε ΔΕΚΟ και θα δώσει το τίμημα…
Και λέω το Υπερταμείο, καθώς μέχρι να γίνει το deal, το ΤΑΙΠΕΔ δεν θα υπάρχει με βάση το σχέδιο νόμου Χατζηδάκη…
—
Εχουμε κι επενδυτικό περιβάλλον…
Και από το κράτος επενδυτής… να περάσω στον ιδιώτη επενδυτή και τα δεινά που τραβάει στην Ελλάδα…
Στη διάρκεια της κυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας ο πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης όπου σταθεί κι όπου βρεθεί για τις επενδύσεις έχει να λέει. Και πόσες πολλές επενδύσεις έχουν γίνει στην Ελλάδα στη θητεία του, και πόσο καλό επενδυτικό περιβάλλον έχουμε. Κι ούτε λίγο ούτε πολύ στις πύλες της χώρας συνωστίζονται οι επενδυτές ποιος θα πρωτομπεί να εκμεταλλευτεί τον επενδυτικό οργασμό που επικρατεί ανά την Ελλαδα.Με πρώτο τον Economist….
Ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς
Κι ήρθε χθες ο κ. Αθανάσιος Ψαθάς, ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΤΒΑ ΒΙ.ΠΕ. και τα έκανε όλα ρημαδιό – και μάλλον θα το περάσουν στο «ντούκου» γιατί το σύστημα του Μεγάρου Μαξίμου είναι απασχολημένο με διάφορα αρκούντως σοβαρά! Τι είπε ο κ. Ψαθάς; Είπε πως το μεγάλο πρόβλημα είναι η γραφειοκρατία και η πολυδιάσπαση αρμοδιοτήτων.
Πέντε χρόνια για την αδειοδότηση!
Και συμπλήρωσε ότι σε δύο περιπτώσεις, επενδυτές αν και αγόρασαν οικόπεδο «πάγωσαν» την επένδυση που ήθελαν να κάνουν στη μεταποίηση πλαστικών. Προφανώς γιατί δεν έβγαλαν άκρη σ΄ αυτό το ιδεατό επενδυτικό περιβάλλον! Είπε όμως κι άλλα. Ότι επί παραδείγματι η αδειοδότηση μιας επένδυσης μεσαίου οικονομικού μεγέθους απαιτεί πέντε χρόνια! Ναι, σωστά διαβάσατε. Πέντε χρόνια. Όταν στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες ο μέσος όρος είναι δύο χρόνια! Αυτά….
—
Τα κέρδη από προμήθειες
Σε μία ανάλυση των κερδών των τραπεζών μπορείτε να διαπιστώσετε πως το μέρος τους που προέρχεται από τις προμήθειες είναι δυσανάλογα μεγάλο σε σχέση με τις κανονικές τραπεζικές εργασίες – δηλαδή την πώληση χρήματος! Αυτό προκύπτει διά γυμνού οφθαλμού….
Ο συμβιβασμός
Και δεν είναι τυχαίος ο συμβιβασμός που έκαναν τις τελευταίες ημέρες του περασμένου Δεκεμβρίου με την Επιτροπή Ανταγωνισμού, αποδεχόμενες ένα συνολικό πρόστιμο ύψους 40 εκατ. ευρώ.
Ο κ. Χατζηδάκης πήρε το όπλο του…
Χθες ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών κ. Κωστής Χατζηδάκης ήταν προσκεκλημένος ομιλητής στην ετήσια γενική συνέλευση της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών. Και τους τα είπε «χύμα και τσουβαλάτα» που λένε και στο χωριό μου. Τους είπε δηλαδή ότι «η μη διευθέτηση του ζητήματος των προμηθειών δεν προσφέρει τίποτα ούτε στις τράπεζες, ούτε στη κυβέρνηση, ούτε στην κοινωνία». Μάλιστα! Και τις κάλεσε «να υιοθετήσουν πιο δίκαια συστήματα με βάση τις πρακτικές άλλων ευρωπαϊκών τραπεζών ή επιχειρήσεων με μεγάλα δίκτυα πελατών στην Ελλάδα, για να μην χρειαστεί κυβερνητική νομοθετική παρέμβαση»! Οπα τις….
—
Το IRIS
Να μείνω στον κ. Χατζηδάκη και να πάω σε ένα άλλο θέμα με το οποίο του αρέσει να ασχολείται.
Ο λόγος για το IRIS και τους επαγγελματίες. Άφησε λοιπόν χθες στην γενική συνέλευση της ΕΕΤ ανοιχτό το ενδεχόμενο για παράταση στην προθεσμία που έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες προκειμένου να αποκτήσουν την υπηρεσία άμεσων πληρωμών.
Η παράταση
Όπως μαθαίνω η προθεσμία που λήγει στις 30 Ιουνίου δεν θα παραταθεί μόνο για λίγες μέρες αλλά για κάποιους μήνες. Μέχρι δύο, λένε οι πληροφορίες.
Να σας πω επίσης πώς ένα στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες αυτή τη στιγμή δεν έχει IRIS. Αν και συνολικά απαριθμούνται σε 750.000 στην υπηρεσία έχουν εγγραφεί πάνω από 300.000.
Τέλος πάντων, ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών δίνει μία ακόμη τελευταία χάρη και μετά το πρόστιμο θα πέφτει σύννεφο… Η λυπητερή είναι στα 1.500 ευρώ…!
Latest News
Το βιβλίο του Πατέλη, τραπεζική υπομονή μέχρι την Κυριακή, το ράλι της Helleniq Energy, το billion της Attica Bank, ο αγοραστής του Κορασίδη, ο «θησαυρός» στους φούρνους
Λίγη θεωρία
Στην αναμονή ο Αγ. Βασίλης για το ΧΑ, τα σενάρια για τράπεζες, το timing της Νέας Υόρκης, τα χιλιόμετρα του Πιτσιλή, το δείπνο στην Ακρόπολη, «σιγή ασυρμάτου» για Elpedison
Στην αναμονή
Κυβέρνηση από το… παρελθόν, το «Άγιο Δισκοπότηρο» των long του ΧΑ, τα deals που έρχονται, τα προβλήματα του Fourlis, το «θέατρο» του ΟΠΕΚΕΠΕ και η Stoli
Το όριο
Η γραμμή «Μαζινό» των αγορών, η «προσγείωση» Piccoli στην Αθήνα, το κλειστό meeting των επιχειρηματιών, το αδιέξοδο της Energean, οι Κινέζοι στο Golden Hall, οι έλεγχοι στα κρεατικά
Καμία ανησυχία (;) από το μέτωπο
Τα «στραβά μάτια» των τραπεζών, το αυτονόητο από τη Βρεττού, το στοίχημα της Θεσσαλίας, «Ενοικιάζεται» στην Κλαυθμώνος, το game της Edison, τι ετοιμάζουν οι Γερμανοί στην… Κω;
Τα αυτονόητα
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, τα «βελάκια» της κυβέρνησης στις τράπεζες, το «μυαλό» του Γκούμα στην Motor Oil, οι «συμμαθητές» των επενδύσεων, η είδηση από την BofA
Δεύτερη ημέρα στο ΟΤ FORUM
Όλο το παρασκήνιο στο ΟΤ FORUM, ο gentleman Στουρνάρας, το unfair του Μητσοτάκη, το ξέσπασμα των τραπεζών και η ρελάνς Ανδρουλάκη, τα μέτωπα Θεοδωρικάκου, ο “Αθηναίος” της ΕΣΕΕ
Στο Μικρό Χρηματιστήριο
«Ελλάδα 2030» στο 4ο OT FORUM, τα «μονά – ζυγά» και τα αυτογκόλ του πρωθυπουργού, τα στοιχήματα για FTSE 25, τα συμβόλαια της Intralot, το bid των Ιταλών για Elpedison
«Ελλάδα 2030»
Το παιχνίδι της κυβέρνησης με τις τράπεζες, τα ακριβά γούστα του Χρυσοχοΐδη, τα «κοινά» της Μενδώνη με τον Αταμάν, τα bids για Elpedison, η κινητικότητα στον Κρητικό, η Black Friday μετ’ εμποδίων
Χαμένη ευκαιρία
«Η Γαλλία δεν είναι Ελλάδα», όσα θα πουν οι εισηγμένες στο Λονδίνο, o «Σόλωνας» στη Λιθουανία, πικρός ο καφές, η «μάχη» του Χατζημηνά
Antoine Armand