Η Γαλλίδα ακροδεξιά ηγέτιδα Μαρίν Λεπέν και ο επικεφαλής του κόμματος, RN, Ζορντάν Μπαρντελά παρουσιάστηκαν με πλατιά χαμόγελα όταν έστελναν το «εισιτήριό» (ticket) τους στους ψηφοφόρους με σκοπό να πάρουν την εξουσία το 2027 – με εκείνη ως πρόεδρο και εκείνον ως πρωθυπουργό.
Το επίσημο λανσάρισμα του διδύμου τους τον Ιανουάριο ήταν μια νέα κίνηση στο πλαίσιο της γαλλικής πολιτικής, όπου ο πρόεδρος εκλέγεται απευθείας και η θέση του έχει ισχυρές θεσμικές λειτουργίες. Οι πρωθυπουργοί εκλέγονται εκ των υστέρων για να διευθύνουν την κυβέρνηση και συχνά θυσιάζονται όταν οι πρόεδροι πρέπει να σηματοδοτήσουν μια πολιτική επανεκκίνηση μετά από μια κρίση.
Λεπέν: «Οι ψηφοφόροι γύρισαν σελίδα» – Τι δήλωσε ο Μακρόν
Σε κοινή συνέντευξή τους, τότε η Λεπέν υπογράμμισε εμφατικά πως είχε χρίσει τον 28χρονο Μπαρντελά ως το πρόσωπο της νέας, επαγγελματικής ομάδας του Εθνικού Συναγερμού (RN) που είχε αφιερώσει πάνω από μια δεκαετία για να χτίσει. Πόνταρε ότι οι πιθανότητές της να διαδεχθεί τον επί χρόνια αντίπαλό της, τον κεντρώο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ήταν ισχυρότερες με τον Μπαρντελά στο πλευρό της, επισημαίνουν σε ανάλυσή τους οι Financial Times.
Η Λεπέν την περασμένη εβδομάδα είπε στους Financial Times ότι σκέφτηκε το «εισιτήριο» ως μέρος μιας στρατηγικής για να προετοιμάσει το γαλλικό κοινό να επιλέξει το RN. «Όσο περισσότεροι άνθρωποι μας γνωρίζουν και όσο περισσότερο ξέρουν ακριβώς τι θα κάνουμε, τόσο περισσότερο θα μπορούν να γυρίσουν την πλάτη τους στις καρικατούρες και τους φόβους για εμάς που υποκινούνται από τους αντιπάλους μας», είπε.
Αλλά τώρα η δύναμη του δεσμού μεταξύ της Λεπέν, ηλικίας 55 ετών, και του πολύ νεότερου υπολοχαγού της θα μπορούσε να δοκιμαστεί στην πολιτική αναταραχή που σηματοδότησε η απόφαση του Μακρόν να προκηρύξει πρόωρες εκλογές για την Εθνοσυνέλευση. Ο πρόεδρος έκανε την κίνηση – σοκ αφού η κεντρώα συμμαχία του συνετρίβη στις ευρωεκλογές του Ιουνίου, όπου η λίστα του RN με επικεφαλής τον Μπαρντελά κέρδισε το 31% των ψήφων έναντι 15% του Μακρόν.
Στο πρώτο σκέλος των βουλευτικών εκλογών με δύο γύρους την Κυριακή, το αντιμεταναστευτικό, λαϊκίστικο RN εμφανίστηκε για άλλη μια φορά ανερχόμενο, ενισχύοντας την πιθανότητα ο Μπαρντελά να ωθηθεί στην πρωθυπουργία μέσα σε λίγες εβδομάδες. Οι προβλέψεις της δημοσκόπησης Ipsos έθεσαν το RN στο 34%, οδηγώντας το σε καλό δρόμο για να κερδίσει τις περισσότερες έδρες στο κοινοβούλιο και ενδεχομένως ακόμη και μια απόλυτη πλειοψηφία στον τελικό γύρο των ψηφοφοριών στις 7 Ιουλίου.
Το RN έχει αποδειχθεί ικανό στο να προσελκύει ανθρώπους που ανησυχούν για το κόστος ζωής εν μέσω πληθωρισμού και έχει εκμεταλλευτεί τη δυσαρέσκεια για τη μείωση των δημόσιων υπηρεσιών, ενώ εκμεταλλεύεται την οργή για τον υπερόπτη πρόεδρο Μακρόν.
H ριζοσπασστική ατζέντα των Λεπέν – Μπαρντελά
Η Λεπέν και η Μπαρντελά εξακολουθούν να έχουν μια ριζοσπαστική ατζέντα που θα ταράξει τη γαλλική κοινωνία. Περιλαμβάνει πολιτικές όπως η μείωση της μετανάστευσης, ο τερματισμός της ιθαγένειας για πολίτες που γεννιούνται στη Γαλλία από γονείς μετανάστες και η δημιουργία μιας «εθνικής προτίμησης» για τους Γάλλους πολίτες σε προγράμματα κοινωνικής στέγασης και πρόνοιας.
Στο παλάτι των Ηλυσίων, οι αξιωματούχοι έχουν από καιρό εστιάσει ιδιωτικά ότι το πολιτικό ζεύγος θα στραφεί ο ένας εναντίον του άλλου στον αγώνα δρόμου της εξουσίας. Εκμεταλλεύτηκαν την πρόσφατη δημοσκόπηση που έδειχνε ότι ο προστατευόμενος Μπαρντελά είχε επισκιάσει τη δημοτικότητα του μέντορας του, της Μαρίν Λεπέν και ότι περισσότεροι άνθρωποι θα χαιρετούσαν την άνοδό του στην προεδρία καλύτερα από τη δική της.
Ερωτηθείς εάν θα μπορούσε να παραμερίσει τη Λεπέν για να θέσει υποψηφιότητα το 2027, ο Μπαρντέλα είπε στους FT: «Όχι, όχι, όχι. Δεν έχω αυτή τη φιλοδοξία». Έχει ένα μεγάλο πορτρέτο του εαυτού του και της Λεπέν κρεμασμένο στο γραφείο του και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το επίσημο εσάνς για να της απευθυνθεί, αν και εκείνη του είπε ότι δεν χρειάζεται.
Η Λεπέν πρόσθεσε: «Η ιδέα ότι θα στενοχωριόμουν που είναι πιο δημοφιλής στις δημοσκοπήσεις από εμένα, αντιθέτως, χαίρομαι…Θα χρειαστώ έναν δημοφιλή πρωθυπουργό για να κυβερνήσει τη Γαλλία».
Το 2011, η Λεπέν ανέλαβε επίσημα το κίνημα που βοήθησε ο πατέρας της Ζαν Μαρί να δημιουργηθεί σχεδόν 40 χρόνια νωρίτερα. Αλλά πριν από αυτό, είχε καταλήξει να πιστέψει ότι το κόμμα έπρεπε να αποστασιοποιηθεί από την πολιτική κληρονομιά των ιδρυτών του, συμπεριλαμβανομένου του πατέρα της και του δημοσιογράφου Pierre Bousquet, ο οποίος ήταν στο γαλλικό τμήμα των Waffen-SS κατά τη διάρκεια του δεύτερου παγκόσμιου πολέμου.
Με ιστορικές ρίζες στον φασισμό, το Εθνικό Μέτωπο (FN), όπως ονομαζόταν αρχικά το κόμμα, παρέμεινε στο περιθώριο της γαλλικής πολιτικής εξαιτίας του Ζαν-Μαρί. Καταδικάστηκε το 1990 για ρητορική μίσους επειδή κάποτε αναφερόμενος στους θαλάμους αερίων των Ναζί τους χαρακτήρισε ως «λεπτομέρεια της ιστορίας».
Η Γαλλία εκείνη την εποχή εξακολουθούσε να υπολογίζει την ιστορική κληρονομιά της συνεργασίας του Βισί με τη ναζιστική Γερμανία, καθιστώντας το FN αποκρουστικό για τους περισσότερους ψηφοφόρους.
Το έργο για την «αποτοξίνωση» του κόμματος έγινε αποστολή της Λεπέν. Άλλαξε το όνομά της το 2018, μια κλασική στρατηγική μάρκετινγκ για να κάνει τους ψηφοφόρους να ξεχάσουν το παρελθόν. Είχε ήδη εκδιώξει τον πατέρα της από το κόμμα το 2015 και εξάλειψε άλλα ριζοσπαστικά στοιχεία, αν και οι επικριτές λένε ότι παραμένουν ίχνη από το αντισημιτικό, ρατσιστικό παρελθόν της. Σταδιακά άλλαξε την πλατφόρμα του RN για να δώσει έμφαση στα ζητήματα κόστους ζωής και να παίξει με την υποτιθέμενη περιφρόνηση που τρέφουν οι παριζιάνικες ελίτ για τις αγροτικές περιοχές.
Ιδανικός αντίπαλος ο Μακρόν
Στον Μακρόν, η Λεπέν είχε τον τέλειο αντίπαλό της — έναν πρώην τραπεζίτη, σπουδαγμένος σε κορυφαία γαλλικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και έναν τεχνοκράτη που ήθελε να απελευθερώσει την οικονομία και να τονώσει την ΕΕ.
Αλλά στις προεδρικές εκλογές του 2017, έχασε από αυτόν με μεγάλη διαφορά, πληγωμένη από μια αδύναμη επίδοση στο ντιμπέιτ. Αυτή η ήττα ώθησε την ίδια και την ηγεσία του RN σε μια περίοδο πολιτικής ενσοσκόπησης. Αυτή και τα στενά της στελέχη προσπάθησαν να ανοικοδομήσουν τόσο ενισχύοντας την τεχνογνωσία της σε θέματα πολιτικής σε θέματα από την άμυνα έως την οικονομία όσο και εκπαιδεύοντας μια νέα γενιά πολιτικών που διαμορφώθηκε σε τοπικό επίπεδο. Έγιναν γνωστοί ως «γενιά ναυτικών».
Ανάμεσά τους ήταν ο Μπαρντελά, ο οποίος λέει ότι είδε για πρώτη φορά τη Λεπέν στη σκηνή όταν ήταν 16 ετών. Τον εντυπωσίασε τόσο πολύ που μπήκε στο κόμμα της την επόμενη μέρα, προχωρώντας για να το προωθήσει στη γενέτειρά του, το Σεν Ντενί, μια εργατική και μεταναστευτική περιοχή βόρεια του Παρισιού όπου ζούσε με τη μητέρα του.
Το 2015, δημιούργησε μια ομάδα στο Σεν Ντενί με την ονομασία «Banlieues Patriotes» που προσπάθησε να προσελκύσει τους κατοίκους των διαφορετικών και δυσαρεστημένων γειτονιών στην περιφέρεια του Παρισιού. Σύμφωνα με γαλλικά μέσα ενημέρωσης, κάποτε μοίρασε φυλλάδια που έγραφαν «Μουσουλμάνοι, ίσως, αλλά πρώτα οι Γάλλοι».
Οι δραστηριότητές του τον έβαλαν στο ραντάρ της Λεπέν. Συναντήθηκαν σε μια συγκέντρωση νεαρών ακτιβιστών του RN που συμφώνησε ο αρχηγός του κόμματος σε μια πιτσαρία στη Ναντέρ μετά από τοπικές εκλογές. Κάθισε δίπλα του και μέχρι το τέλος του γεύματος του ζήτησε να δουλέψει στην καμπάνια της για το 2017. «Με φόβισε λίγο, δεδομένου του νεαρού της ηλικίας μου», είπε, αλλά συμφώνησε στη δουλειά.
«Φαινόταν ένας πειθαρχημένος και ευδιάθετος νεαρός άνδρας, τον οποίο βρήκα πολύ Γάλλο, με τον τρόπο που ντυνόταν και με κομψότητα», είπε η Λεπέν.
Η Λεπέν και η ομάδα της βοήθησαν στη δημιουργία μιας αφήγησης γύρω από τον Μπαρντέλα, δίνοντας έμφαση στην παιδική του ηλικία στην κοινωνική στέγαση με μια διαζευγμένη μητέρα που πάλευε να τα βγάλει πέρα. Είπε ότι οι απόψεις του διαμορφώθηκαν βλέποντας τις καταστροφές της διακίνησης ναρκωτικών και του εγκλήματος στην περιοχή του και τις ταραχές που ξέσπασαν το 2005 μετά τον θάνατο δύο εφήβων κατά τη διάρκεια μιας αστυνομικής καταδίωξης.
Η πραγματική ιστορία ήταν λίγο διαφορετική. Ο πατέρας του Μπαρντελά ήταν ιδιοκτήτης μικρής επιχείρησης που τον έστειλε σε ιδιωτικά καθολικά σχολεία και του έδωσε μια πιο αστική ανατροφή, σύμφωνα με μια βιογραφία του Pierre-Stéphane Fort. Δεν ολοκλήρωσε τις σπουδές του στη γεωγραφία στο πανεπιστήμιο και δεν εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα.
Ο Pascal Humeau, εκπαιδευτής μέσων ενημέρωσης που εργάστηκε με τον Μπαρντελά για τέσσερα χρόνια, είπε ότι ο πολιτικός ήταν ένα «καθαρό προϊόν μάρκετινγκ» που ακολούθησε τη γραμμή της Λεπέν. Ο Humeau τον βοήθησε να υιοθετήσει ένα πιο σίγουρο στυλ ομιλίας και να ξεκινήσει κάθε εμφάνιση στα μέσα ενημέρωσης με άμεση οπτική επαφή και ένα δυνατό γεια. «Ποιος είναι πραγματικά ο Τζόρνταν Μπαρντέλα; Δεν ξέρουμε», είπε.
Όταν η Λεπέν πέρασε περισσότερα ανώτερα στελέχη για να βάλει τον τότε 23χρονο στην κορυφή της λίστας του RN για τις ευρωπαϊκές εκλογές το 2019, ορισμένοι την προειδοποίησαν ότι ήταν πολύ επικίνδυνο. Ήρθε πρώτος, έναν 1% μπροστά από τη λίστα του Μακρόν.
Με τον Μπαρντέλα, το RN κέρδισε τμήματα του εκλογικού σώματος που είχε εκλεγεί προηγουμένως στη Λεπέν, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών, των υπαλλήλων του λευκού κολάρου αλλά και διπλωμάτες και μέλη της επιχειρηματικής κοινότητας. Ο μεγαλύτερος παράγοντας επιρροής στη γαλλική πολιτική, έχει πλήθος ακολούθων στο TikTok που έχει βοηθήσει στην προσέλκυση νέων ψηφοφόρων. Έχει επίσης επικεντρωθεί περισσότερο στην πολιτική ταυτότητας από τη Λεπέν, δηλώνοντας πρόσφατα ότι υπήρχε μια «πολιτιστική μάχη» που έπρεπε να δοθεί ενάντια στον ισλαμισμό στη Γαλλία.
Θα επικρατήσει το «εισιτήριο» ή θα ξετυλιχτεί όπως προβλέπουν κάποιο σε αρένα όπου οι δύο συνοδοιπόροι θα καταστούν αντίπαλοι;
«Το εισιτήριο είναι πολύ σταθερό», απαντά ο Μπαρντελά…
Latest News
Το σημερινό γεωπολιτικό τοπίο και οι βασικοί τομείς ανησυχίας για παγκόσμια σύγκρουση
Πόσο κοντά βρισκόμαστε σε μια παγκόσμια σύγκρουση; Ποιες περιοχές αναμένεται να βρεθούν στο μάτι των ανταγωνισμών;
Aπασχόληση: Στην ΕΕ αυξάνεται, στην Ελλάδα μειώνεται – Έκθεση Εurostat
Η απασχόληση στην ΕΕ αυξήθηκε το γ' τρίμηνο του 2024, σε σύγκριση με το β' τρίμηνο - Aντίθετα, στην Ελλάδα μειώθηκε.
Νότια Κορέα: Τι σηματοδοτεί η καθαίρεση του προέδρου Γιουν
Η προσοχή στη Νότια Κορέα στρέφεται τώρα στο συνταγματικό δικαστήριο, το οποίο πρέπει να αποφασίσει αν θα απομακρύνει τον Γιουν
Πήλιο: Αναστέλλονται τα δρομολόγια του «Μουτζούρη» μετά τον εκτροχιασμό
Η Hellenic Train σε ανακοίνωση αναφέρει πως το τρένο στο Πήλιο ενώ κινείτο με την προβλεπόμενη ταχύτητα, τροχός του πρώτου βαγονιού παρέκκλινε εκτός των ραγών
Συρία: «Αμεση επαφή» Μπλίνκεν με την ισλαμιστική HTS
«Ηρθαμε σε επαφή με την HTS και άλλες πλευρές», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε δημοσιογράφους μετά τις συζητήσεις για τη Συρία
Πιερρακάκης: Τον Σεπτέμβριο 2025 τα πρώτα μη κρατικά πανεπιστήμια
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο υπουργός Παιδείας Κ. Πιερρακάκης στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα στην χώρα μας,
Γεωργία: Ο ακροδεξιός Μιχαήλ Καβελασβίλι διορίστηκε στην προεδρία της χώρας
Ο Μιχαήλ Καβελασβίλι, σήμερα 53 ετών, είναι πρώην βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος και ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση
ΕΣΗΕΑ: Ιδρύθηκε σαν σήμερα στις 14 Δεκεμβρίου 1914
Το 1947 θα πάρει τη σημερινή ονομασία της
Τουρκία: «Αποτρέψαμε αιματοχυσία στη Συρία»
Ο Χακάν Φιντάν δηλώνει ότι έπεισε Μόσχα και Τεχεράνη να μην παρέμβουν υπέρ του Άσαντ, για να αποφευχθούν τα χειρότερα. Το μέλλον της Συρίας επί τάπητος σε συνάντηση στην Ιορδανία.
Γερμανία: Εκτός κυβέρνησης και στη Θουριγγία η AfD
Συνεννοήσεις και «αλχημείες» των άλλων κομμάτων απέτρεψαν την είσοδο του ακροδεξιού κόμματος AfD στην κυβέρνηση της Θουριγγίας. Θα έχει όμως διάρκεια η νέα κυβέρνηση;