
Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο τη Δευτέρα, υποστηριζόμενες από τις προβλέψεις για έλλειμμα προσφοράς που απορρέει από την κορύφωση της θερινής κατανάλωσης καυσίμων και τις περικοπές του ΟΠΕΚ+ το τρίτο τρίμηνο, αν και οι παγκόσμιες οικονομικές αντιξοότητες και η αύξηση της παραγωγής εκτός ΟΠΕΚ+ περιόρισαν τα κέρδη, σύμφωνα με το Reuters.
Πετρέλαιο: Σταθεροποιητικές τάσεις στην αγορά
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αργού Brent αυξήθηκαν κατά 33 σεντς ή 0,4% στα 85,33 δολάρια το βαρέλι στις 0439 GMT, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του αμερικανικού αργού West Texas Intermediate ήταν στα 81,86 δολάρια το βαρέλι, αυξημένα κατά 32 σεντς ή 0,4%.
Και τα δύο συμβόλαια κέρδισαν περίπου 6% τον Ιούνιο, με το Brent να έχει σταθεροποιηθεί πάνω από τα 85 δολάρια το βαρέλι τις τελευταίες δύο εβδομάδες, αφού ο Οργανισμός Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών και οι σύμμαχοί τους, μια ομάδα γνωστή ως ΟΠΕΚ+, επέκτειναν το μεγαλύτερο μέρος των βαθιών περικοπών παραγωγής πετρελαίου μέχρι το 2025.
Ελλείμματα προσφοράς στο πετρέλαιο
Αυτό οδήγησε τους αναλυτές να προβλέψουν ελλείμματα προσφοράς το τρίτο τρίμηνο, καθώς η ζήτηση μεταφορών και κλιματισμού κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού μειώνει τα αποθέματα καυσίμων.
Την Παρασκευή, η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας (EIA) ανέφερε ότι η παραγωγή πετρελαίου και η ζήτηση για σημαντικά προϊόντα αυξήθηκε σε υψηλό τεσσάρων μηνών τον Απρίλιο, στηρίζοντας τις τιμές.
«Συνεχίζουμε να έχουμε μια υποστηρικτική άποψη προς το Brent, αν και υπάρχουν ανησυχίες γύρω από τη ζήτηση, όπως η ζήτηση βενζίνης στις ΗΠΑ και η κινεζική προφανής ζήτηση», ανέφεραν αναλυτές της ING με επικεφαλής τον Warren Patterson σε σημείωμα.
Η εργοστασιακή δραστηριότητα μεταξύ των μικρότερων Κινέζων κατασκευαστών αυξήθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό από το 2021 χάρη στις παραγγελίες στο εξωτερικό, σύμφωνα με έναν δείκτη, ακόμη και όταν μια ευρύτερη έρευνα έδειξε ότι η αδύναμη εγχώρια ζήτηση και οι εμπορικές τριβές οδήγησαν σε άλλη μια συρρίκνωση του βιομηχανικού τομέα. Η Κίνα είναι ο νούμερο 2 καταναλωτής στον κόσμο και κορυφαίος εισαγωγέας αργού.
Οι ελπίδες για μείωση των επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ και οι αυξανόμενες γεωπολιτικές ανησυχίες στην Ευρώπη και μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ του Λιβάνου έχουν επίσης διατηρήσει ένα κατώτατο όριο κάτω από τις τιμές, ανέφερε σε σημείωμα ο αναλυτής της IG Tony Sycamore.
Το πρόσφατο ράλι του WTI μπορεί να επεκταθεί προς τα 85 δολάρια το βαρέλι εάν οι τιμές παραμείνουν πάνω από τον κινητό μέσο όρο των 200 ημερών στα 79,52 δολάρια, είπε.
Οι αγορές παρακολουθούν τις επιπτώσεις από τους τυφώνες στην παραγωγή και κατανάλωση πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αμερική.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων