Οι κορυφαίοι οίκοι δημοπρασιών του κόσμου βάζουν πλέον στο στόχαστρο υπερπλούσιους, προκειμένου να αντισταθμίσουν την οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα και να ενισχύσουν τις πωλήσεις τους στην Ασία, καθώς ανοίγουν νέα κεντρικά γραφεία και εκθεσιακούς χώρους στο Χονγκ Κονγκ, αποκαλύπτοντας παράλληλα ένα ενισχυμένο πρόγραμμα πωλήσεων.
Όπως γράφουν οι Financial Times, ο οίκος δημοπρασιών Christie’s, ηλικίας 250 ετών, θα μεταφέρει την περιφερειακή του έδρα σε μια τοποθεσία 50.000 τετραγωνικών ποδιών στον νέο ουρανοξύστη Henderson του Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο. Κι ελπίζει να αυξήσει τον όγκο των αντικειμένων που πωλούνται στην Ασία φιλοξενώντας εκεί ένα πρόγραμμα δημοπρασιών όλο το χρόνο.
Ο Sotheby’s αποκάλυψε έναν νέο χώρο λιανικής στην καρδιά της επιχειρηματικής περιοχής του Χονγκ Κονγκ τον Ιούλιο και μετακόμισε σε νέα γραφεία στην πόλη. Ο Bonhams, ένας άλλος από τους κορυφαίους οίκους δημοπρασιών στον κόσμο, θα ανοίξει τα νέα του κεντρικά γραφεία στο Χονγκ Κονγκ τον Σεπτέμβριο, ενώ ο Phillips απέκτησε νέο χώρο εκεί πέρυσι.
Πτώση των πωλήσεων
Οι πωλήσεις έργων τέχνης στο Χονγκ Κονγκ, που αναφέρονται στις πιο σημαντικές δημοπρασίες, μειώθηκαν κατά 40% σε αξία τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους σε σύγκριση με ένα χρόνο νωρίτερα, φθάνοντας στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2017, σύμφωνα με την ερευνητική ομάδα ArtTactic.
Η οικονομία της Κίνας σημείωσε ανάπτυξη 4,7% το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, κάτω από τις εκτιμήσεις, και παλεύει με επίμονα αδύναμη κατανάλωση, με ορισμένους αναλυτές να προειδοποιούν ότι αυτό θα επηρεάσει τη βιομηχανία τέχνης και πολυτελείας.
Ο Francis Belin, πρόεδρος του Christie’s για την Ασία, διαφωνεί. «[Συνολικά] οι αριθμοί πολυτελείας δεν είναι μεγάλοι στην Κίνα. . . αλλά οι συγκεντρωτικοί μας αριθμοί, δεν νομίζω ότι αντικατοπτρίζουν τη μακροεντολή», είπε, προσθέτοντας ότι οι πελάτες στην περιοχή —το 80% των οποίων προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα, την Ταϊβάν ή το Χονγκ Κονγκ— συγκεντρώθηκαν σε εξαιρετικά υψηλό επίπεδο, προστατεύοντάς τους σε μεγάλο βαθμό από κάθε οικονομική επιβράδυνση.
«Για να αγοράσεις τα αντικείμενα που πουλάμε, δεν χρειάζεται απλώς να έχεις χρήματα, πρέπει να έχεις πολλά χρήματα. . . είναι μια πολύ μικρή δεξαμενή» υπογράμμισε.
Οι Ασιάτες αντιπροσώπευαν το 41% των αγοραστών στις πωλήσεις πολυτελείας της εταιρείας το πρώτο εξάμηνο.
Σπάνια αντικείμενα
Τα πιο σπάνια αντικείμενα που πωλήθηκαν από τον οίκο δημοπρασιών ήταν πιο πιθανό να παρουσιάσουν «αποσυσχέτιση» από τα αρνητικά μακροοικονομικά γεγονότα, υποστήριξε.
«Αυτό που συμβαίνει στην Κίνα, η κατανάλωση είναι αδύναμη. . . [Αλλά] είναι ένα σπάνιο αντικείμενο είναι ένας τρόπος για να κρατήσετε τα χρήματά σας σε αντίθεση με ακίνητα ή ομόλογα ή μετοχές».
Ωστόσο, η συνεισφορά των Ασιατών αγοραστών στις συνολικές πωλήσεις δημοπρασίας του Christie μειώθηκε από 39% στα μέσα του 2021, σε 21% τους πρώτους έξι μήνες του τρέχοντος έτους.
Ωστόσο, ο Belin είπε ότι μόνο το ήμισυ περίπου των δαπανών των Ασιατών πελατών στον οίκο Christie’s πραγματοποιούνταν συνήθως στο Χονγκ Κονγκ, πράγμα που σημαίνει ότι υπάρχει ακόμη ανεκμετάλλευτη ζήτηση για να φέρει περισσότερες πωλήσεις στην πόλη.
«Βλέπουμε συνεχώς Ασιάτες συλλέκτες να είναι πιο δραστήριοι στο εξωτερικό. . . από ό,τι θα μπορούσαν να είναι πραγματικά στο Χονγκ Κονγκ», είπε.
Ο Sotheby’s, ο οποίος έχει επίσης δυσκολευτεί με την επιβράδυνση των παγκόσμιων πωλήσεων δημοπρασιών και τις περικοπές θέσεων εργασίας τους τελευταίους μήνες, ξεκίνησε μια εισβολή στο λιανικό εμπόριο της Ασίας τον περασμένο μήνα. Η διώροφη « μεζόν » που άνοιξε σε ένα εμπορικό κέντρο στην κεντρική συνοικία του Χονγκ Κονγκ θα πουλά σπάνια βιβλία, πίνακες και γλυπτά που κυμαίνονται από 5.000 HK $ (US $ 640) έως HK $ 50 εκατομμύρια.
Ωστόσο, η Meg Maggio, σύμβουλος τέχνης με έδρα το Χονγκ Κονγκ και παγκόσμια διευθύνουσα σύμβουλος της Pearl Lam Galleries, είπε ότι ενώ είδε υποβόσκουσα δυναμική στους τομείς των τεχνών και της πολυτέλειας, η επέκταση ήρθε σε μια δύσκολη στιγμή για την αγορά δεδομένης της αυξανόμενης γεωπολιτικής αβεβαιότητας. και του σκληρού ανταγωνισμού. «Η πρόκληση είναι: θα υπάρξουν πάρα πολλές δημοπρασίες και πάρα πολλές δραστηριότητες οίκων δημοπρασιών στο Χονγκ Κονγκ; Μπορεί αυτό να να προκαλέσει κορεσμό στην αγορά;» διερωτήθη.
Latest News
Παράδοξο κι όμως αληθινό - Γιατί οι άνω των 65 ετών εργαζόμενοι είναι οι πιο ευτυχισμένοι
Αποκαλυπτική για το πώς βλέπουν οι ηλικιωμένοι εργαζόμενοι τη θέση τους στη δουλειά είναι η νέα έκθεση του ερευνητικού κέντρου Pew
Τα «μοντέλα» της Jaguar και ο διάλογος για την «πρόκληση» στη διαφήμιση
Αίσθηση προκαλεί η τελευταία καμπάνια της αυτοκινητοβιομηχανίας Jaguar. Παρελαύνουν ανδρικά και γυναικεία μοντέλα με έντονο μακιγιάζ, αλλά δεν εμφανίζεται ούτε ένα αυτοκίνητο
Ασθενείς δύο ταχυτήτων - Τι συμβαίνει με την αξιολόγηση καινοτόμων φαρμάκωνσ την Ελλάδα
Νομικά κενά και υποστελέχωση διαπιστώνουν ΠΟΥ και Ε.Ε. ως εμπόδια στην αξιολόγηση νέων τεχνολογιών υγείας στην Ελλάδα
Πόσα έχασε ο Μάικλ Τζόρνταν πουλώντας την τεράστια έπαυλή του στο Σικάγο
Ακόμη και για είδωλα όπως ο Μάικλ Τζόρνταν δεν είναι κάθε τελευταία βολή πετυχημένη
Ποια είναι η κολομβιανή Τέιλορ Σουίφτ
Φέτος, το άλμπουμ Mañana Será Bonito της KarolG ήταν το τέταρτο σε μεταδόσεις παγκοσμίως στο Spotify
Ανησυχούν για τη συνταξιοδότηση οι Έλληνες - Μόνο το 18% δηλώνει έτοιμο
Τι αναφέρει η έρευνα της NN Hellas για τη μακροζωία - Πώς την αντιμετωπίζουν
Ολιστική αντιμετώπιση κολπικής μαρμαρυγής: Είναι νόσος και όχι αρρυθμία
Ο Δρ. Δημήτρης Τσιαχρής στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών μιλά για τους σοβαρούς κινδύνους που εγκυμονεί η νόσος
«Σφίγγουν το ζωνάρι» οι εργοδότες - Μειώνουν τις προσλήψεις [γραφήματα]
Η Ελλάδα κατέχει την 3η θέση παγκοσμίως για τις προθέσεις προσλήψεων του κλάδου Υπηρεσιών Επικοινωνίας, ξεπερνώντας τον παγκόσμιο μέσο όρο κατά 21 μονάδες
Έσοδα 2,1 δισ. και 10 εκατ. εισιτήρια σε 149 παραστάσεις: Τα κέρδη ρεκόρ για την Τέιλορ Σουίφτ
Η Σουίφτ ολοκλήρωσε την περιοδεία με μια τελευταία παράσταση το βράδυ της Κυριακής στο Βανκούβερ του Καναδά.
Τζον Πόλσον: «Ελλάδα, οικονομία και τράπεζες έχουν πολύ ευνοϊκό μέλλον»
Ο αμερικανός επενδυτής Τζον Πόλσον μιλώντας στο Βήμα της Κυριακής εξηγεί που εδράζει την αισιοδοξία του για την πορεία της ελληνικής οικονομίας