Ένα μυστικό εμπορικό κανάλι με την Ινδία έχει χτίσει η Ρωσία την τελευταία διετία, όπως αποκαλύπτουν τα στοιχεία που εξασφάλισαν οι Financial Times, από πηγές της ρωσικής κρατικής αλληλογραφίας. Τα στοιχεία αυτά αποδεικνύουν ότι το Κρεμλίνο πούλησε πετρέλαιο προκειμένου να αποκτήσει ευαίσθητα ηλεκτρονικά για τις πολεμικές του προσπάθειες.
Όπως αποκαλύπτουν οι FT, το υπουργείο βιομηχανίας και εμπορίου της Μόσχας, το οποίο επιβλέπει την αμυντική παραγωγή, κατάρτισε εμπιστευτικά σχέδια τον Οκτώβριο του 2022 για να δαπανήσει περίπου 82 δισ. ρουπίες (1 δισ. δολάρια τότε) για την εξασφάλιση κρίσιμων ηλεκτρονικών προϊόντων μέσω μυστικών καναλιών. Το σχέδιο στόχευε να χρησιμοποιήσει τα «σημαντικά αποθέματα» ρουπιών που συγκέντρωσαν οι ρωσικές τράπεζες από την άνθηση των πωλήσεων πετρελαίου στην Ινδία.
Ρωσία: «Αχίλλειος πτέρνα» της οικονομίας της το brain drain
Η Ρωσία και οι Ινδοί εταίροι της στόχευσαν τεχνολογίες διπλής χρήσης – αγαθά με μη στρατιωτικές και στρατιωτικές εφαρμογές – που υπόκεινται σε δυτικούς ελέγχους εξαγωγών. Η Μόσχα εξέτασε ακόμη και την άντληση επενδύσεων σε ρωσο-ινδικές εγκαταστάσεις ανάπτυξης και παραγωγής ηλεκτρονικών.
Ρωσία: Ο ρόλος Μόντι στη μυστική συμφωνία
Τα στοιχεία δείχνουν πώς η Ρωσία στράφηκε στο Νέο Δελχί, ακόμη και όταν ο πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι έφερε την πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου πιο κοντά από ποτέ στην τροχιά των ΗΠΑ. Κατά τη διάρκεια μιας κρατικής επίσκεψης στην Ουάσιγκτον πέρυσι ο Μόντι υπέγραψε μια σειρά ινδοαμερικανικών συμφωνιών συνεργασίας σε τομείς που κυμαίνονται από προηγμένους κινητήρες αεριωθουμένων έως τεχνητή νοημοσύνη.
Αν και ο βαθμός στον οποίο η Μόσχα ενέκρινε το σχέδιό της είναι ασαφής, τα λεπτομερή στοιχεία για τις εμπορικές ροές υποδηλώνουν ότι η σχέση με την Ινδία έχει ενισχυθεί βαθύτερα στις συγκεκριμένες κατηγορίες αγαθών που προσδιορίζονται στη ρωσική αλληλογραφία.
Οι δεσμοί της Ινδίας με τη Μόσχα είναι μια αυξανόμενη πηγή τριβών με την Ουάσιγκτον. Ο Wally Adeyemo, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, έγραψε τον Ιούλιο σε τρεις από τους κορυφαίους επιχειρηματικούς οργανισμούς της Ινδίας προειδοποιώντας τους ότι «κάθε ξένο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που συναλλάσσεται με τη στρατιωτική βιομηχανική βάση της Ρωσίας κινδυνεύει να υποβληθεί σε κυρώσεις». Ο Adeyemo πρόσθεσε ανέφερε μάλιστα ότι «ο κίνδυνος κυρώσεων είναι αυξημένος ανεξάρτητα από το νόμισμα που χρησιμοποιείται σε μια συναλλαγή».
Παρά τις προειδοποιήσεις όμως, η Ινδία υπήρξε σημαντικός αγοραστής ρωσικού αργού πετρελαίου και το συνολικό εμπόριο των δύο χωρών έφτασε στο ιστορικό υψηλό των 66 δισεκατομμυρίων δολαρίων το οικονομικό έτος 2023-24, πενταπλάσια αύξηση σε σχέση με το προηγούμενο έτος πριν από την εισβολή. Μέρος των συναλλαγών έχει πραγματοποιηθεί σε ρουπίες, αφήνοντας τη Ρωσία με πλεόνασμα του νομίσματος.
Και μπορεί το Κρεμλίνο να έχει παραδεχτεί δυσκολίες στον επαναπατρισμό των κερδών της Ρωσίας από το πετρέλαιο λόγω των αμερικανικών κυρώσεων και των νομισματικών περιορισμών, αλλά ρωσικές ομάδες έχουν χρησιμοποιήσει ρουπίες για να εμπορεύονται χρυσό και να αγοράζουν αγαθά για να αποφύγουν τις κυρώσεις.
Latest News
Πού θα κλειδώσει το ουδέτερο επιτόκιο της ΕΚΤ - Ο εκτιμήσεις Κάζακς
Οι συζητήσεις για το ουδέτερο περιπλέκονται από το γεγονός ότι δεν μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια σε πραγματικό χρόνο
Σχέδιο για τόνωση των επενδύσεων με το premium «Made in Germany», προωθεί το SPD
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έστειλε αίτημα στο κοινοβούλιο την περασμένη εβδομάδα ώστε να διεξαχθεί ψήφος εμπιστοσύνης τη Δευτέρα
Τα 24ωρο των κεντρικών τραπεζών - Με μπαράζ μειώσεων στα επιτόκια κλείνει το 2024
Το 2025 αλλάζει σημαντικά τα δεδομένα και σηματοδοτεί στροφή στις νομισματικές πολιτικές των τραπεζών
Συνεργασία και λύσεις - Πού βρίσκεται τελικά η ευρωπαϊκή απάντηση για τη στεγαστική κρίση;
Ακριβά ενοίκια και στεγαστικά δάνεια έχουν επιδεινώσει την στεγαστική κρίση στην Ευρώπη - Τι ζητούν οι πολίτες
Έρχεται το τέλος του ΠΟΕ με τον Ντόναλντ Τραμπ;
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Εμπορίου (ΠΟΕ) έτσι κι αλλιώς δεν λειτουργεί υποδειγματικά. Με τον Ντόναλντ Τραμπ στον Λευκό Οίκο μάλλον θα καταρρεύσει. Ποιες θα είναι οι συνέπειες;
Μάριο Μόντι: «Η Ευρώπη δεν μπορεί άλλο να παραμείνει ένα βρέφος»
Ο πρώην πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Μόντι μίλησε για την κρισιμότητα της επόμενης πενταετίας αλλά και για το δικαίωμα του βέτο
Στην ουρά οι τουρκικές εταιρείες για την ανοικοδόμηση της Συρίας
Πάνω από 11 δισ. δολάρια ήταν ήδη οι ζημιές σε 14 μεγάλες πόλεις και σε σημαντικούς κλάδους της οικονομίας από το 2023, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα
Θα έκανε τα πάντα για να τον... αποφύγει - Το αμερικανικό δίκτυο ABC και ο Τραμπ
Ο άλλοτε σύμβουλος του Μπιλ Κλίντον βρέθηκε στο στόχαστρο του Τραμπ και προκάλεσε μια διαμάχη με το δίκτυο ABC
Γιατί οι Millennials δεν αγοράζουν πλέον σπίτια;
Οι τιμές των σπιτιών δεν είναι το μόνο που εμποδίζει τους millennials να αγοράζουν ακίνητα - Τι άλλο τους ανησυχεί
Δεινόσαυροι σε συλλογές δισεκατομμυριούχων - Η μάχη στις δημοπρασίες
Οι δεινόσαυροι υφαρπάζονται από δισεκατομμυριούχους καθώς οι επιστήμονες δεν έχουν τέτοιους πόρους