Τις τελευταίες μέρες ισχύει κυριολεκτικά το «όρεξη να έχεις να απαντάς στο τηλέφωνο». Οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, οι πάροχοι όπως τους αποκαλούμε, έχουν βγει και προσφέρουν τιμές για κάθε γούστο. Ολες πολύ κάτω από την τιμή που διαμορφώνεται με την κρατική επιδότηση. Ευγενικές κυρίες πρώτα σου πετούν την τιμή, τις πιο πολλές φορές κάτω από τα 10 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, ενός κίτρινου τιμολογίου και μετά σου λένε το όνομα της εταιρείας που εκπροσωπούν. Οι τιμές που δίνουν για τον Σεπτέμβριο είναι πραγματικά εξωπραγματικές, σε κάποιες περιπτώσεις και κατά 50% χαμηλότερες, σε σχέση με αυτές των «πράσινων» που ανακοίνωσαν στις αρχές Σεπτεμβρίου. Τότε είχαν πει πως επηρεάστηκαν δυσμενώς από τη μεγάλη αύξηση της χονδρικής του ρεύματος. Γεγονός αληθινό, η οποία προκάλεσε και την επιστολή του Πρωθυπουργού στην πρόεδρο της Κομισιόν. Η εξέλιξη αυτή είχε οδηγήσει στον δεύτερο στη σειρά μήνα επαναφοράς της κρατικής επιδότησης. Πωλούν ρεύμα στους πολλούς με τιμή 16 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα, η οποία πέφτει κάτω από τα 15 λεπτά με την επιδότηση και την ίδια στιγμή πωλούν τηλεφωνικά με στόχο νέες συνδέσεις με αρχική τιμή για τον μήνα Σεπτέμβριο μεταξύ 7 και 10 λεπτών του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Καθόλου άσχημα. Απλά – ξανά – μπερδεύεται ο πολίτης, ο οποίος δικαίως αναρωτιέται πώς γίνεται η τιμή να βγαίνει τόσο ψηλά, αλλά την ίδια στιγμή να μπορεί η ίδια εταιρεία να προσφέρει ένα προϊόν σε τόσο χαμηλή τιμή. Ισως κάποιος να βρεθεί να τους εξηγήσει ότι αυτό που συμβαίνει είναι μια από τις καλές δυνατότητες της ελεύθερης αγοράς. Το να πουλάω δηλαδή κάτι ακόμα και κάτω του κόστους προκειμένου να συνεχίσω να χτίζω μερίδια. Και όποιος επωφελήθηκε, επωφελήθηκε, αλλά σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται αντιληπτή η αναγκαιότητα της επιδότησης.
Το μεγάλο θέμα που δυσκολεύονται όλοι να απαντήσουν ή το απαντάνε με μισόλογα, είναι γιατί οι τιμές της χονδρικής είναι τόσο υψηλές, ώστε να είναι αντίστοιχα υψηλά και τα «πράσινα» τιμολόγια των πολλών ελλήνων καταναλωτών ηλεκτρικού ρεύματος. Και για αυτό το θέμα είχε μια απλή και ξεκάθαρη απάντηση ο Μάριο Ντράγκι στην περίφημη έκθεση των 400 σελίδων, αναλύοντας τους λόγους που οι τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας παραμένουν στα ύψη. Σε χοντρές γραμμές, αποδίδει το φαινόμενο στο γεγονός ότι οι επενδύσεις σε υποδομές είναι αργές τόσο στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας όσο και στα δίκτυα (εμείς παραμένουμε σε μεγάλο βαθμό απομονωμένοι). Την ίδια στιγμή οι κανόνες της αγοράς δηλαδή το ευρωπαϊκό μοντέλο (target model) που ζητάει αλλαγές και η Ελλάδα εμποδίζουν νοικοκυριά και επιχειρήσεις να αξιοποιήσουν τα οφέλη της πράσινης ενέργειας στους λογαριασμούς τους. Στην αστάθεια συντελεί επιπλέον το χρηματοοικονομικό κόστος των επενδύσεων, οι ενεργειακοί φόροι που κλείνουν τρύπες στους προϋπολογισμούς αλλά και το παιχνίδι που γίνεται στις αγορές παραγώγων. Μιλάει επίσης για μειωμένη εποπτεία και εύκολα κέρδη που βγαίνουν από μεγάλες εταιρείες.
Το παρήγορο, μετά τη χθεσινή απάντηση της Φον ντερ Λάιεν, είναι ότι στις Βρυξέλλες παίρνουν στα σοβαρά την έκθεση Ντράγκι. Οπότε, αφού διαπιστώσαμε το πρόβλημα και τις αιτίες, υπάρχει η προσδοκία μελλοντικής επίλυσής του. Μέχρι τότε, κάντε έναν κόπο και αφιερώστε λίγο χρόνο να ακούσετε τις προσφορές των ευγενικών κυριών των ελληνικών εταιρειών ενέργειας, γιατί είναι ο μοναδικός τρόπος για φτηνότερο ρεύμα.
Latest News
Η οικονομία με τα μάτια των ξένων
Η Ελλάδα, είπε, άλλαξε, αλλά δεν ανθεί
Η συζήτηση που δεν γίνεται για τον προϋπολογισμό
Η Βουλή συζητάει τον προϋπολογισμό, όμως η σοβαρή συζήτηση για την οικονομική πολιτική δεν γίνεται
Βουλιμία
Είναι γνωστό ότι μεταξύ των θανάσιμων αμαρτημάτων περιλαμβάνεται και η βουλιμία…
Μπουλντόζες τη νύχτα
Η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας, που αποφάνθηκε ότι ο νόμος με τον οποίο χτίζουμε στην Ελλάδα από το 2012 είναι αντισυνταγματικός, εξαιρεί όσες οικοδομές έχουν αποδεδειγμένα αρχίσει εργασίες για την ανέγερσή τους
Οι εγκλωβισμένοι, τα ακίνητα και ο… φορέας
Θυμηθήκαμε ότι υπάρχει ένας σημαντικός αριθμός μικρών επιχειρήσεων που μέσα στην κρίση κοκκίνισαν τα δάνειά τους
Η ευθύνη των τραπεζών
Οι τράπεζες πατούν καλύτερα στα πόδια τους, δεν εξαρτάται η κερδοφορία τους από τις προμήθειες. Επίσης είναι εμφανές ότι χρειάζεται η κυβέρνηση μια «νίκη» στο μέτωπο του κόστους ζωής
Ανάπτυξη που «τρώγεται»
Με τα μέχρι τώρα στοιχεία είμαστε πάνω και από τον στόχο του 2024
Απιστευτα δώρα προς τα πολιτικά άκρα
Αρχίζω να πιστεύω όλο και περισσότερο ότι το σύνδρομο της επιτυχίας από μια φάση και μετά τυφλώνει τις δημοκρατίες, οι οποίες στη συνέχεια χάνουν και την ακοή τους.
Ελληνικές απώλειες από το «γαλλικό μέτωπο»
Θα πρέπει να θεωρούμε σίγουρες και τις πρώτες απώλειες για την Ελλάδα από το «γαλλικό μέτωπο».
Σοκαριστικές ομοιότητες
Στη Γαλλία, οι έμπειροι από την ελληνική κρίση βλέπουν ομοιότητες με την περίοδο 2012 – 2014 στην Ελλάδα