Την καλύτερη εβδομάδα εδώ και σχεδόν 16 χρόνια έκλεισαν σήμερα οι ασιατικές αγορές, με τον CSI 300 της ηπειρωτικής χώρας να κλείνει με άλμα σχεδόν 15%, στο περιθώριο της υποστήριξης της κεντρικής τράπεζας και των μέτρων οικονομικής τόνωσης από την κυβέρνηση.
Η τελευταία φορά που ο δείκτης σημείωσε μεγαλύτερη εβδομαδιαία αύξηση ήταν η εβδομάδα που έληξε στις 14 Νοεμβρίου 2008.
Οι δείκτες
Από τη μεριά του, ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ έκλεισε με εβδομαδιαία άνοδο 12,85%, κλείνοντας την καλύτερη εβδομάδα από τον Φεβρουάριο του 1998 σύμφωνα με τα στοιχεία της FactSet.
Σήμερα, ο CSI 300 αναρριχήθηκε σχεδόν 4% και ο HSI σημείωσε άνοδο 3,5%, καθώς η Λαϊκή Τράπεζα της Κίνας μείωσε το επιτόκιο αντίστροφης επαναγοράς 7 ημερών στο 1,5% από 1,7%, καθώς και τον δείκτη υποχρεωτικών αποθεματικών των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες.
Η Κίνα
Η PBOC είπε ότι η περικοπή RRR είχε σκοπό να βοηθήσει στη «δημιουργία ενός καλού νομισματικού και χρηματοοικονομικού περιβάλλοντος για τη σταθερή οικονομική ανάπτυξη και την ανάπτυξη υψηλής ποιότητας της Κίνας».
Η Κίνα δημοσίευσε επίσης τα στοιχεία των κερδών της Βιομηχανίας για τον Αύγουστο, τα οποία σημείωσαν βουτιά 17,8% σε ετήσια βάση. Η πτώση ακολουθεί την αύξηση 4,1% τον Ιούλιο, τον ταχύτερο ρυθμό των τελευταίων πέντε μηνών.
Από την αρχή του έτους, τα κέρδη των μεγάλων βιομηχανικών επιχειρήσεων αυξήθηκαν κατά 0,5% στα 4,65 τρισεκατομμύρια γιουάν (663,47 δισεκατομμύρια δολάρια) για τους πρώτους οκτώ μήνες, σε σύγκριση με 3,6% τους πρώτους επτά μήνες.
Καθώς αυτά τα δεδομένα είναι μέχρι τον Αύγουστο, οι επενδυτές θα πρέπει να περιμένουν την επόμενη ανακοίνωση δεδομένων για να αξιολογήσουν τις επιπτώσεις των μέτρων τόνωσης της Τρίτης.
Μικτά πρόσημα στην υπόλοιπη Ασία
Θετικά κινήθηκαν επίσης και οι άλλες αγορές της Ασίας, με τους επενδυτές να αξιολογούν επίσης τα στοιχεία του πληθωρισμού του Σεπτεμβρίου από την πρωτεύουσα της Ιαπωνίας, το Τόκιο, που θεωρείται ευρέως ως κορυφαίος δείκτης των τάσεων σε εθνικό επίπεδο.
Ο συνολικός πληθωρισμός του Τόκιο υποχώρησε στο 2,2%, από 2,6% τον Αύγουστο. Ο δομικός πληθωρισμός – που αφαιρεί τις τιμές των φρέσκων τροφίμων – στην πρωτεύουσα έφτασε στο 2%, σύμφωνα με τις προσδοκίες των οικονομολόγων που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters και μειώθηκε από 2,4% τον Αύγουστο.
Ο Nikkei 225 της Ιαπωνίας σημείωσε άνοδο 0,81%, ενώ ο Topix ευρείας βάσης υποχώρησε 0,18% μετά την ανακοίνωση της ένδειξης του ΔΤΚ. Το ιαπωνικό γεν υποχώρησε περισσότερο από 1% έναντι του δολαρίου ΗΠΑ, στα 146,38.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας κέρδισε 0,10%, περίπου 30 μονάδες μακριά από το ιστορικό υψηλό όλων των εποχών των 8.246,2 μονάδων.
Από την άλλη, ο Kospi της Νότιας Κορέας σημείωσε πτώση 0,21%, ενώ ο μικρής κεφαλαιοποίησης Kosdaq έχασε 0,27%.
Latest News
Νέα εταιρική ταυτότητα για την ΕΧΑΕ – «Στόχος η αναβάθμιση του ΧΑ», το μήνυμα Κοντόπουλου
Ο πρόεδρος του ΔΣ της ΕΧΑΕ Γιώργος Χατζηνικολάου και CEO Γιάννος Κοντόπουλος παρουσίασαν τη νέα στρατηγική και εταιρική ταυτότητα του ομίλου
Νέο ιστορικό ρεκόρ για το Nasdaq - Ξεπέρασε τις 20.000 μονάδες
Την άνοδο τροφοδότησαν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό
Απορρόφησαν τις πιέσεις και έκλεισαν θετικά οι ευρωαγορές
Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατάφεραν να απορροφήσουν τις πρωινές τους πιέσεις που προκλήθηκαν από τα εταιρικά αποτελέσματα των Inditex και Tui
Οι ευρωπαϊκές κυρώσεις στη Ρωσία ενισχύουν τις τιμές πετρελαίου
H Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε σε ένα επιπλέον πακέτο κυρώσεων με στόχο τον σκιώδη στόλο της Ρωσίας
Σε φάση αφομοίωσης το ΧΑ - Πιέσεις σε Jumbo και ΔΕΗ
Τα επίπεδα των 1.460 μονάδων να απαιτούν τη συγκέντρωση δυνάμεων πριν δοκιμαστούν αποφασιστικά από την αγορά
Ικανοποίηση από τον πληθωρισμό στη Wall Street
Ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε σύμφωνα με τις προβλέψεις και δεν αναμένεται να αλλάξει τις προβλέψεις για τα επόμενα βήματα της Fed
Ασκήσεις ισορροπίας πέριξ των 1.460 μονάδων για το ΧΑ
Τα βαρίδια της προσπάθειας του Χρηματιστηρίου Αθηνών
Reuters: Σχέδια για υποτίμηση του γουάν ενόψει του Trump 2.0
Αποκλειστικό δημοσίευμα του Reuters αναφέρει τα σχέδια της Κίνας για να αντιμετωπίσει τους δασμούς Τραμπ
Ελέγχει τις πιέσεις του το ΧΑ - Στα ύψη η μεταβλητότητα
Τα χαρτοφυλάκια θέλουν να αποκομίσουν μέρος των κερδών του πρώτου δεκαημέρου του μήνα
Πιέζουν τις ευρωαγορές οι Inditex και Tui
Εταιρικά αποτελέσματα στο μικροσκόπιο και το βλέμμα στον πληθωρισμό των ΗΠΑ