
Συνεχίζεται η πτώση στην τμή του χρυσού που καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες, εγκαταλείποντας τα ιστορικά υψηλά στα οποία είχε φτάσει πριν από τις αμερικανικές εκλογές, καθώς η επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο «συνωστίζει» τους επενδυτές σε μετοχές και crypto.
Η σποτ τιμή του χρυσού έχει πέσει κατά σχεδόν 7% από τα αποτελέσματα των εκλογών την περασμένη εβδομάδα στα 2.559,2 δολάρια ανά ουγγιά.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης χρυσού στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης διαμορφώνονται στα 2.567,3 δολάρια.
Κρυπτονομίσματα: Το πρόσφατο ράλι και οι ελπίδες στον Τραμπ
«Υπάρχει μια παύση στην ανοδική κίνηση για τον χρυσό και το ασήμι, και αυτό μπορεί να συνεχιστεί για τις επόμενες δύο εβδομάδες περίπου», δήλωσε στο CNBC ο Maximilian Layton, επικεφαλής παγκόσμιας έρευνας εμπορευμάτων της Citi.
Στροφή σε μετοχές και crypto
Ο ίδιος βλέπει μια στροφή των επενδυτών προς τις μετοχές που σημειώνουν ράλι παράλληλα με την υποχώρηση του χρυσού, με φόντο τις προοπτικές χαμηλότερης φορολογίας. Με την εκλογή Τραμπ οι μετοχές εκτοξεύτηκαν, αν και στην πορεία δείχνουν να «παίρνουν μια ανάσα».
Το αίσθημα κινδύνου μετά τις εκλογές έχει επίσης εκτοξεύσει τη ζήτηση για crypto, με το Βitcoin να σκαρφαλώνει για πρώτη φορά πάνω από τα 93.000 δολάρια την Τετάρτη, με την προσδοκία ότι ο Τραμπ θα εκπληρώσει μια σειρά από υποσχέσεις απέναντι στον κλάδο.
Το δολάριο έχει επίσης σκαρφαλώσει σε υψηλό ενός έτους, καθιστώντας τον χρυσό σε δολάρια ακριβό για τους κατόχους άλλων νομισμάτων.
«Η άνοδος του δολαρίου αντικατοπτρίζει τον τρόπο με τον οποίο οι αγορές έχουν τιμολογήσει την ατζέντα της πληθωριστικής πολιτικής του Τραμπ, η οποία περιλαμβάνει κυρίως φορολογικές περικοπές και δασμούς», έγραψε ο Vivek Dhar της Commonwealth Bank of Australia σε σημείωμα της Τετάρτης.
Οι μετοχές βρίσκονται σε «έδαφος ευφορίας» αυτήν τη στιγμή, καθώς τιμολογούνται φιλικά προς την αγορά τα αποτελέσματα των εκλογών, δήλωσε ο Nicky Shiels, επικεφαλής στρατηγικής μετάλλων στην MKS Pamp.
«Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η φάση του εμπορικού “μήνα του μέλιτος” του Τραμπ, ο χρυσός και το ασήμι βρίσκονται σε ανατιμολόγηση σε μια λιγότερο ανοδική τροχιά», πρόσθεσε.
Θετικά τα θεμελιώδη
Παρά τη διολίσθηση των τιμών του χρυσού, οι παρατηρητές της αγοράς εξακολουθούν να είναι αισιόδοξοι για τα θεμελιώδη στοιχεία του χρυσού.
Οι υποκείμενοι οδηγοί της αγοράς χρυσού εξακολουθούν να υπάρχουν, είπε ο Layton. Μετά την εκλογική νίκη του Τραμπ, συζητούνται ευρέως εικασίες σχετικά με τις προθέσεις του για επιβολή δασμών και τον πιθανό αντίκτυπό τους στην παγκόσμια οικονομία. Οσο συμβαίνει αυτό, ο κόσμος θα αγοράζει χρυσό και ασήμι για να αντισταθμίσει τους κινδύνους.
Επιπλέον, η ζήτηση χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες αναμένεται να παραμείνει ισχυρή, αν όχι να αυξηθεί, λόγω των δημοσιονομικών προοπτικών στις ΗΠΑ των αυξανόμενων γεωπολιτικών εντάσεων, σύμφωνα με την εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών Canaccord Genuity. Οι κεντρικές τράπεζες αγόρασαν ποσότητες ρεκόρ σε χρυσό το πρώτο εξάμηνο του 2024.
«Εάν η δεύτερη θητεία του εκλεγμένου προέδρου Τραμπ μοιάζει με την πρώτη του, με μια συγκρουσιακή προσέγγιση σε φίλους και εχθρούς, πιστεύουμε ότι η ισχυρή διεθνής ζήτηση για χρυσό ως ασφαλής επένδυση είναι πιθανό να συνεχιστεί σε σχέση με τη ζήτηση για ομόλογα», έγραψαν οι αναλυτές της τράπεζας.
Ένας συνδυασμός αυξανόμενου χρέους, γεωπολιτικών εντάσεων και ζήτησης της κεντρικής τράπεζας αναμένεται να στηρίξει τις υψηλότερες τιμές του χρυσού, δήλωσε η Canaccord Genuity.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων