
Ο υπουργός Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης, επανέλαβε πρόσφατα ότι θα υπάρξει ρύθμιση για τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο. Δήλωσε μάλιστα χαρακτηριστικά ότι θα ακολουθηθούν πρακτικές που εφάρμοσαν άλλες ευρωπαϊκές χώρες.
Το θέμα των δανείων σε ελβετικό φράγκο βέβαια δεν είναι καινούρια υπόθεση. Ακόμη και στην εποχή διακυβέρνησης της χώρας από το ΣΥΡΙΖΑ αναζητούνταν λύση.
Ελβετικό φράγκο: Τι περιμένουν οι δανειολήπτες
Όλο αυτό το διάστημα οι τράπεζες βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή με το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Έως τώρα οι τράπεζες προτείνουν στους πελάτες τους – δανειολήπτες ελβετικού φράγκου δύο λύσεις.
· Η πρώτη έχει να κάνει με την χρήση του εργαλείου του εξωδικαστικού μηχανισμού που έχει τεθεί τους τελευταίους μήνες σε εφαρμογή.
· Η δεύτερη λύση που προσφέρεται δίνει τη δυνατότητα στους δανειολήπτες να μετατρέψουν το δάνειό τους από ελβετικό φράγκο σε ευρώ (με τη σημερινή ισοτιμία) με σταθερό επιτόκιο για τρία χρόνια. Αυτό σημαίνει πως ο δανειολήπτης θα πρέπει να πάρει πάνω του την «χασούρα» που προέκυψε λόγω της ισοτιμίας.
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται κοντά στις 65.000-70.000 ,με πληροφορίες να λένε πως εάν υπολογισθούν και οι εγγυητές πρόκειται για περίπου 200.000 άτομα-οικογένειες που εμπλέκονται με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Οι λύσεις βέβαια δεν ικανοποιούν τους δανειολήπτες οι οποίοι αρκετές φορές έχουν προσεγγίσει την κυβέρνηση με τις προτάσεις τους οι οποίες βασίζονται στο τι έχει γίνει σε άλλες χώρες βάσει της ευρωπαϊκής νομολογίας, η οποία αναφέρει εν ολίγοις πως οι δανειολήπτες αυτοί δεν είχαν σωστή ενημέρωση για τον συναλλαγματικό κίνδυνο και δεν υπήρχε διαφάνεια .
Οι λύσεις σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη
Τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο υπολογίζονται κοντά στις 65.000-70.000 ,με πληροφορίες να λένε πως εάν υπολογισθούν και οι εγγυητές πρόκειται για περίπου 200.000 άτομα-οικογένειες που εμπλέκονται με τα δάνεια σε ελβετικό φράγκο.
Τα στεγαστικά δάνεια σε ελβετικό φράγκο δόθηκαν από τις τράπεζες την περίοδο 2006-2009 και ήταν δελεαστικά τότε προϊόντα λόγω του χαμηλότερου επιτόκιου σε σχέση µε το επιτόκιο του ευρώ.
Μία από τις λύσεις που έχει δοθεί από άλλα ευρωπαϊκά κράτη και έχει προταθεί και από το Σύλλογό των Δανειοληπτών σε Ελβετικό Φράγκο είναι τα δάνεια να μετατραπούν σε ευρώ με την ισοτιμία της εκταμίευσης τους. Όταν είχαν υπογράφει πολλές από αυτές τις συμβάσεις , η ισοτιμία ευρώ / ελβετικού φράγκου ανερχόταν σε 1,6 και σήμερα βρίσκεται κοντά στο 0,94.
Η δεύτερη λύση που έχει προκύψει σε χώρες όπως στη Σλοβενία, στη Βουλγαρία είναι η ακύρωση της σύμβασης με αποτέλεσμα ο δανειολήπτης να έχει την υποχρέωση να αποπληρώσει μόνο το κεφάλαιο του εφόσον αφαιρεθούν τα χρήματα που έχει δώσει όλο αυτό το διάστημα.

Ελβετικά χαρτονομίσματα
Η δικαστική εξέλιξη
Το φθινόπωρο του 2015 κατατέθηκαν τέσσερις αγωγές, μία για κάθε τράπεζα. Αυτές οι αγωγές πλέον, αφού εξετάστηκαν σε πρώτο βαθμό, σε δεύτερο βαθμό, έχουν φτάσει να εκδικαστούν στον Άρειο Πάγο.
Η μία εξ αυτών εξετάστηκε τον Ιανουάριο του 2020, ενώ οι άλλες τρεις έχουν προγραμματιστεί για τις 5 Δεκεμβρίου του 2025 .Στην πρώτη αγωγή που συζητήθηκε το 2020 στον Άρειο Πάγο όπου εκείνη την ημέρα κατά την εκδίκαση της αναίρεσης, συζητήθηκε και ένα προδικαστικό ερώτημα, το οποίο τους είχε κατατεθεί και θα έπρεπε ο Άρειος Πάγος να το προωθήσει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δεν έγινε.
Όπως αναφέρει και η πρόεδρος του Συλλόγου Δανειοληπτών σε ελβετικό φράγκο στον ΟΤ, στις περισσότερες χώρες τα εθνικά δικαστήρια υλοποίησαν τα προδικαστικά ερωτήματα και όπως αναφέρει πλέον ο σύλλογος επεξεργάζεται και αγωγή κατά του Ελληνικού Δημοσίου για ηθική βλάβη.


Latest News

Το στοίχημα της Lavipharm με την κάνναβη – Προς νέες εξαγορές και επενδύσεις
Τι ανέφερε η διοίκηση της Lavipharm για την πορεία της εταιρείας στην Ένωση Θεσμικών Επενδυτών – Τι μέρισμα θα προτείνει στους μετόχους

Γιατί τελικά οι Έλληνες αγαπούν τις πολωνικές αλυσίδες - Η «μάχη» Pepco-Sinsay στην ελληνική αγορά
Ποιο είναι το προφίλ του Έλληνα καταναλωτή, που εδώ και τρία χρόνια έχει δώσει ώθηση σε Pepco και Sinsay

Τι φέρνει το «T» δίπλα στην Cosmote – Οι συνέργειες που… ξεκλειδώνουν
H «νέα» Cosmote Telekom αναμένεται να έχει ως προίκα τις δεκάδες διεθνείς συνεργασίες που κουβαλά το brand Telekom, σαν διεθνής τηλεπικοινωνιακός πάροχος

Revoil: Το μέρισμα για το 2024 – Από 6 Μαΐου η καταβολή του
Από τη Τρίτη 29 Απριλίου 2025 οι μετοχές θα διαπραγματεύονται χωρίς το δικαίωμα είσπραξης μερίσματος

Καρέλιας: Αύξηση στα κέρδη - Πρόταση για μέρισμα 14 ευρώ
Βασικός παράγοντας για τα αποτελέσματα ήταν η πορεία των σημάτων στις διεθνείς αγορές

Η Cosmote γίνεται Cosmote Telekom - Η αλλαγή στο ιστορικό brand μετά από 27 χρόνια
«Μέσα από την Cosmote Telekom, θα μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο την τεχνογνωσία, τις καινοτομίες και τις διεθνείς συνεργασίες της Telekom», δήλωσε ο Κώστας Νεμπής, πρόεδρος και CEO του Ομίλου ΟΤΕ

Νέα πραγματικότητα στη διαχείριση απορριμμάτων - Η επένδυση της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ στη Μεσσηνία
Με τη ΜΕΑ στην Καλλιρρόη Μεσσηνίας εφαρμόζεται ενιαίο, βιώσιμο σύστημα διαχείρισης αστικών στερεών αποβλήτων στην Πελοπόννησο

Morgan Stanley: Επιβεβαιώνει την τιμή στόχο της Metlen στα 48 ευρώ
Κατά την Morgan Stanley η συνολική παραγωγή ενέργειας των 3,1 TWh παρουσίασε αύξηση 22% σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο

AXIA: Ελκυστικές οι ελληνικές τράπεζες - Οι νέες τιμές στόχοι [γραφήματα]
Στις προοπτικές των ελληνικών τραπεζών εστιάζει ανάλυση της ΑΧΙΑ - Τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τους επενδυτές

Optima Bank για AKTOR Group: «Νέος παίκτης… με εμπειρία – Ήρθε για να μείνει»
O όμιλος AKTOR είναι ένα κορυφαίο και διαφοροποιημένο κατασκευαστικό συγκρότημα στην Ελλάδα, με σημαντική και αναπτυσσόμενη παρουσία στην ΝA Ευρώπη, σημειώνει η Optima Bank