
Οι πολιτικές αποφάσεις αναμένεται να επηρεάσουν και την αγορά του υγροποιημένου φυσικού αερίου το 2025 σύμφωνα με τον οίκο αναλύσεων Drewry. Οι οικονομικές σχέσεις ΗΠΑ – Κίνας θα κρίνουν σε μεγάλο βαθμό την πορεία της αγοράς των πλοίων μεταφοράς υγροποιημένου φυσικού αέριου (LNG Carriers) σύμφωνα τις εκτιμήσεις.
Ενας εμπορικός πόλεμος ΗΠΑ – Πεκίνου θα στρέψει τη μεγαλύτερη καταναλώτρια LNG στον κόσμο, σε νέες πηγές προμήθειας, όπως το Κατάρ, η Ρωσία και η Αυστραλία, πηγές που είναι κοντύτερα στην Κίνα με αποτέλεσμα τη χρήση λιγότερων πλοίων και επομένως τη μείωση της ζήτησης.
Ναυτιλία: Στα 2 τρισ. δολ η αξία του παγκόσμιου εμπορικού στόλου
Αντιθέτως, σύμφωνα με τον ίδιο οίκο μία ειρηνική εξέλιξη στη σύγκρουση Ουκρανίας – Ρωσίας δεν φαίνεται να έχει άμεσες επιπτώσεις στην αγορά του LNG, γιατί η Ευρώπη θα συνεχίσει να επιζητεί τη μείωση της εξάρτησής της από το ρωσικό φυσικό αέριο, εκτός ίσως κάποιων λίγων χωρών της Ανατολικής Ευρώπης.
Συνεπώς ΗΠΑ και αραβικές χώρες και άλλες πηγές θα εξακολουθούν να στηρίζουν ενεργειακά της ΕΕ.
Τρίτος παράγοντας είναι η πολιτική Τραμπ, που με βάση τα μέχρι τώρα λεχθέντα θα οδηγήσει σε νέο κύμα τελικών επενδυτικών αποφάσεων (FID) για έργα υγροποίησης το 2025-26. Ομως αυτές οι αποφάσεις αναμένονται σε αυξανόμενο ρυθμό από το δεύτερο εξάμηνο του 2025 και το 2026.
Τα «συν»
Αναλύοντας τα «συν» και τα «πλην» της αγοράς των LNG Carriers για το 2025 ο οίκος Drewry στα θετικά αναφέρει την ενίσχυση του εμπορίου ΗΠΑ – Ασίας, σε συνδυασμό με την αναδρομολόγηση των πλοίων γύρω από την Αφρική (COGH) που λειτουργεί υπέρ της ανόδου της ζήτησης πλοίων. Ο οίκος δεν αναμένει λύση στην κρίση στην Ερυθρά Θάλασσα, ενώ οι διελεύσεις LNGC μέσω της Διώρυγας του Παναμά θα είναι σταθερές.

«Οι διελεύσεις LNGC μέσω της Διώρυγας του Παναμά θα είναι σταθερές».
Επίσης στα θετικά στοιχεία είναι η αύξηση της προσφοράς υγροποιημένου φυσικού αερίου. Οι ΗΠΑ αναμένεται να προσθέσουν νέους όγκους παραγωγής LNG το 2025, με την έναρξη βασικών έργων όπως το Plaquemines LNG (13,3 εκατ. τόνους ετησίως) και το Corpus Christi LNG Phase 3 (10 εκατ. τόνους ετησίως). Η παγκόσμια προσφορά υγροποιημένου φυσικού αερίου θα βελτιωθεί επίσης με την έλευση ενός νέου εξαγωγέα, του Canada LNG (13 εκατ. τόνους ετησίως). Από την πλευρά των αγοραστών, η Κίνα θα παραμείνει ο μεγαλύτερος εισαγωγέας το 2025, παρά τις αναμενόμενες οικονομικές αντιξοότητες.
Η ασιατική ζήτηση LNG θα υποστηριχθεί από τον αυξανόμενο ρόλο του αερίου στην ηλεκτροπαραγωγή και τις βιομηχανίες, καθώς και από τη χαλάρωση των τιμών του. Ωστόσο, ο αυξανόμενος ανταγωνισμός από άλλες εναλλακτικές πηγές ενέργειας (ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πυρηνική ενέργεια) και η προώθηση πολιτικών που στηρίζουν την εξάλειψη των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα θα μπορούσαν να αποτρέψουν μια μεγαλύτερη ζήτηση LNG, ιδίως στην Ευρώπη.
Τα «πλην»
Στα «πλην» της αγοράς ο Drewry περιλαμβάνει τη σημαντική αύξηση του στόλου, η οποία συνεχίζει να ξεπερνά την αναμενόμενη προσφορά LNG. Ως εκ τούτου βλέπει μία «πίεση» στους ναύλους στη spot αγορά για το 2025, αν και πρέπει να σημειωθεί ότι η εν λόγω αγορά λειτουργεί κυρίως με μακροχρόνιες ναυλώσεις. Πολύ λίγα πλοία τοποθετούνται σε παραγγελία εάν πριν δεν έχουν κλεισθεί για αυτά μακροχρόνια ναυλοσύμφωνα.
Σύμφωνα πάντως με τον Drewry το 2025 αναμένεται ότι 96 LNG Carriers θα παραδοθούν από τα ναυπηγεία επιδεινώνοντας την κατάσταση υπερπροσφοράς. Η πρόσθετη νέα δυναμικότητα των 42 εκατ. τόνων ετησίως LNG δεν θα είναι επαρκής για να εξισορροπήσει την αύξηση του στόλου, εκτιμά ο οίκος αναλύσεων. Επίσης αναφερόμενος στις προοπτικές της ζήτησης θεωρεί ότι είναι μεικτές και διαφέρουν περιφερειακά καθώς αναμένεται μια μικρή ανάκαμψη στην Ευρώπη, ενώ η Ασία θα παραμείνει ο κύριος κόμβος ανάπτυξης. Στο μεταξύ το πώς θα τελειώσει ο χειμώνας 2024-25 θα είναι καθοριστικό για τη ζήτηση LNG στην Ευρώπη το επόμενο έτος.
Σε κάθε περίπτωση ο στόλος αναμένεται να αυξηθεί κατά 11% σε ετήσια βάση το 2025, λόγω των πολλών παραδόσεων νεότευκτων πλοίων. Επίσης ο οίκος εκτιμά ότι η διάλυση γηραιότερων LNG Carriers παλαιότερης τεχνολογίας θα αυξηθεί το επόμενο έτος. Ωστόσο θα απαιτηθεί σημαντική διάλυση (περίπου 30-40 πλοίων) για να αποκατασταθεί η ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης και να σταθεροποιηθούν οι τιμές το επόμενο έτος.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες