
Η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, ανακοίνωσε ότι η νέα αύξηση του κατώτατου μισθού θα γίνει από 1η Απριλίου και θα εφαρμοστεί μετά από εισήγησή της στο υπουργικό συμβούλιο. Τόνισε ότι για πρώτη φορά ο κατώτατος θα προστατεύει και τους δημοσίους υπαλλήλους, ενώ υπάρχει νομοθετική απαγόρευση για μείωση του κατώτατου μισθού. Επίσης, ανέφερε ότι η ψηφιακή κάρτα εργασίας έχει αυξήσει τις καταγεγραμμένες υπερωρίες (πάνω από 815.000) και βοηθά στην καταπολέμηση του αθέμιτου ανταγωνισμού.
Η Νίκη Κεραμέως ανέφερε ότι 350.000 Έλληνες έχουν επιστρέψει από τα 680.000 που έφυγαν κατά την κρίση, χάρη σε προγράμματα όπως το «Rebrain Greece», που προσφέρει φορολογικά κίνητρα, όπως μείωση φόρου εισοδήματος κατά 50% για 7 χρόνια.
Νίκη Κεραμέως: Στόχος να ξεπεραστεί ο στόχος των 1.500 ευρώ στον μέσο μισθό το 2027
Τι είπε για τα όρια συνταξιοδότησης η Νίκη Κεραμέως
Η υπουργός Εργασίας απαντώντας στο Ertnews για τα ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης ξεκαθάρισε πως «δεν υπάρχει καμία συζήτηση για αλλαγή στα όρια ηλικίας. Το σχέδιο όπως είναι είναι βιώσιμο σύμφωνα και με τις τελευταίες εκθέσεις», ενώ πρόσθεσε πως «η ελληνική πολιτεία είχε λάβει πρόνοια πριν από αρκετά χρόνια και είχε διαμορφώσει το Ταμείο Αλληλεγγύης Γενεών.
Είναι η λεγόμενη εισφορά αλληλεγγύης, η οποία φροντίζει ούτως ώστε οι τωρινές γενιές να αποταμιεύουν και για τις επόμενες γενεές, δεδομένης της δημογραφικής πρόκλησης».
Μιλώντας με αριθμούς τόνισε πως ο αριθμός των ατόμων που συνταξιοδοτήθηκαν ήταν λίγο πολύ αντίστοιχα γύρω στα 200.000 δεν είχαμε κάποια μεγάλη διακύμανση, ενώ έκανε ειδική αναφορά στη ρύθμιση, η οποία είναι σε πλήρη εφαρμογή για τους εργαζόμενους – συνταξιούχους.
Αναφέρθηκε επίσης στα προγράμματα επιχειρηματικότητας, που προσφέρουν κεφάλαια ύψους 17.000 ευρώ σε ανέργου, ενώ επιπλέον τόνισε πως το υπουργείο κατακλύζεται από αιτήσεις από νέους ανθρώπους που θέλουν να κάνουν αυτό το βήμα, που όμως φοβούνται να το τολμήσουν χωρίς τη στήριξη του κράτους. Παράλληλα η υπουργός γνωστοποίησε πως μεθαύριο θα βρεθεί στη Θεσσαλία, όπου θα ανακοινώσει ένα άλλο τέτοιο μεγάλο πρόγραμμα επιχειρηματικότητας, ειδικά για τη Θεσσαλία, ειδικά για άνεργους στη Θεσσαλία.
Ασφαλιστικές εισφορές, ανεργία και Τέμπη
Επισήμανε ακόμη τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 5,5% τα τελευταία χρόνια, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για βιώσιμες συνθήκες τόσο για εργαζόμενους όσο και για επιχειρήσεις.
Η υπουργός ανέφερε ότι η ανεργία έχει μειωθεί από 27% στο 9%, αλλά οι επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού. Για αυτό, διοργανώθηκαν Ημέρες Καριέρας, όπου 8.500 άνθρωποι βρήκαν δουλειά. Επιπλέον, τόνισε ότι η κυβέρνηση εστιάζει στη μείωση του μη μισθολογικού κόστους για τις επιχειρήσεις, ενώ διασφαλίζει δίκαιες συνθήκες για τους εργαζόμενους.
Σχετικά με τα Τέμπη, η κυρία Κεραμέως δήλωσε ότι «η τραγωδία των Τεμπών μας έχει συγκλονίσει όλους και στεκόμαστε με απόλυτο σεβασμό στον πόνο των ανθρώπων που έχασαν αγαπημένα τους πρόσωπα. Το μείζων είναι πώς θα ολοκληρωθεί η έρευνα και θα αποδοθεί Δικαιοσύνη», ενώ μεταξύ άλλων υπογράμμισε πως προτεραιότητα της κυβέρνησης είναι να αποδοθεί Δικαιοσύνη.


Latest News
![ΙΟΒΕ: Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη – Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/dimografiko-600x375.jpg)
Πώς το δημογραφικό υπονομεύει την ανάπτυξη - Τι συμβαίνει στις ελληνικές περιφέρειες [γραφήματα]
Το μεταναστευτικό ισοζύγιο, αν και συμβάλλει στην αναχαίτιση της πληθυσμιακής μείωσης σε ορισμένες περιφέρειες, δεν αρκεί για να αντιστρέψει την αρνητική της τάση

Υπουργείο Ανάπτυξης: Στα περσινά επίπεδα οι τιμές κρεάτων στο «Καλάθι Πάσχα» – Διαψεύδονται οι καταστροφολόγοι
Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης για το «Καλάθι Πάσχα»

«Βράχος» τα ελληνικά ομόλογα σε έναν… αβέβαιο κόσμο
Μέχρι τώρα τον Απρίλιο, οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών ομολόγων καταγράφουν μία σταθερή πορεία γύρω από το 3,4%

Σήμερα η αξιολόγηση της Ελλάδας από S&P – Το μήνυμα εξ… Ιταλίας και οι προσδοκίες
Εάν επιβεβαιωθούν για αναβάθμιση, ο S&P θα είναι ο δεύτερος μεγάλος οίκος που θα έχει δύο βαθμίδες πάνω από το όριο της επενδυτικής βαθμίδας την Ελλάδα

Νέα μείωση 5,2% στο ποσοστό των ανέργων τον Μάρτιο - Πόσοι είναι επιδοτούμενοι
Παγιωμένα είναι τα στοιχεία της ΔΥΠΑ για την ανεργία των μακροχρόνια εγγεγραμμένων με 1 στους 2 να είναι μακροχρόνια άνεργος

Πτώση 0,3% στον τζίρο της βιομηχανίας τον Φεβρουάριο
Ο μέσος Γενικός Δείκτης του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2024 – Φεβρουαρίου 2025, σε σύγκριση με τον αντίστοιχο δείκτη του δωδεκαμήνου Μαρτίου 2023 – Φεβρουαρίου 2024, παρουσίασε αύξηση 1,8%

Στο 1,5 δισ. ευρώ το έλλειμμα στο ισοζύγιο το α' δίμηνο - Άνοδος 5,4% στις αφίξεις τουριστών
Την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου 2025, στην κατηγορία των άμεσων επενδύσεων, οι απαιτήσεις των κατοίκων έναντι του εξωτερικού κατέγραψαν ροές ύψους 1 δισ. ευρώ
![ΙΟΒΕ: Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ – Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/exports-600x400.jpeg)
Οι διαφορές Ελλάδας και ΕΕ στο διμερές εμπόριο με ΗΠΑ - Οι βασικές κατηγορίες προϊόντων [γραφήματα]
Οι εισαγωγές βιομηχανικών προϊόντων από τις ΗΠΑ άγγιξαν τα 1,8 δισ. το 2024 (+40,0%, y-o-y), ενώ το 2018 οι εισαγωγές ήταν μόλις 578 εκατ. ευρώ

Tabish (Aqua Brigde) στον ΟΤ: Καμια υπαναχώρηση από το deal για την Avramar
O Mohammad Tabish, CEO της Aqua Bridge ξεκαθαρίζει στον ΟΤ ότι η συμφωνία με την Avramar θα έχει ολοκληρωθεί το αργότερο μέχρι τις αρχές Μαϊου

Τέλος (;) το πλαφόν στο περιθώριο κέρδους σε καύσιμα και τρόφιμα - Το σενάριο με πληθωρισμό
Τι αναφέρουν στον ΟΤ έγκυρες πληροφορίες για τις παρεμβάσεις του υπουργείου Ανάπτυξης