Ουκρανία: Συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο θα είναι ο κορυφαίος εκπρόσωπος της αμερικανικής πλευράς στις συζητήσεις για την Ουκρανία

Ουκρανία: Συνάντηση ΗΠΑ-Ρωσίας στη Σαουδική Αραβία

Αμερικανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι θα συναντηθούν στη Σαουδική Αραβία τις επόμενες ημέρες για να ξεκινήσουν συνομιλίες με στόχο τον τερματισμό του σχεδόν τριετούς πολέμου της Μόσχας στην Ουκρανία, δήλωσαν το Σάββατο ένας Αμερικανός βουλευτής και μια πηγή που γνωρίζει τους σχεδιασμούς,

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος συναντήθηκε με τον αντιπρόεδρο των ΗΠΑ Τζέι Ντι Βανς στη Γερμανία την Παρασκευή, δήλωσε ότι η Ουκρανία δεν προσκλήθηκε στις συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία και ότι το Κίεβο δεν θα εμπλακεί με τη Ρωσία πριν από τη διαβούλευση με τους στρατηγικούς εταίρους.

Σοκαρισμένη η ΕΕ με την ομιλία του Βανς – Τα μηνύματα

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάρκο Ρούμπιο, ο σύμβουλος εθνικής ασφάλειας Μάικ Γουόλτς και ο απεσταλμένος του Λευκού Οίκου για τη Μέση Ανατολή Στιβ Γουίτκοφ θα μεταβούν στη Σαουδική Αραβία, δήλωσε στο Reuters ο εκπρόσωπος των ΗΠΑ Μάικλ ΜακΚόουλ. Δεν κατέστη άμεσα σαφές ποιον θα συναντήσουν από τη Ρωσία.

Στο περιθώριο της Διάσκεψης του Μονάχου για την Ασφάλεια, ο ΜακΚόουλ δήλωσε ότι στόχος των συνομιλιών είναι να διευθετηθεί μια συνάντηση μεταξύ του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και του Ζελένσκι «για να επέλθει επιτέλους ειρήνη και να τερματιστεί αυτή η σύγκρουση».

Πηγή με γνώση των σχεδίων επιβεβαίωσε τις προγραμματισμένες συνομιλίες στη Σαουδική Αραβία μεταξύ Αμερικανών και Ρώσων αξιωματούχων.

Ο Τραμπ, ο οποίος ανέλαβε τα καθήκοντά του στις 20 Ιανουαρίου, έχει επανειλημμένα υποσχεθεί να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο στην Ουκρανία. Πραγματοποίησε ξεχωριστά τηλεφωνήματα στον Πούτιν και τον Ζελένσκι την Τετάρτη, αφήνοντας τους Ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσινγκτον να ανησυχούν ότι θα αποκλειστούν από οποιαδήποτε ειρηνευτική διαδικασία.

Οι φόβοι αυτοί επιβεβαιώθηκαν σε μεγάλο βαθμό το Σάββατο, όταν ο απεσταλμένος του Τραμπ για την Ουκρανία δήλωσε ότι η Ευρώπη δεν θα έχει θέση στο τραπέζι, αφού η Ουάσινγκτον έστειλε ερωτηματολόγιο στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες για να ρωτήσει τι θα μπορούσαν να συνεισφέρουν σε εγγυήσεις ασφαλείας για το Κίεβο.

OT Originals

Περισσότερα από Κόσμος

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο