
Κοντά στα 70 δολάρια το βαρέλι οδήγησαν την τιμή του πετρελαίου την Τετάρτη στις ασιατικές αγορές τα σχέδια των μεγάλων παραγωγών να αυξήσουν την παραγωγή τον Απρίλιο, σε συνδυασμό με τις ανησυχίες ότι οι δασμοί των ΗΠΑ στον Καναδά, στο Μεξικό και στην Κίνα θα επιβραδύνουν την οικονομική ανάπτυξη και θα επηρεάσουν τη ζήτηση καυσίμων.
Συγκεκριμένα, τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχωρούσαν 24 σεντς, ή 0,3%, στα 70,80 δολάρια το βαρέλι στις 07:00 ώρα Ελλάδος, ενώ το αμερικανικό αργό υποχωρούσε 58 σεντς, ή 0,9%, στα 67,68 δολάρια το βαρέλι.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη τα συμβόλαια διαμορφώθηκαν κοντά στα χαμηλά πολλών μηνών.
Το τοπίο
«Η δυσμενής δυναμική προσφοράς-ζήτησης έχει δημιουργήσει μια διπλή σύγχυση, με τις αβεβαιότητες των δασμών να δημιουργούν καθοδικούς κινδύνους για την παγκόσμια ανάπτυξη και με τη σειρά τους τη ζήτηση πετρελαίου», δήλωσε στο Reuters ο Yeap Jun Rong, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
«Ο ΟΠΕΚ+ παραμένει σε τροχιά αύξησης της παραγωγής τον Απρίλιο, ενώ η αισιοδοξία για μια πιθανή επίλυση της σύγκρουσης Ουκρανίας-Ρωσίας αυξάνει τις προοπτικές επιστροφής των ρωσικών προμηθειών στην αγορά», πρόσθεσε ο Yeap.
Ο OΠΕΚ+ αποφάσισε τη Δευτέρα να αυξήσει την παραγωγή για πρώτη φορά από το 2022.
Το καρτέλ των πετρελαϊκών χωρών θα προχωρήσει σε μια μικρή αύξηση 138.000 βαρελιών την ημέρα από τον Απρίλιο, κάνοντας το πρώτο βήμα προς τις προγραμματισμένες μηνιαίες αυξήσεις για να χαλαρώσει τις περικοπές του κατά σχεδόν 6 εκατομμύρια bpd, που ισοδυναμούν με σχεδόν το 6% της παγκόσμιας ζήτησης.
Οι δασμοί Τραμπ
Την Τρίτη τέθηκε σε ισχύ δασμός 25% σε όλες τις εισαγωγές από το Μεξικό, δασμός 10% στην καναδική ενέργεια και διπλασιασμός των δασμών στα κινεζικά προϊόντα στο 20%. Η κυβέρνηση Τραμπ επέβαλε επίσης δασμούς 25% σε όλες τις άλλες καναδικές εισαγωγές.
Ο εμπορικός πόλεμος που κήρυξε ο Τραμπ θεωρείται από τους οικονομολόγους ως συνταγή για λιγότερες θέσεις εργασίας, βραδύτερη ανάπτυξη και υψηλότερες τιμές, που θα μπορούσαν να πλήξουν καίρια τη ζήτηση. Η χαμηλότερη οικονομική ανάπτυξη πιθανότατα θα επηρεάσει την κατανάλωση καυσίμου στον μεγαλύτερο καταναλωτή πετρελαίου στον κόσμο, τις ΗΠΑ.
Η κυβέρνηση Τραμπ είπε επίσης την Τρίτη ότι τερματίζει την άδεια που έχουν χορηγήσει οι ΗΠΑ στην αμερικανική εταιρεία παραγωγής πετρελαίου Chevron που από το 2022 μπορούσε να δραστηριοποιείται στη Βενεζουέλα και να εξάγει το πετρέλαιό της. Αυτό θεωρείται πως θέτει σε κίνδυνο την προσφορά 200.000 βαρελιών την ημέρα, ανέφεραν οι στρατηγικοί αναλυτές της ING commodities σε σημείωμά τους. Οπως εξήγησαν οι αναλυτές, πλέον τα διυλιστήρια των ΗΠΑ θα αναζητήσουν εναλλακτικές ποιότητες βαρέως πετρελαίου, ενώ και άλλοι προμηθευτές -ο Καναδάς και το Μεξικό- αντιμετωπίζουν δασμούς.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι