
Με τη συμμετοχή εννέα εταιρικών σχημάτων προχωρά το φιλόδοξο έργο καταγραφής, κατηγοριοποίησης, εκτίμησης και ωρίμανσης 36.000 ακινήτων του χαρτοφυλακίου της θυγατρικής του Υπερταμείου, ΕΤΑΔ.
Πριν από λίγες ημέρες πραγματοποιήθηκε η εναρκτήρια συνάντηση του έργου, σηματοδοτώντας την έναρξη μιας σημαντικής πρωτοβουλίας για τη διαχείριση και αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας της εταιρείας.
Το πλάνο
Στο πλαίσιο του έργου, συμμετέχουν εννέα εταιρικά σχήματα, τα οποία έχουν προεπιλεγεί κατόπιν διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας, υπό την επίβλεψη ενός Γραφείου Διαχείρισης Έργου (PMO).
Στόχος είναι η αξιολόγηση έως 36.000 ακινήτων, η αποτίμηση έως 6.500 εξ’ αυτών και η εκτέλεση ενεργειών ωρίμανσης σε ένα υποσύνολο μέχρι 1.000 ακινήτων.
Για την υλοποίηση αυτών των ενεργειών, τα εννέα συμμετέχοντα εταιρικά σχήματα θα συμμετέχουν σε εσωτερικούς διαγωνισμούς (call offs), οι οποίοι θα περιλαμβάνουν τεχνικούς και νομικούς ελέγχους, εκτιμήσεις επί συγκεκριμένων ομάδων ακινήτων ή άλλες ενέργειες ωρίμανσης.
Σημειώνεται ότι ο πρώτος διαγωνισμός βρίσκεται ήδη υπό προετοιμασία και αφορά σε 1.000 ακίνητα.
Το mega project
Το έργο αυτό, το οποίο εκτελείται από κοινού από το Υπερταμείο και την ΕΤΑΔ – κατόπιν εγκρίσεων των ΔΣ τους – αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες πρωτοβουλίες χαρτογράφησης και διαχείρισης ακινήτων στην Ελλάδα και έχει στόχο τον εξορθολογισμό του χαρτοφυλακίου της ΕΤΑΔ και την αποτελεσματική αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας.
Στόχος είναι η αξιολόγηση έως 36.000 ακινήτων, η αποτίμηση έως 6.500 εξ’ αυτών και η εκτέλεση ενεργειών ωρίμανσης σε ένα υποσύνολο μέχρι 1.000 ακινήτων
Το έργο επιβλέπεται και συνεπικουρείται από ομάδα στελεχών της ΕΤΑΔ, ενώ παράλληλα η σύγχρονη, ευέλικτη ψηφιακή πλατφόρμα διαχείρισης ακινήτων με την ταυτόχρονη χρήση εξειδικευμένου προγράμματος τεχνητής νοημοσύνης (AI Tool) που έχει αναπτύξει και παραμετροποιήσει ο PMO, βρίσκεται ήδη σε λειτουργία, αποφέροντας τα πρώτα θετικά αποτελέσματα.
Το έργο προχωρά δυναμικά, με επόμενα βήματα την προκήρυξη και εκτέλεση των πρώτων διαγωνισμών, στοχεύοντας στη βελτίωση της αποδοτικότητας και την επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης και αξιοποίησης των ακινήτων της ΕΤΑΔ.
Τα εννέα εταιρικά σχήματα
Η ομάδα του PMO απαρτίζεται από το σχήμα McKinsey & Company και 8G Capital Partners, ενώ οι ενώσεις εταιρειών που έχουν προεπιλεγεί μέσω της συμφωνίας – πλαίσιο είναι οι:
1. Ένωση εταιριών «AMERICAN APPRAISAL (HELLAS) LIMITED» – «DBC DIADIKASIA S.A.» – «LAMNIDIS LAW» – «A. PETROPOULOS & ASSOCIATES» και
2. «Alpha Real Estate Services Α.Ε.» .
3. «CERVED ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ Α.Ε.»
4. «Colliers Greece»
5. Ένωση εταιρειών «GLP ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ – ΕΚΤΙΜΗΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ Α.Ε.» – «ΙΡΙΣ Ο.Ε.» – «Ε. Π. ΚΥΡΙΑΚΙΔΗΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
6. «Hill International NV» – «AURA REE GREECE LLC» – «Ε. ΒΛΑΧΟΓΙΑΝΝΗΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗΣ – ΒΟΤΤΟΡΟΣ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ»
7. Ένωση εταιρειών «QUALCO REAL ESTATE LTD» – «ΦΡΑΓΚΟΥ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «QUALCO ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΩΝ»
8. «Ευρωσύμβουλοι Ανώνυμη Εταιρεία Συμβούλων Ανάπτυξης και Τεχνολογίας»
9. Ένωση εταιρειών «ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΚΑΡΑΜΟΣΧΟΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ε. – MTC – ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΗ ΤΕΧΝΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ» – «Ε. ΑΡΒΑΝΙΤΗ & ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Ε.Ν.Υ. ΕΤΑΙΡΙΑ ΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΙΚΗΓΟΡΙΚΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» – «ΣΑΛΦΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ – ΣΑΛΦΩ ΚΑΙ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ Α.Ε.» – «ΡΟΪΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ – ΡΟΪΚΟΣ Α.Ε.»


Latest News

Προς κατάργηση (;) το τέλος επιτηδεύματος στα Airbnb - Το παρασκήνιο και οι αντιδράσεις
Πρώτη νίκη του Συνδέσμου Εταιρειών Βραχυχρόνιας Μίσθωσης Ακινήτων (STAMA) στο ΣτΕ για τα Airbnb

Πώς να κερδίσετε φορο-μπόνους με ανακαίνιση κατοικίας – Έως 16.000 ευρώ η μείωση φόρου
Διατηρείται για ακόμη ένα έτος η έκπτωση φόρου – Προϋποθέσεις και «κόφτες»

Οι 10 + 3 κρίσιμες ερωταπαντήσεις για τα νέα συμβόλαια ακινήτων
Όλες οι πληροφορίες που χρειάζονται οι ιδιοκτήτες μέχρι την πλήρη έναρξη λειτουργίας των Κτηματολογικών Γραφείων

Οδηγός για τα καταπατημένα - Πώς θα αποκτήσετε τίτλους ιδιοκτησίας
10+3 ερωταπαντήσεις για την απόκτηση των τίτλων ιδιοκτησίας για καταπατημένα ακίνητα – Οι ημερομηνίες «κλειδιά» για την εξαγορά και η διαδικασία για την κατοχύρωση της περιουσίας

Σκέρτσος: Οι 10 πολιτικές της κυβέρνησης για προσιτή στέγη
Ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας Ακη Σκέρτσου στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης
![Ενοίκια: Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_akinhta_metavivaseis-1024x600-1-1-600x352.png)
Ποιοι δικαιούνται την επιστροφή ενός ενοικίου κάθε χρόνο [Παραδείγματα]
Το μέγιστο ποσό επιστροφής για την κύρια κατοικία ανέρχεται σε 800 ευρώ επαυξανόμενο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο του ενοικιαστή

Νέο μπλόκο της Δικαιοσύνης στα μπόνους δόμησης - Φρένο και στις σοφίτες
Στον «πάγο» μπαίνουν οι σοφίτες στο πλαίσιο των μπόνους δόμησης - Κρίθηκε ως αντισυνταγματική η μη προσμέτρησή τους στον συντελεστή δόμησης μιας οικοδομής

Δεν έπιασαν ταβάνι ακόμη οι τιμές ακινήτων - Πόσο αυξήθηκαν το α' τρίμηνο
Οι υποψήφιοι αγοραστές και ενοικιαστές ακινήτων βρίσκονται σε απόγνωση λόγω της εκτόξευσης των τιμών ακινήτων – Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές ανά περιοχή

Ο πολεοδομικός σχεδιασμός βουλιάζει σε «μαύρες τρύπες»-Ποιες ρυθμίσεις εξετάζονται
Σωρεία προβλημάτων κατά την εκπόνηση των δασικών χαρτών σε εκατοντάδες οικισμούς παραμένουν εμπόδιο στη χωρική ανάπτυξη της χώρας
![Ακίνητα: Ποιοι παράγοντες ανεβάζουν τις τιμές – Οι πιο ακριβές περιοχές στην Αττική [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/akinita-600x384.jpg)
Οι 10 εστίες που πυροδοτούν τις τιμές στα ακίνητα - Οι πιο ακριβές περιοχές [γραφήματα]
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για τα ακίνητα και τις προοπτικές της αγοράς