
Ανοδικά κινούνται οι τιμές του πετρελαίου κατέγραψαν άνοδο, καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες δεσμεύτηκαν να συνεχίσουν να επιτίθενται στους Χούθι της Υεμένης, μέχρι η φιλοϊρανική ομάδα να σταματήσει τις επιθέσεις της κατά της ναυτιλίας. Παράλληλα, τα οικονομικά δεδομένα της Κίνας ενίσχυσαν τις ελπίδες για υψηλότερη ζήτηση.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent αυξήθηκαν κατά 63 σεντς ή 0,9% στα 71,21 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια αργού πετρελαίου West Texas Intermediate αυξήθηκαν κατά 62 σεντς ή 0,9% στα 67,80 δολάρια.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ εξαπέλυσε στρατιωτική επίθεση κατά των Χούθι το Σάββατο, λόγω των επιθέσεων της ομάδας κατά των πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα, κλιμακώνοντας την ένταση στη Μέση Ανατολή και αυξάνοντας τις ανησυχίες για τη σταθερότητα του παγκόσμιου εφοδιασμού.
Αμερικανός αξιωματούχος άφησε να εννοηθεί στο Reuters ότι η εκστρατεία ενδέχεται να διαρκέσει εβδομάδες.
Πετρέλαιο: Θετικά μηνύματα από την Κίνα
Την ίδια στιγμή, νέα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα δίνουν ώθηση στο κυρίαρχο κλίμα. Οι λιανικές πωλήσεις του Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου έδειξαν ισχυρότερη από την αναμενόμενη αύξηση, ενισχύοντας την αισιοδοξία ότι η ζήτηση θα μπορούσε να αυξηθεί για τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού στον κόσμο. Ωστόσο, αυτό έρχεται σε ένα περιβάλλον αυξανόμενης ανεργίας και επιβράδυνσης της βιομηχανικής παραγωγής.
«Οι τιμές του πετρελαίου επωφελούνται από τα καλύτερα των προβλεπόμενων οικονομικά στοιχεία της Κίνας, τα πιθανά πρόσθετα μέτρα τόνωσης και τις κλιμακούμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, αν και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν διαταραχές στην προσφορά» εξηγεί ο αναλυτής της UBS, Τζοβάνι Σταουνόβο.
Η αγορά πετρελαίου έχει «σχετικά υγιές φυσικό υπόβαθρο» εκτιμά ο Τάμας Βάργκα της PVM, επικαλούμενος το premium με το οποίο διαπραγματεύονται τα βραχυπρόθεσμα συμβόλαια πετρελαίου σε σχέση με εκείνα που έχουν μεταγενέστερη παράδοση, γνωστή ως backwardation.
Το Brent εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% φέτος
Το πετρέλαιο αυξήθηκε ελαφρώς την περασμένη εβδομάδα, αν και το Brent εξακολουθεί να υποχωρεί σχεδόν 5% φέτος, λόγω της ανησυχίας για μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση που οφείλεται στην κλιμάκωση των εμπορικών εντάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και άλλων χωρών.
Το σχέδιο των πετρελαιοπαραγωγών του ΟΠΕΚ+ να αυξήσουν την παραγωγή πετρελαίου από τον Απρίλιο έχει επίσης πιέσει τις τιμές.
Ωστόσο, η προοπτική αυστηρότερων αμερικανικών κυρώσεων κατά του Ιράν υπεραντισταθμίζει τη σταδιακή αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ τονίζει ο Όλε Χάνσεν της Saxo Bank.


Latest News

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων