
Πτωτικά για δεύτερη διαδοχική ημέρα κινείται το πετρέλαιο, μετά τις εξελίξεις στην Ουκρανία, αλλά και εν μέσω ανησυχιών για τον αντίκτυπο των αμερικανικών δασμών, καθώς η κυβέρνηση Τραμπ διευρύνει την ατζέντα της.
Το Brent διολισθαίνει προς τα 70 δολάρια το βαρέλι, ενώ το West Texas Intermediate ήταν κοντά στα 66 δολάρια.
Οι επενδυτές έχουν στραμμένο το βλέμμα στη συνεδρίαση της Federal Reserve. Αν και η απόφαση για διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντας επίπεδα θεωρείται εν πολλοίς ειλημμένη, η αγορά αναμένει τη συνέντευξη Τύπου που θα ακολουθήσει, αναζητώντας από τον πρόεδρο Τζερόμ Πάουελ περισσότερα στοιχεία σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας.
Το αργό παραμένει σε αισθητά χαμηλότερα επίπεδα από το ανώτατο όριο του Ιανουαρίου, καθώς μια πληθώρα πτωτικών παραγόντων πιέζει τις τιμές. Από την πλευρά της προσφοράς, ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του ετοιμάζονται να αυξήσουν την παραγωγή, ενώ οι κλιμακούμενες εμπορικές τριβές απειλούν με πλήγμα στη ζήτηση, καθώς η κατανάλωση στην Κίνα παραμένει αδύναμη.
«Η ανάκαμψη του πετρελαίου έχει χάσει τη δυναμική της καθώς η ευρύτερη κίνηση απομάκρυνσης κινδύνου αντισταθμίζει τους αναδυόμενους γεωπολιτικούς κινδύνους, ενώ τα αυξανόμενα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ έχουν απλώς προσθέσει περαιτέρω πίεση», υπογράμμισε στο Bloomberg, ο Γουόρεν Πάτερσον, επικεφαλής στρατηγικής εμπορευμάτων για την ING Groep NV στη Σιγκαπούρη. «Οι ευρύτεροι μακροοικονομικοί φόβοι είναι πιθανό να συνεχίσουν να υπαγορεύουν τη δράση των τιμών».
Η (μη) συμφωνία για την Ουκρανία
Παράλληλα, ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συμφώνησε την Τρίτη να σταματήσει τις επιθέσεις σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις, αλλά δεν επικύρωσε μια πλήρη κατάπαυση του πυρός 30 ημερών, στην οποία πόνταρε ο Τραμπ.
«Η συμφωνία σηματοδοτεί ένα θετικό βήμα προς μια τελική επίλυση, με το σταμάτημα των επιθέσεων σε ουκρανικές ενεργειακές εγκαταστάσεις να μειώνει περαιτέρω τους κινδύνους διακοπής της προσφοράς πετρελαίου και να διατηρεί τις τιμές του πετρελαίου υπό κάποια πίεση», υπογράμμισε στους Financial Times, ο Γιπ Τζουν Ρονγκ, στρατηγικός αναλυτής αγοράς στην IG.
Η Ρωσία είναι ένας από τους κορυφαίους προμηθευτές πετρελαίου στον κόσμο, αλλά η παραγωγή της μειώθηκε από την αρχή του πολέμου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα κυρώσεις στη ρωσική ενέργεια.
Μια πιθανή κατάπαυση του πυρός θα μπορούσε να οδηγήσει σε χαλάρωση των κυρώσεων, η οποία θα μπορούσε να αυξήσει την προσφορά πετρελαίου και να χαλαρώσει τις τιμές, αναφέρουν παράγοντες της αγοράς.
Οι δασμοί των ΗΠΑ στον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα έχουν αυξήσει τους φόβους ύφεσης, οι οποίοι επηρέασαν επίσης τις τιμές του πετρελαίου, καθώς αυτό θα είχε αρνητικές επιπτώσεις στη ζήτηση αργού.
Οι αγορές πετρελαίου παραμένουν εστιασμένες στην πτώση των τιμών παρά τις αυξανόμενες εντάσεις στη Μέση Ανατολή, ανέφεραν σε σημείωμά τους την Τετάρτη αναλυτές της Goldman Sachs.


Latest News

Ο πυρετός του χρυσού στην Κίνα - Οι μικροεπενδυτές και οι προειδοποιήσεις των αρχών
Γιατί οι Κινέοι δανείζονται ή βάζουν τις αποταμιεύσεις τους στον χρυσό

Προς εβδομαδιαία πτώση οι τιμές του πετρελαίου με φόντο την αύξηση της παραγωγής
To πετρέλαιο διέγραψε τα προηγούμενα κέρδη λόγω των φόβων ότι η παραγωγή μπορεί να είναι υπερβολική σε σχέση με τη ζήτηση

Μήπως ήρθε η ώρα για επένδυση σε ασήμι;
Η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθήσει την άνοδο του χρυσού

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι