
Ο πρόεδρος Τραμπ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα την Τετάρτη με στόχο την αναζωογόνηση της αμερικανικής ναυτιλιακής βιομηχανίας και την αντιμετώπιση της αυξανόμενης κυριαρχίας της Κίνας στη ναυτιλία των ωκεανών.
Η εντολή δίνει στον Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας Μάικ Βαλτς και στους επικεφαλής των κυβερνητικών υπηρεσιών έως και επτά μήνες για να καταρτίσουν σχέδια για την αναζωογόνηση της εγχώριας ναυπηγικής και του εργατικού δυναμικού της ναυτιλίας. Και τα δύο είναι ζωτικής σημασίας για την οικονομική ευημερία και την εθνική ασφάλεια, αναφέρει η εντολή.
«Θα ξοδέψουμε πολλά χρήματα για τη ναυπηγική», είπε ο Τραμπ λίγες στιγμές πριν υπογράψει το διάταγμα σε βίντεο που μεταδόθηκε στο C-Span. «Παλιά φτιάχναμε ένα πλοίο την ημέρα, και τώρα δεν κάνουμε πλοίο το χρόνο πρακτικά».
Το διάταγμα θέτει ένα πλαίσιο για το πώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να ανοικοδομήσει τη ναυτική βιομηχανική βάση της Αμερικής ως αντίβαρο στην κυριαρχία της Κίνας στη ναυπηγική, την κατασκευή γερανών λιμανιών και τον ταχέως αναπτυσσόμενο στόλο εμπορικών πλοίων.
Στελέχη της ναυτιλιακής βιομηχανίας λένε ότι η παραγγελία επηρεάστηκε σε μεγάλο βαθμό από τον Βαλτς. Ως μέλος του Κογκρέσου πέρυσι, ο Μαλτς υποστήριξε τη δικομματική νομοθεσία – τον Νόμο για τη Ναυπηγική και Λιμενική Υποδομή για Ευημερία και Ασφάλεια για την Αμερική – για να ενισχύσει την εγχώρια ναυπηγική βιομηχανία και να επεκτείνει τον εμπορικό στόλο υπό σημαία ΗΠΑ.

Σπάνια σύμπνοια Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων
Η προσπάθεια να αντιμετωπιστεί η ναυτιλιακή άνοδος της Κίνας είναι μια σπάνια περίπτωση ευθυγράμμισης των Δημοκρατικών και των Ρεπουμπλικανών, δήλωσε ο στην Wall Street Journal ο Ουίλιαμ Χέναγκαν, πρώην αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν και τώρα ερευνητής στο Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων.
Η Κίνα παράγει περισσότερα πλοία από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Τα ναυπηγεία της αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 29% των πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων εν πλω και το 70% των παραγγελιών πλοίων μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων, βάσει χωρητικότητας, σύμφωνα με την εταιρεία δεδομένων Linerlytica.
Ο Χέναγκαν είπε ότι μέσα σε μια δεκαετία το θαλάσσιο εμπόριο θα μπορούσε να είναι αδύνατο χωρίς στοιχεία που κατασκευάζονται ή ανήκουν στην Κίνα. Αυτό θα παρείχε στην Κίνα την ίδια γεωπολιτική μόχλευση που απολαμβάνει η Αμερική λόγω του ρόλου του δολαρίου ΗΠΑ στα διεθνή οικονομικά και της ικανότητας της Ουάσιγκτον να επιβάλλει οικονομικές κυρώσεις.
«Εάν η Κίνα αναπτύξει την ανάλογη ικανότητα να ασκεί επιρροή στο θαλάσσιο εμπόριο», είπε ο Χέναγκαν, «η ισορροπία της γεωπολιτικής ισχύος θα μπορούσε να αλλάξει για μια γενιά».
Ο Τραμπ διατάζει, αλλά το Κογκρέσο εγκρίνει
Ο Χέναγκαν είπε ότι η εντολή θέτει σε κίνηση πολλά από τα μέρη του νόμου περί πλοίων για την Αμερική του περασμένου έτους που μπορούν να εφαρμοστούν από τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, θα απαιτηθεί η έγκριση του Κογκρέσου για τα κατάλληλα κεφάλαια, όπως για ένα προτεινόμενο Ταμείο Ναυτιλιακής Ασφάλειας για τη συγκέντρωση χρημάτων για τη ναυπηγική και άλλους ναυτιλιακούς τομείς.
Ο δημοκρατικός γερουσιαστής Μαρκ Κέλι, συν-χορηγός του αρχικού νόμου Ships for America, και ο ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Τοντ Γιανγκ, καθώς και δύο μέλη της Βουλής, δήλωσαν ότι θα επαναφέρουν το νομοσχέδιο τις επόμενες εβδομάδες για να παράσχουν τις απαραίτητες εξουσιοδοτήσεις του Κογκρέσου για τους ναυτιλιακούς τομείς.
Η διάταξη αναφέρεται επίσης σε πρόταση προς τον εμπορικό αντιπρόσωπο των ΗΠΑ (USTR ) για επιβολή υψηλών τελών σε πλοία κινεζικής ναυπήγησης ή με κινεζική σημαία που καταπλέουν σε λιμάνια των ΗΠΑ. Η εντολή καθοδηγεί τον USTR να εξετάσει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής τελών σε γερανούς που κατασκευάζονται από την Κίνα και σε άλλο εξοπλισμό διακίνησης φορτίου.
Εκατοντάδες εταιρείες και εμπορικοί όμιλοι υπέβαλαν γραπτά σχόλια στο Γραφείο του Εμπορικού Αντιπροσώπου των ΗΠΑ και δεκάδες εμφανίστηκαν να καταθέσουν τον Μάρτιο σε μια διήμερη ακρόαση, ως επί το πλείστον για να αντιταχθούν στα τέλη πλοίων.
Ο Εμπορικός Αντιπρόσωπος των ΗΠΑ Τζέιμισον Γκριρ είπε στην Επιτροπή Οικονομικών της Γερουσίας αυτή την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση αναθεωρεί το σχέδιο λόγω των δημόσιων σχολίων.


Latest News

Η μεγάλη ανατροπή στην κορυφή των λιμανιών της Ευρώπης -Η θέση του Πειραιά
Ο Πειραιάς ανακάμπτει από την αναστάτωση που έφεραν τα γεγονότα στην Ερυθρά Θάλασσα

Με έξι κρουαζιερόπλοια η MSC Cruises στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2025
Κομβικός ο ρόλος της Ελλάδας στις δραστηριότητες της MSC Cruises στην Ανατολική Μεσόγειο

Κικίλιας: Μειώσεις στις τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων από την 1η Μαΐου
Η αγορά είναι ελεύθερη, υπάρχει ανταγωνισμός και αναλόγως οι ακτοπλοϊκές εταιρείες τη ρυθμίζουν, είπε ο υπουργός Ναυτιλίας Βασίλης Κικίλιας

Χωρίς πλοία την Πρωτομαγιά - Τι αποφάσισε η ΠΝΟ
Η Διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) αποφάσισε την συμμετοχή της στην πανελλαδική – πανεργατική 24ωρη απεργία την Πρωτομαγιά

Συνεργασία ΕΤΕπ-Υπερταμείου για τα ελληνικά λιμάνια και την Κλιματική Αλλαγή
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η Συμβουλευτική Υπηρεσία της ΕΤΕπ θα υποστηρίξει τις αντίστοιχες λιμενικές αρχές στον εντοπισμό και την αντιμετώπιση φυσικών κινδύνων

Την κινεζική ναυτιλιακή κυριαρχία «σημαδεύουν» τα τέλη Τραμπ
Τα τέλη Τραμπ μπορει να οδηγήσουν σε αλλαγές ή σε νέες μορφές ιδιοκτησίας τις ναυτιλιακές εταιρείες προκειμένου να προσαρμοστούν

Ποιοι θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς - Οι χρεώσεις στη ναυτιλία
Χαμένες οι ναυτιλιακές εταιρείες τακτικών γραμμών μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων και τα πλοία μεταφοράς αυτοκινήτων

Αναπτυξιακό σχέδιο για το λιμάνι του Βόλου - Τι μελετά η κυβέρνηση
Εκσυγχρονισμός με «μοντέλο Αλεξανδρούπολης» μετά την απόφαση να ακυρωθεί ο διαγωνισμός πώλησης του 67% των μετοχών

«Ολική επαναφορά» για τον ΣΕΠ - Αύξηση στη διακίνηση containers μετά από 4 αρνητικά τρίμηνα
Το πρώτο θετικό τρίμηνο στη διακίνηση εμπορευματοκιβωτίων για τον ΣΕΠ μετά από τέσσερα αρνητικά τρίμηνα

Πλήγματα στο παγκόσμιο διά θαλάσσης εμπόριο
Ο πόλεμος δασμών μεταβάλλει και τις θαλάσσιες διαδρομές και τις υποδομές logistics που έχουν στηθεί αλλά και τις στρατηγικές αποφάσεις ανάπτυξης των στόλων από τους πλοιοκτήτες