Η αγορά εργασίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα διαθέσιμα στοιχεία του ΙΟΒΕ παρουσιάζει σταδιακή βελτίωση, αλλά εξακολουθεί να αντιμετωπίζει δομικές προκλήσεις.

Η χώρα μας έχει χαμηλή παραγωγικότητα εργασίας σε σύγκριση με την ΕΕ, λόγω περιορισμένων επενδύσεων σε τεχνολογία και καινοτομία. Επίσης, η γήρανση του πληθυσμού και η μετανάστευση νέων μειώνουν το διαθέσιμο εργατικό δυναμικό.

Τι δείχνει η νέα τριμηνιαία έκθεση του Ιδρύματος Οικονομικών και Βιομηχανικών Ερευνών (ΙΟΒΕ)

Το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, εφόσον δεν υπάρξουν αρνητικές ανατροπές, προβλέπει μικρή βελτίωση στην αγορά εργασίας, με εμφανή ωστόσο τα σημάδια επιβράδυνσης της θετικής τάσης.

Αύξηση της απασχόλησης

Σύμφωνα με την τριμηνιαία έκθεση του ΙΟΒΕ για την ελληνική αγορά εργασίας, στην εκπνοή της περασμένης χρονιάς υπήρξε αύξηση της απασχόλησης σε όλες τις θέσεις, με εξαίρεση τους αυτοαπασχολούμενους χωρίς προσωπικό και τους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση.  Τα ποσοστό παρουσίασε άνοδο κατά 1,2 ποσοστιαίες μονάδες μέσα σε ένα έτος, συγκλίνοντας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.

Η μεγαλύτερη ετήσια αύξηση της απασχόλησης κατά 3,8% ή 110,3 χιλ. άτομα υπήρξε στην κατηγορία των μισθωτών (2.978,7 χιλ. εργαζόμενοι το δ’ τρίμ. του 2024), ενώ, αύξηση κατά 1,2% ή 3,6 χιλ. άτομα καταγράφτηκε και στους αυτοαπασχολούμενους με προσωπικό (310,9 χιλ. εργαζόμενοι το δ’ τρίμ. του 2024). Καθοδική τάση παρατηρείται στους βοηθούς στην οικογενειακή επιχείρηση που κατήλθαν σε 147,4 χιλ. με ετήσια πτώση 3,3% ή 5,1 χιλ. άτομα. Ακολουθούν, οι αυτοαπασχολούμενοι χωρίς προσωπικό που κατήλθαν στους 841,8 χιλ. παρουσιάζοντας ετήσια μείωση 1,5 % ή 13,1 χιλ. άτομα.

Οι εργαζόμενοι πλήρους απασχόλησης το δ’ τρίμ. του 2024 αυξήθηκαν κατά 168,0 χιλ. άτομα ή κατά 4,3% συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2023, και ανήλθαν στους 4.030,8 χιλ., ενώ οι εργαζόμενοι μερικής απασχόλησης μειώθηκαν κατά 76,0 χιλ. άτομα ή κατά 24,3% στους 236,3 χιλ.

Το Ίδρυμα Οικονομικών & Βιομηχανικών Ερευνών δίνει έμφαση στην αναντιστοιχία δεξιοτήτων στην ελληνική αγορά εργασίας. Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται και στις σχετικές έρευνες για τις κενές θέσεις εργασίας, τις οποίες η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδας τις υπολογίζει σε περίπου 260.000 πανελλαδικά. Οι προβλέψεις του ΙΟΒΕ για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές απασχόλησης δείχνουν ήπια εξασθένηση σε βασικούς κλάδους της οικονομίας (βιομηχανία, λιανικό εμπόριο, υπηρεσίες). Σταθερότητα προβλέπεται μόνο στις κατασκευές.

Άλμα στα επιστημονικά επαγγέλματα

Σε σχέση με την εξέλιξη της απασχόλησης αναφορικά με την επαγγελματική κατηγορία η ισχυρότερη άνοδος σε απόλυτους αριθμούς (κατά 71,8 χιλ. απασχολούμενους) σημειώθηκε στην κατηγορία των απασχολούμενων σε επιστημονικά, καλλιτεχνικά και συναφή επαγγέλματα με αποτέλεσμα να ανέλθουν στα 975,8 χιλ. άτομα το δ’ τρίμ. του 2024 σε σχέση με 904,0 χιλ. άτομα το ίδιο χρονικό διάστημα του 2023.

Επίσης σε απόλυτους αριθμούς άνοδος της απασχόλησης παρατηρείται σε χειριστές σταθερών βιομηχανικών εγκαταστάσεων, μηχανημάτων και εξοπλισμού και συναρμολογητές (μονταδόροι) κατά 30,6 χιλ. απασχολούμενους (από 273,0 χιλ. το δ’ τρίμ. του 2023 σε 303,6 χιλ. άτομα το ίδιο χρονικό διάστημα του 2024).

Η ισχυρότερη μείωση σε απόλυτους αριθμούς παρουσιάστηκε το δ’ τρίμ. του 2024 σε ειδικευμένους γεωργούς, κτηνοτρόφους, δασοκόμους και αλιείς όπου ο αριθμός τους κατήλθε σε 409,5 χιλ. από τους 448,1 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (-38,6 χιλ.). Ακολουθεί η μείωση σε τεχνολόγους, τεχνικούς βοηθούς και ασκούντες σε συναφή επαγγέλματα όπου ο αριθμός τους κατήλθε σε 268,7 χιλ. από τους 282,3 χιλ. το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 (-13,6 χιλ.).

Ως προς την τάση της απασχόλησης σε επίπεδο βασικών τομέων, σημειώθηκε άνοδος της απασχόλησης στο Δευτερογενή και Τριτογενή τομέα και μείωση στον Πρωτογενή τομέα.

Τομείς οικονομικής δραστηριότητας

Σε επίπεδο τομέων οικονομικής δραστηριότητας, η ισχυρότερη άνοδος της απασχόλησης το δ’ τριμ. του 2024 παρουσιάστηκε σε επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες καθώς και στον τομέα της εκπαίδευσης.

Συμπερασματικά, από τα στοιχεία απασχόλησης σε κλαδικό επίπεδο, προκύπτει ότι η άνοδός της το δ’ τρίμ. του 2024 συγκριτικά με το ίδιο τρίμηνο του 2023 προήλθε κυρίως από την άνοδό της στους εξής τομείς:
● Επαγγελματικές, επιστημονικές και τεχνικές δραστηριότητες (+36,7 χιλ. απασχολούμενοι),
● Εκπαίδευση (+31,5 χιλ. απασχολούμενοι),
● Χονδρικό και Λιανικό Εμπόριο, Επισκευή Μηχανοκίνητων Οχημάτων και Μοτοσικλετών (+29,7 χιλ. απασχολούμενοι).

Προκλήσεις και… δασμοί

Στο μεταξύ, η βελτίωση στον αριθμό και την ποιότητα των θέσεων εργασίας, σύμφωνα με το ΙΟΒΕ, συνδέεται άμεσα με την ώθηση στις επενδύσεις. Το θετικό σενάριο προβλέπει μείωση του κόστους χρηματοδότησης, εφόσον συνεχιστεί η πολιτική μείωσης των επιτοκίων από την ΕΚΤ και η ενίσχυση της επενδυτικής εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία.

Ισχυρές ελπίδες εναποτίθενται στα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης, η υλοποίηση των οποίων οφείλει να επιταχυνθεί το 2025 αν δεν θέλουμε να χάσουμε τις προθεσμίες και τα κοινοτικά κονδύλια.

Δύο άλλοι κρίσιμοι παράγοντες για το 2025 είναι η κατανάλωση και οι εξαγωγές. Το ΙΟΒΕ προβλέπει αύξηση της κατανάλωσης αλλά με βραδύτερο ρυθμό από ό,τι τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που με τη σειρά του επιβραδύνει τη θετική δυναμική της απασχόλησης.

Το στοίχημα των εξαγωγών είναι πιο αβέβαιο και συνδέεται άμεσα με τη δασμολογική πολιτική που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ.

Πηγή in.gr

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Executive