
Ο χρυσός απέδειξε για άλλη μια φορά την ικανότητά του να γίνεται ισχυρό ανάχωμα έναντι του χρηματοοικονομικού χάους. Εάν η ιστορία αποτελεί οδηγό, τα κέρδη μπορεί να έχουν περιθώριο να τρέξουν περαιτέρω. Αλλά, θα μπορούσαν επίσης σύντομα να ξεπεραστούν από αυτό το άλλο, λιγότερο λατρεμένο πολύτιμο μέταλλο, το ασήμι.
Το κίτρινο μέταλλο είναι ένα επίμαχο θέμα στην επενδυτική κοινότητα, με παθιασμένους υποστηρικτές και επικριτές. Αλλά μια ισορροπημένη ματιά στα ιστορικά στοιχεία υποδηλώνει κάτι σαφές: Αν και μακροπρόθεσμα υποαποδίδουν σημαντικά σε σχέση με τις μετοχές, ο χρυσός είναι επίσης επιρρεπής σε παρατεταμένες περιόδους υπεραπόδοσης όταν τα πράγματα πάνε στραβά. Τα ασημένια ράλι τείνουν επίσης να ακολουθούν το χρυσό μετά από μια καθυστέρηση, σημειώνει η Wall Street Journal.
Ο χρυσός τα πήγε καλύτερα από τον S&P 500 τη δεκαετία του 1970 και την πρώτη δεκαετία αυτού του αιώνα. Προστάτευσε τους επενδυτές από τον πληθωρισμό στην πρώτη περίπτωση και από μια γενικότερη δυσφορία από την κατάρρευση των dot-com έως την οικονομική κρίση στη δεύτερη.
Θα μπορούσε να επαναλάβει το κατόρθωμα ξανά. Μέχρι στιγμής αυτήν τη δεκαετία, ο χρυσός έχει επιστρέψει 113% σε σύγκριση με 78% για τον S&P 500 συμπεριλαμβανομένων των μερισμάτων, σύμφωνα με το FactSet.
Ωστόσο, οι επενδυτές που σκέφτονται να φορτώσουν χρυσό, τώρα θα μπορούσαν να δικαιολογηθούν που αισθάνονται λίγο ανήσυχοι. Ο χρυσός έφτασε σε υψηλό ρεκόρ σε όρους δολαρίου αυτή την εβδομάδα προτού υποχωρήσει αφού ο πρόεδρος Τραμπ άμβλυνε τους τόνους τόσο ως προς το εμπόριο όσο και την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ. Ωστόσο, έχει αυξηθεί κατά περίπου 41% τους τελευταίους 12 μήνες.
Ευτυχώς, η ιστορία δείχνει ότι το ασήμι θα μπορούσε να ακολουθεί κατά πόδας. Το ασήμι σημείωσε άνοδο περίπου 23% τον περασμένο χρόνο, με χαμηλότερη απόδοση του χρυσού, αν και εξακολουθούν να ξεπερνούν εύκολα την απόδοση 6% του S&P 500 κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Αυτό πιθανότατα έχει να κάνει με τη διχασμένη προσωπικότητα του Silver. Ως πολύτιμο μέταλλο, φέρει μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας του χρυσού, υποσχόμενος να διατηρήσει την αξία του εν μέσω πληθωρισμού, πολέμου, κοινωνικών συγκρούσεων και παρόμοια.
Αλλά έχει επίσης περισσότερες βιομηχανικές χρήσεις από τον χρυσό, όπως στα ηλεκτρονικά και στους ηλιακούς συλλέκτες, γεγονός που τον καθιστά πιο ευαίσθητο οικονομικά. Έτσι, όταν οι αγορές αρχίζουν να φοβούνται μια ύφεση, ο χρυσός συχνά ξεπερνά το ασήμι, τουλάχιστον αρχικά.

Η αναλογία του χρυσού με το ασήμι
Στους λάτρεις των σκληρών περιουσιακών στοιχείων αρέσει να παρακολουθούν την αναλογία των τιμών του χρυσού προς το ασήμι, για να μετρήσουν πότε το κίτρινο μέταλλο… υπερθερμαίνεται. Από την Τετάρτη, ο χρυσός κόστιζε 98 φορές περισσότερο από το ασήμι ανά ουγγιά, από πάνω από 100 φορές νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα.
Ο μέσος όρος τα τελευταία 30 χρόνια ήταν 68 φορές. Η μόνη άλλη φορά εκείνη την περίοδο που το ισοζύγιο ήταν τόσο άστοχο ήταν εν μέσω του αρχικού πανικού της πανδημίας Covid τον Μάρτιο του 2020, όταν έφτασε τους 113.
Στους 12 μήνες μετά από εκείνο το επεισόδιο, οι τιμές του ασημιού αυξήθηκαν 73% ενώ ο χρυσός μόλις 8%.
Κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, η αναλογία χρυσού-αργύρου δεν ξεπέρασε ποτέ το 100. Αυξήθηκε απότομα από 53 τον Ιούνιο του 2008 σε 80 τον Νοέμβριο.
Αυτό, επίσης, προανήγγειλε μια ισχυρή πορεία για το ασήμι. Αυξήθηκε 81% τους επόμενους 12 μήνες έναντι 44% κέρδους για τον χρυσό. Κατά τη διάρκεια ενός λιγότερο αξιομνημόνευτου πανικού της αγοράς στις αρχές του 2016, η αναλογία ξεπέρασε επίσης το 80. Για άλλη μια φορά, αυτό οδήγησε σε επακόλουθη υπεραπόδοση για το ασήμι.
Τι θα μπορούσε να σπάσει το μοτίβο αυτή τη φορά; Μια πραγματικά καταστροφική κατάσταση του παγκόσμιου εμπορίου μπορεί να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις, χάρη στην οικονομικά ευαίσθητη πλευρά του ασημιού. Αλλά ακόμη και η ύφεση που προκλήθηκε από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση είχε τελειώσει τον Ιούνιο του 2009, επιτρέποντας στους κατόχους αργύρου να επωφεληθούν τόσο από τη νομισματική χαλάρωση της Federal Reserve όσο και από μια κυκλική ανάκαμψη της βιομηχανικής ζήτησης.
Για να αντισταθμιστεί το χειρότερο σενάριο, ο χρυσός εξακολουθεί να ξεπερνά το ασήμι. Για οτιδήποτε λιγότερο, η ιστορία υποδηλώνει ότι ίσως είναι καιρός οι επενδυτές να εισαγάγουν έναν νέο φίλο από πολύτιμα μέταλλα στο χαρτοφυλάκιό τους, έστω και διατηρώντας το παλιό.


Latest News

Μικρή ανάκαμψη για την τιμή του πετρελαίου
Στο ραντάρ των επενδυτών η αύξηση της παραγωγής του ΟΠΕΚ+ και τα σήματα της Ουάσινγκτον για τους δασμούς

Γιατί ο χρυσός ξεπέρασε αμερικανικά ομόλογα και δολάριο - Το ράλι δίχως φρένα
Ο χρυσός διανύει ένα ράλι που φαίνεται ασταμάτητο - Η τιμή του έσπασε το φράγμα των 3.500 δολ, ανά ανά ουγγιά

Η παραγωγή κακάο αυξάνεται, η κρίση παραμένει - Γιατί οι τιμές δεν θα επιστρέψουν στα προηγούμενα επίπεδα
Η εκτόξευση της τιμής του κακάο, που αναστάτωσε τις αγορές εμπορευμάτων και τις βιομηχανίες σοκολάτας, φαίνεται να καταλαγιάζει αλλά τα προβλήματα παραμένουν

Έσπασε το φράγμα των 3.500 δολαρίων ο χρυσός - Ράλι χωρίς φρένα
Οι επιθέσεις Τραμπ στον Πάουελ και ο δασμολογικός πόλεμος εντείνουν τις ανησυχίες στις αγορές

Μποϊκοτάζ στα αμερικανικά commodities από την Κίνα - Τι συμβαίνει με τη σόγια
Μεταξύ των εμπορευμάτων που επηρεάστηκαν περισσότερο, ήταν οι αγορές υγροποιημένου φυσικού αερίου και σιταριού

Ένα ακόμα ρεκόρ για τον χρυσό - Βάζει πλώρη για τα 3.500 δολάρια
Ο χρυσός καταρρίπτει το ένα ιστορικό ρεκόρ μετά το άλλο

Εβδομαδιαία κέρδη για το πετρέλαιο
Το Brent παραμένει κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι

Προς την πρώτη εβδομαδιαία άνοδο μετά το πρωτικό σερί οδεύει το πετρέλαιο
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης για το αργό πετρέλαιο τύπου Brent αυξήθηκαν κατά 55 σεντς ή 0,8% στα 66,40 δολάρια το βαρέλι

Ακάθεκτος ο χρυσός - Νέο ρεκόρ πάνω από τα 3.300 δολ.
Ο δείκτης του δολαρίου υποχώρησε 0,4% έναντι των αντιπάλων του , καθιστώντας τον χρυσό πιο ελκυστικό για άλλους κατόχους νομισμάτων

Νέα πτώση στο πετρέλαιο - «Καμπανάκι» από τον ΔΟΕ
Οι επενδυτές αναζητούν έναν καταλύτη που θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια πιο ουσιαστική ανάκαμψη στο πετρέλαιο