Οι δασμοί Τραμπ στοχεύουν να περιορισούν το εμπορικό έλλειμα των ΗΠΑ με διάφορες χώρες και η Ιαπωνία δέχεται σφυροκόπημα. Οι εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τον δεύτερο μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Ιαπωνίας, μειώθηκαν για πρώτη φορά από τον Δεκέμβριο του περασμένου έτους, σημειώνοντας πτώση 1,8% σε σχέση με ένα χρόνο πριν. Οι εξαγωγές της χώρας προς τις ΗΠΑ αυξήθηκαν κατά 3,1% τον Μάρτιο.
Το εμπορικό πλεόνασμα της Ιαπωνίας με τις ΗΠΑ μειώθηκε στα 780,6 δισεκατομμύρια γιεν (5,4 δισεκατομμύρια δολάρια) τον Απρίλιο, σε σύγκριση με 846,9 δισεκατομμύρια γιεν τον Μάρτιο, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία.
Συνολικά, η αύξηση των εξαγωγών κατά 2% ήταν σύμφωνη με τις εκτιμήσεις των αναλυτών που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters, αλλά είναι η πιο αργή από τον Οκτώβριο του περασμένου έτους και η χειρότερη επίδοση από τον Σεπτέμβριο, όταν οι αποστολές μειώθηκαν κατά 1,7%.
Οι εισαγωγές της χώρας μειώθηκαν κατά 2,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, λιγότερο από τις εκτιμήσεις για μείωση 4,5%.
Οι εξαγωγές εξοπλισμού μεταφορών της Ιαπωνίας, συμπεριλαμβανομένων μηχανοκίνητων οχημάτων και ανταλλακτικών, προς τις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 4,1% σε αξία σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα. Τα αυτοκίνητα είναι η κορυφαίος εξαγωγικός κλάδος της Ιαπωνίας προς τις ΗΠΑ, αντιπροσωπεύοντας το 28,3% όλων των αποστολών το 2024, σύμφωνα με τα τελωνειακά στοιχεία.
Στην Ιαπωνία επιβάλλεται δασμός 25% στις εξαγωγές αυτοκινήτων, χάλυβα και αλουμινίου προς τις ΗΠΑ. Ο βασικός σύμμαχος των ΗΠΑ υπόκειται επίσης στους βασικούς δασμούς 10% που επέβαλε ο Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους. Τα ιαπωνικά προϊόντα αντιμετωπίζουν επίσης «αμοιβαίους» δασμούς 24%, οι οποίοι έχουν ανασταλεί προσωρινά.

Οι αμοιβαίοι δασμοί Τραμπ
Ο Τραμπ επέβαλε στις 2 Απριλίου «αμοιβαίους» δασμούς σε περισσότερες από 180 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, μόνο και μόνο για να τους αναστείλει περίπου μια εβδομάδα αργότερα για 90 ημέρες μετά από αναταραχή στην αγορά, και επιτρέποντας στους εμπορικούς εταίρους να συνάψουν συμφωνίες με την Ουάσινγκτον κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
«Οι καθαρές εξαγωγές θα παραμείνουν τροχοπέδη στην αύξηση του ΑΕΠ στο δεύτερο τρίμηνο», δήλωσε σε σημείωμά του ο Αμπιτζίτ Σούρια, ανώτερος οικονομολόγος της περιοχής Ασίας-Ειρηνικού στην Capital Economics, αναμένοντας ότι η κεντρική τράπεζα θα μεταθέσει την επόμενη αύξηση των επιτοκίων της στον Οκτώβριο, όταν θα υπάρχει μεγαλύτερη βεβαιότητα για τους δασμούς των ΗΠΑ.
Το πραγματικό ακαθάριστο εγχώριο προϊόν της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε κατά 0,7% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με προκαταρκτικά κυβερνητικά στοιχεία, λόγω της στασιμότητας της ιδιωτικής κατανάλωσης και της επιβράδυνσης της αύξησης των εξαγωγών.
«Οι κατασκευαστές της Ιαπωνίας θα περάσουν δύσκολες στιγμές», δήλωσε στο CNBC ο Στέφαν Άνγκρικ, επικεφαλής για την οικονομία της Ιαπωνίας και των αγορών αιχμής στην Moody’s Analytics, σημειώνοντας ότι τα σκαμπανεβάσματα της εμπορικής πολιτικής κινδυνεύουν να δημιουργήσουν πλήγμα που θα επηρεάσει την οικονομία, βλάπτοντας την ανάπτυξη.
Ακόμα κι αν η Ιαπωνία καταλήξει σε συμφωνία με τις ΗΠΑ, «η πλήρης επιστροφή στους όρους πριν από τον Τραμπ δεν είναι στο τραπέζι», δήλωσε ο Άνγκρικ.
Ενώ η Ιαπωνία ήταν η πρώτη που ξεκίνησε τις διμερείς εμπορικές συνομιλίες με τις ΗΠΑ, οι διαπραγματεύσεις της φαίνεται να έχουν βαλτώσει. Την Τρίτη, ο κορυφαίος διαπραγματευτής της Ιαπωνίας για το εμπόριο, Ριοσέι Ακαζάουα, φέρεται να επανέλαβε το αίτημα της χώρας προς τις ΗΠΑ να άρουν τους δασμούς στο Τόκιο.
Η Ιαπωνία δεν θα βιαστεί να κλείσει μια εμπορική συμφωνία εάν αυτό θέσει σε κίνδυνο τα συμφέροντα της χώρας, είπε.