Πετρέλαιο: Αυξήσεις στις τιμές μετά την επίθεση Ισραήλ – Ιράν

Η στρατιωτική σύγκρουση προκαλεί σημαντική αύξηση στις τιμές πετρελαίου

Πετρέλαιο: Αυξήσεις στις τιμές μετά την επίθεση Ισραήλ – Ιράν

«Εκτοξεύτηκαν» οι τιμές του πετρελαίου, στη σκιά της ανάφλεξης στη Μέση Ανατολή.

Χθες οι τιμές του πετρελαίου αυξήθηκαν σημαντικά, μετά την αιφνίδια στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ κατά του Ιράν, η οποία ενίσχυσε τους φόβους για μια ευρύτερη σύρραξη στη Μέση Ανατολή. Η σύγκρουση αυτή αναμένεται να επηρεάσει σοβαρά την παγκόσμια προσφορά πετρελαίου.

Η τιμή του αμερικανικού αργού WTI εκτοξεύτηκε κατά 4,94 δολάρια (7,26%), φτάνοντας τα 72,98 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, ενισχύθηκε κατά 4,87 δολάρια (7,02%), φτάνοντας τα 74,23 δολάρια. Αυτές οι τιμές είναι οι υψηλότερες από τον Μάρτιο του 2022 και οι αναλυτές συγκρίνουν τη σημασία της επίθεσης με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Η επίθεση του Ισραήλ σε πυρηνικούς στόχους του Ιράν αναζωπύρωσε τις ανησυχίες για γενικευμένη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή, στρέφοντας τους επενδυτές σε  «ασφαλή καταφύγια» όπως ο χρυσός και το δολάριο και πυροδοτώντας sell-off στις αγορές μετοχών.

Στις αγορές, η κύρια ανησυχία αφορούσε μεταξύ άλλων το κατά πόσον οι τελευταίες εξελίξεις θα επηρέαζαν τα Στενά του Ορμούζ.

Τα Στενά του Ορμούζ

Στο παρελθόν το Ιράν έχει απειλήσει ότι μπορεί να κλείσει τα Στενά του Ορμούζ σε αντίποινα για πιέσεις κατά του πυρηνικού του προγράμματος. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να επηρεάσει ακόμη περισσότερο τις παγκόσμιες τιμές πετρελαίου και την τροφοδοσία της αγοράς με μαύρο χρυσό.

Τα Στενά του Ορμούς έχουν πλάτος 33 χιλιόμετρα στο στενότερο σημείο τους, ενώ η ναυτιλιακή οδός έχει πλάτος μόλις δύο μίλια ή τρία χιλιόμετρα προς κάθε κατεύθυνση. Περίπου το ένα πέμπτο της συνολικής παγκόσμιας κατανάλωσης πετρελαίου περνάει από το στενό, ή περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα πετρελαίου, συμπυκνωμάτων και υγρών καυσίμων.

Τα μέλη του ΟΠΕΚ και κυρίως η Σαουδική Αραβία, το Ιράν, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, το Κουβέιτ και το Ιράκ, εξάγουν το μεγαλύτερο μέρος του αργού πετρελαίου τους μέσω του στενού, κυρίως προς την Ασία σύμφωνα με στοιχεία του Reuters. Το Κατάρ, ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) στον κόσμο, στέλνει σχεδόν όλο το LNG του μέσω της διαδρομής αυτής.

Μέχρι πρόσφατα είχε δημιουργηθεί αισιοδοξία για συμφωνία της Δύσης με το Ιράν σχετικά με το πυρηνικό του πρόγραμμα. Τώρα όμως οι παίκτες των αγορών φαίνεται ότι δεν βλέπουν πολλές πιθανότητες οι ΗΠΑ να άρουν σύντομα τους περιορισμούς προς το ιρανικό πετρέλαιο και εκτιμούν ότι ενδέχεται να υπάρξουν πρόσθετες διαταραχές στην παραγωγή πετρελαίου στην περιοχή.

OT Originals

Περισσότερα από Commodities

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθύντρια Σύνταξης: Αργυρώ Τσατσούλη

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο