Ελληνική οικονομία: Πόσο απέχει (ακόμη) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Παρά την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, η ελληνική οικονομία έχουν ακόμη να διανύσουν δρόμο ακόμη έως ότου φθάσει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Ελληνική οικονομία: Πόσο απέχει (ακόμη) από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο

Τα στοιχεία για την ελληνική οικονομία και οι εκθέσεις των αναλυτών μαζί με τους δείκτες καταγράφουν τη σημαντική βελτίωση σε μια σειρά βασικών πτυχών την τελευταία εξαετία. Η ανεργία υποχώρησε από το 17,4% το 2019 στο 7,9% το 2025. Ο κατώτατος μισθός αυξήθηκε κατά 35%, οι καταθέσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων ενισχύθηκαν σημαντικά, ενώ το ποσοστό απόλυτης φτώχειας μειώθηκε έστω και οριακά.

Η Ελλάδα του 2025 εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντικά λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η καλά κεφαλήν κατανάλωση αντιστοιχεί μόλις στο 81% της Ε.Ε. των 27, με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης

Σε μια χώρα που βίωσε πολυετή ύφεση, δημοσιονομική κρίση και πέρασε το υγειονομικό, κοινωνικό και οικονομικό σοκ της πανδημίας, δεν είναι αμελητέα η απόσταση που έχει διανύσει στο δρόμο της επιστροφής προς την κανονικότητα. Τα θετικά αποτελέσματα της οικονομίας είναι λογικό να αποτελούν βασικό μέρος του κυβερνητικού αφηγήματος. Όμως όταν συγκρίνεις τους δείκτες με την Ευρωπαϊκή πραγματικότητα, τότε είναι φανερό ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς.

Η Ελλάδα του 2025 εξακολουθεί να καταναλώνει σημαντικά λιγότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο, καθώς η καλά κεφαλήν κατανάλωση αντιστοιχεί μόλις στο 81% της Ε.Ε. των 27, με βάση τις μονάδες αγοραστικής δύναμης. Σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια, το ποσοστό δεν έχει βελτιωθεί σημαντικά καθώς η αύξηση σε σχέση με το 2019 είναι μόλις 4 ποσοστιαίες μονάδες. Η κατάσταση στην Ελλάδα παραμένει χειρότερη σε σχέση με πολλές χώρες. Για παράδειγμα, η Σλοβενία βρίσκεται ήδη στο 90%, η Ισπανία στο 94%, ενώ η Πορτογαλία που και αυτή πέρασε οικονομική κρίση και είχε μνημόνιο, έχει περάσει το φράγμα του 85%.

Παραμένουν χαμηλά οι αμοιβές

Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στην αύξηση των αμοιβών ανά εργαζόμενο. Από τις 19.609 ευρώ του 2019, στις 22.176 ευρώ του 2025 η αύξηση ξεπερνά το 13%. Παρόλα αυτά δεν αποκαθιστά το χαμένο έδαφος της προηγούμενου δεκαετίας. Σε πραγματικούς όρους, η Ελλάδα παραμένει στις χαμηλότερες θέσεις μεταξύ των μελών της Ε.Ε., με μεγάλες αποκλίσεις από χώρες όπως η Ιρλανδία, η Γερμανία ή η Γαλλία. Και η παραγωγικότητα παραμένει αδύναμος κρίκος: σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat, το κατά κεφαλή ΑΕΠ της Ελλάδας ως προς τον μέσο όρο της Ε.Ε. διαμορφώνεται κοντά στο 68% – σχεδόν στάσιμο σε σχέση με το 2019.

Θετικό στοιχείο αποτελεί το γεγονός ότι τα πρόσφατα στοιχεία δείχνουν αύξηση των καταθέσεων για τα νοικοκυριά από τα 110,4 δισ ευρώ το 2019 στα 147 δισ. ευρώ το 2025. Η αύξηση αυτή είναι αποτέλεσμα της επιστροφής σε μια κανονικότητα της οικονομίας μετά την οικονομική κρίση, αλλά και της αύξηση των καταθέσεων που παρατηρήθηκε κατά την περίοδο της πανδημίας. Παρόλα αυτά η κατανομή των καταθέσεων παραμένει βαθιά άνιση. Σχετικές μελέτες της Τράπεζας της Ελλάδος, όπως και του ΙΝΕ/ΓΣΕΕ δείχνουν ότι πάνω από το 50% των νοικοκυριών διαθέτει ελάχιστα αποθέματα, ενώ το πλεόνασμα έχει κατευθυνθεί κυρίως σε πιο εύρωστα στρώματα.

Αντίστοιχα, η αύξηση κατά 113% των καταθέσεων που έχουν οι επιχειρήσεις, αντανακλά τη συσσώρευση ρευστότητας σε ένα εξαιρετικά περιορισμένο αριθμό μεγάλων επιχειρήσεων.

Τα ποσοστά φτώχειας

Μεγάλη είναι η απόσταση που χωρίζει την Ελλάδα με το μέσο όρο της Ε.Ε και στους δείκτες φτώχειας. Τα στοιχεία δείχνουν οριακή βελτίωση με το ποσοστό του πληθυσμού σε κίνδυνο φτώχειας ή κοινωνικό αποκλεισμό να μειώνεται από το 29% το 2019 σε 26,9% το 2015, ενώ η απόλυτη φτώχεια περιορίστηκε κατά μόλις 1,8 μονάδες. Κι όμως, ακόμη και έτσι, πάνω από 1 στους 4 Έλληνες ζει με σοβαρές στερήσεις ή με εισόδημα κάτω του ορίου της φτώχειας. Η Ελλάδα παραμένει ανάμεσα στις 5 χώρες με τη χειρότερη επίδοση στην Ευρώπη, μαζί με την Βουλγαρία, την Ρουμανία και την Λετονία. Η κοινωνική σύγκλιση με το μέσο όρο της Ε.Ε μοιάζει να είναι ευσεβής πόθος.

Δεδομένο είναι ότι η βελτίωση της Ελληνικής Οικονομίας όπως αυτή αποτυπώνεται στους δείκτες είναι σημαντική . Αλλά η τάση βελτίωσης δεν σημαίνει αυτόματα και ποιοτική σύγκλιση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Οι αποστάσεις με τα περισσότερα κράτη μέλη παραμένουν μεγάλες, το κόστος ζωής αυξάνεται με μεγαλύτερο ρυθμό σε σχέση με το εισόδημα, η παραγωγικότητα παραμένει στάσιμη και η κοινωνική συνοχή εύθραυστη. Η κυβέρνηση έχει κάθε λόγο να επισημαίνει την πραγματική βελτίωση των δεικτών, ωστόσο η Ελληνική Οικονομία έχει ακόμα μεγάλες προκλήσεις και μεγάλα προβλήματα να αντιμετωπίσει.

OT Originals
Περισσότερα από Εργασιακά – Ασφαλιστικά

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο