Σουηδία: Ανερχόμενη δύναμη στην παραγωγή «κρασιών ψυχρού κλίματος»

Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές, η Σουηδία προσφέρει τα λεγόμενα «κρασιά ψυχρού κλίματος»

Σουηδία: Ανερχόμενη δύναμη στην παραγωγή «κρασιών ψυχρού κλίματος»

Νέα δύναμη στην παραγωγή κρασιού αναδεικνύεται με σταθερά βήματα η Σουηδία, η οποία βλέπει τις πωλήσεις εγχώριων προϊόντων να αυξάνονται ραγδαία, την ίδια στιγμή που οι παραδοσιακές οινοπαραγωγικές χώρες αντιμετωπίζουν την κλιματική αλλαγή και τη μείωση της κατανάλωσης αλκοόλ.

Η σουηδική βιομηχανία αναπτύσσεται παρά τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουν οι οινοποιοί σε όλο τον κόσμο, με μείωση της κατανάλωσης, αύξηση του κόστους παραγωγής και, φυσικά, κλιματική αλλαγή.

Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% από το 2020, φτάνοντας συνολικά τα 322 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (34 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι

Καθώς η κλιματική αλλαγή επηρεάζει τις παραδοσιακές οινοπαραγωγικές περιοχές, η Σουηδία προσφέρει τα λεγόμενα «κρασιά ψυχρού κλίματος», προσχωρώντας στις τάξεις του Όρεγκον, της Γερμανίας και της Νέας Ζηλανδίας.

«Ζώνη της βότκας»

Η Σουηδία είναι μέρος της «ζώνης της βότκας» της Ευρώπης, όπου πρωταγωνιστικό ρόλο παίζουν οι ανθεκτικές πατάτες και όχι τα ευαίσθητα σταφύλια.

Αν και τα φρέσκα, κυρίως λευκά κρασιά της χώρας είναι απίθανο να απειλήσουν τις πωλήσεις της Absolut Vodka, θα μπορούσαν, όπως αναφέρει δημοσίευμα του Bloomberg, να γίνουν μια κερδοφόρα βιομηχανία μέσω των εγχώριων πωλήσεων, των εξαγωγών και της προσφοράς τους σε boutique ξενοδοχεία με εκλεκτή κουζίνα.

Αν και η σκανδιναβική περιοχή ξεχωρίζει για τη γαστρονομία της, με φημισμένα εστιατόρια στη Δανία και τη Σουηδία. Ωστόσο, μέχρι πρόσφατα, το κρασί δεν θεωρούνταν αρκετά υψηλής ποιότητας για να συνοδεύσει την παγκοσμίου φήμης κουζίνα.

Όμως, καθώς οι οινοποιοί κέρδισαν πρόσφατα το δικαίωμα να πωλούν απευθείας στους καταναλωτές, οι πωλήσεις έχουν αυξηθεί κατά 15% έως 20% σε σχέση με το προηγούμενο καλοκαίρι.

Σουηδία

Το Solaris

Το πιο δημοφιλές σταφύλι της χώρας, το Solaris, παίζει βασικό ρόλο στις σχετικές επιτυχίες της Σουηδίας στον τομέα της αμπελουργίας και θεωρείται ένα σταφύλι με σταθερή απόδοση. Το σταφύλι είναι ανθεκτικό στο κρύο, είναι κατάλληλο για μια μεγάλη γκάμα κρασιών, από γλυκά έως αφρώδη, και μπορεί να παλαιωθεί τόσο σε δρύινα βαρέλια όσο και σε δεξαμενές από χάλυβα.

Η τελευταία ώθηση για τους αμπελώνες είναι η σταδιακή χαλάρωση των κανόνων γύρω από το μοναδικό μονοπώλιο αλκοόλ της Σουηδίας, όπου μια κρατική εταιρεία που ονομάζεται Systembolaget ελέγχει την πώληση αλκοόλ στη χώρα.

Αυτό σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αγοράσουν, για παράδειγμα, κρασί μόνο όταν τα καταστήματά της είναι ανοιχτά – κακή είδηση για όσους αναζητούν ένα μπουκάλι αργά το βράδυ του Σαββάτου ή για το δείπνο της Κυριακής.

Η εταιρεία διοργανώνει εκστρατείες για τη μέτρια κατανάλωση αλκοόλ, επισημαίνοντας τους κινδύνους των προϊόντων της. Μέρος των κερδών της διατίθεται για τη χρηματοδότηση προγραμμάτων δημόσιας υγείας που σχετίζονται με το αλκοόλ και άλλα ναρκωτικά.

Ένα σουηδικό κρασί είναι περίπου 40% έως 60% πιο ακριβό από ένα που παράγεται στην ηπειρωτική Ευρώπη

Σουηδία

Οι εξαγωγές

Οι εξαγωγές έχουν αυξηθεί κατά σχεδόν 30% από το 2020, φτάνοντας συνολικά τα 322 εκατομμύρια σουηδικές κορόνες (34 εκατομμύρια δολάρια) πέρυσι, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της Σουηδίας. Οι πωλήσεις γίνονται κυρίως στην Ευρώπη, τις ΗΠΑ και την Ιαπωνία, η οποία αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ξένες αγορές.

Ο αριθμός των εμπορικών αμπελώνων στη Σουηδία έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία, φτάνοντας τους 40 περίπου.

Αν και ο αριθμός αυτός παραμένει μικρός σε σύγκριση με τους χιλιάδες αμπελώνες της ηπειρωτικής Ευρώπης, αντανακλά μια πορεία παρόμοια με αυτή της βρετανικής βιομηχανίας, μιας άλλης «αουτσάιντερ», που άρχισε να επεκτείνεται πριν από μερικές δεκαετίες.

Σύμφωνα με την Σουηδική Επιτροπή Γεωργίας, η Σουηδία διαθέτει συνολικά περίπου 200 εκτάρια (494 στρέμματα) αμπελώνων.

Οι προκλήσεις

Η νεοσύστατη βιομηχανία εξακολουθεί να αντιμετωπίζει ορισμένες σημαντικές προκλήσεις. Μία από αυτές είναι η υποδομή. Η Σουηδία δεν διαθέτει κατασκευαστές εξοπλισμού ούτε σχολές οινολογίας, και η μαγιά εισάγεται συνήθως από την Αυστρία ή τη Γερμανία, όπως και τα ίδια τα φυτά.

Επιπλέον, δεν υπάρχει αξιόπιστη τράπεζα δεδομένων για τη βιομηχανία. Και οι τιμές λιανικής είναι υψηλές. Αν και οι εκτιμήσεις ποικίλλουν, σύμφωνα με την αγορά, ένα σουηδικό κρασί είναι περίπου 40% έως 60% πιο ακριβό στο Systembolaget από ένα που παράγεται στην ηπειρωτική Ευρώπη με το ίδιο στυλ και την ίδια ποιότητα. Ο όγκος παίζει μεγάλο ρόλο εδώ, αλλά το μονοπώλιο αγοράζει επίσης μεγάλες ποσότητες από το εξωτερικό και, ως εκ τούτου, επιτυγχάνει χαμηλότερη τιμή.

Το σουηδικό κρασί είναι αρκετά ακριβό. Αν και έχει καταγραφεί σημαντική αύξηση της ζήτησης για σουηδικό κρασί τα τελευταία χρόνια, οι χαμηλοί όγκοι παραγωγής διατηρούν τα κόστη σε υψηλά επίπεδα και λίγοι παραγωγοί διαθέτουν αρκετές φιάλες για να πουλήσουν.

«Η αύξηση των αμπελώνων, η επέκταση των καλλιεργούμενων εκτάσεων και η αύξηση της παραγωγής θα οδηγήσουν σε μείωση των τιμών», εκτιμούν άνθρωποι της αγοράς.

Μεγάλα αμπέλια, βρίσκονται όλα σε μικρή απόσταση μεταξύ τους, σε μια περιοχή όπου καλλιεργείται περίπου το 50% του κρασιού της χώρας. Βρίσκονται όλα κοντά στην ακτή, πράγμα που σημαίνει ότι δεν επηρεάζονται από το πολύ κρύο κλίμα που μπορεί να πλήξει το εσωτερικό της χώρας κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Ωστόσο, συνολικά, το πιο δροσερό κλίμα της Σουηδίας σημαίνει ότι τα σταφύλια χρειάζονται περισσότερο χρόνο για να ωριμάσουν σε σύγκριση με την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου η αποπνικτική ζέστη βλάπτει τον κλάδο. Το εύκρατο κλίμα είναι απαραίτητο για τη συσσώρευση οξέος στα σταφύλια, προσφέροντας μια σύνθετη γκάμα γεύσεων.

Επιπλέον, ο χειμώνας προσφέρει στα αμπέλια την ευκαιρία να ξεκουραστούν και να αναρρώσουν, σε αντίθεση με την ηπειρωτική Ευρώπη, όπου οι θερμές θερμοκρασίες φτάνουν όλο και νωρίτερα κάθε άνοιξη.

Η παγκόσμια βιομηχανία

Εντωμεταξύ, η παγκόσμια βιομηχανία συνεχίζει να αγωνίζεται με την υπερπροσφορά, καθώς οι άνθρωποι πίνουν όλο και λιγότερο. Προκαταρκτικά στοιχεία δείχνουν ότι η κατανάλωση πέρυσι μειώθηκε κατά 3,3% σε 214,2 εκατομμύρια εκατόλιτρα, το χαμηλότερο επίπεδο από το 1961, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου.

Η συνολική παραγωγή έπεσε στα 225,8 εκατομμύρια εκατόλιτρα, επίσης η χαμηλότερη από το 1961 και μειωμένη κατά 4,8% σε σχέση με το προηγούμενο έτος.

Οι Σουηδοί αμπελουργοί δεν βλέπουν άμεσο πρόβλημα, καθώς ο κλάδος τους βρίσκεται ακόμα σε φάση επέκτασης λόγω της υψηλής ζήτησης, αλλά αναγνωρίζουν ότι μακροπρόθεσμα ούτε και αυτοί θα μείνουν ανεπηρέαστοι αν η τάση συνεχιστεί.

OT Originals
Περισσότερα από AGRO

ot.gr | Ταυτότητα

Διαχειριστής - Διευθυντής: Λευτέρης Θ. Χαραλαμπόπουλος

Διευθυντής Σύνταξης: Χρήστος Κολώνας

Ιδιοκτησία - Δικαιούχος domain name: ΟΝΕ DIGITAL SERVICES MONOΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ

Νόμιμος Εκπρόσωπος: Ιωάννης Βρέντζος

Έδρα - Γραφεία: Λεωφόρος Συγγρού αρ 340, Καλλιθέα, ΤΚ 17673

ΑΦΜ: 801010853, ΔΟΥ: ΦΑΕ ΠΕΙΡΑΙΑ

Ηλεκτρονική διεύθυνση Επικοινωνίας: ot@alteregomedia.org, Τηλ. Επικοινωνίας: 2107547007

Μέλος

ened
ΜΗΤ

Aριθμός Πιστοποίησης
Μ.Η.Τ.232433

Απόρρητο