Τουριστικό ενδιαφέρον αποκτούν οι Αλκυονίδες Νήσοι το νησιωτικό σύμπλεγμα στο ανατολικό τμήμα του Κορινθιακού κόλπου. Το νησιωτικό αυτό σύμπλεγμα αποτελείται από μια συστάδα τεσσάρων νησιών: τη Ζωοδόχο Πηγή, το Δασκαλειό, το Γλαρονήσι και το Πρασονήσι. Η περιοχή των «Αλκυονίδων Νήσων», ήταν το επίκεντρο του σεισμού της 24 Φεβρουαρίου 1981, μεγέθους 6,7 Ρίχτερ, που έπληξε ιδιαίτερα την Αθήνα
Σε ένα από τα τέσσερα νησιά την νησίδα Δασκαλείο, η εταιρεία ΘΕΡΜΟΨΥΚΤΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. σχεδιάζει να ανεγείρει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων δυναμικού 40 κλινών με υπόγειο και πισίνες. Η έκταση του ξενοδοχειακού συγκροτήματος θα είναι 145,9 στρέμματα. Για το έργο έχει ήδη εκδοθεί η σχετική προέγκριση οικοδομικής άδειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης του Δήμου Λουτρακίου-Περαχώρας-Αγίων Θεοδώρων, ενώ πρόσφατα «άναψε» το πράσινο φως και η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη υπό προϋποθέσεις.
Σε ένα από τα τέσσερα νησιά την νησίδα Δασκαλείο, η εταιρεία ΘΕΡΜΟΨΥΚΤΙΚΗ – ΤΕΧΝΙΚΗ Α.Ε. σχεδιάζει να ανεγείρει ξενοδοχειακή μονάδα 5 αστέρων
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον υπ’ αρ. 1393/14-05-1975 τίτλο ιδιοκτησίας, της Συμβολαιογράφου Αθηνών Παναγιώτας Χατζηκόμη, μεταγεγραμμένο την 30-05-1975 στον τόμο 107 και αριθμό 370 στα βιβλία μεταγραφών του τέως Δήμου Περαχώρας, σύμφωνα με τον οποίο η εν λόγω εταιρεία είναι ιδιοκτήτρια της Νησίδας Δασκαλειό κατά πλήρη κυριότητα 100%.
Στην απόφαση της η κα. Μενδώνη αναφέρει ότι η έγκριση ανέγερσης ξενοδοχειακής μονάδας χορηγείται με τους ακόλουθους όρους:
1. Πριν από την έναρξη των εργασιών για την ανέγερση της ξενοδοχειακής μονάδας επί της νήσου να ενημερωθεί εγκαίρως και εγγράφως η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας προκειμένου να τις εποπτεύσει.
2. Πριν από την έναρξη των εργασιών επί της νήσου να διεξαχθεί ανασκαφική διερεύνηση κατά μήκος και εκατέρωθεν του τείχους και της αργολιθοδομής, που εντοπίστηκαν στην πρόσφατη αυτοψία, τα οποία να αποτυπωθούν σχεδιαστικά και φωτογραφικά. Το κόστος της εργασίας, με την απασχόληση αρχαιολόγου, εργατών και σχεδιαστή, να αναλάβει εξ ολοκλήρου η ενδιαφερόμενη εταιρεία, σε συνεννόηση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας.
3. Το τείχος, η αργολιθοδομή, και τυχόν επιπλέον αρχαιότητες που θα προκύψουν στο περιβάλλον τους, μετά τους καθαρισμούς, να μην θιγούν καθ’ οιονδήποτε τρόπο από τις νέες κατασκευές και διαμορφώσεις στο χώρο, αλλά να αναδειχθούν με τις διαμορφώσεις στο χώρο, κατόπιν συνεννόησης με την ΕΦΑ Κορινθίας.
4. Η προταθείσα περιοχή χωροθέτησης των φωτοβολταϊκών συστημάτων να οριοθετηθεί με περιμετρική δενδροφύτευση υψηλόκορμων δέντρων.
5. Πριν από την εγκατάσταση του πλωτού προβλήτα να πραγματοποιηθεί στην περιοχή υποβρύχιος αρχαιολογικός έλεγχος από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων, κατόπιν έγγραφης και έγκαιρης ενημέρωσης της Υπηρεσίας, με δαπάνη των ενδιαφερομένων.
6. Όλες οι εργασίες εγκατάστασης του πλωτού προβλήτα να πραγματοποιηθούν παρουσία υπαλλήλου της Εφορείας Εναλίων Αρχαιοτήτων.
7. Να μην πραγματοποιηθεί κανένα άλλο έργο στον αιγιαλό ή στον θαλάσσιο χώρο (π.χ. αγωγοί διάθεσης υγρών αποβλήτων ή πρόσληψης νερού) χωρίς την προηγούμενη σύμφωνη γνώμη του ΥΠΠΟ.
8. Σε περίπτωση που κατά τη διάρκεια των εργασιών στη ξηρά, στον αιγιαλό ή στον θαλάσσιο χώρο αποκαλυφθούν αρχαιότητες, οι εργασίες να διακοπούν αμέσως και να διεξαχθεί αρχαιολογική έρευνα, με δαπάνη του φορέα εκτέλεσης του έργου, από τα αποτελέσματα της οποίας θα εξαρτηθεί η πορεία υλοποίησης του έργου, σύμφωνα με τα προβλεπόμενα στον Ν.4858/2021.
9. Σε περίπτωση που τροποποιηθούν τα γεωμετρικά ή και τα τοπογραφικά στοιχεία του έργου, να κατατεθεί προς εξέταση στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΠΠΟ ο σχετικός φάκελος. Η εν θέματι μελέτη να υποβληθεί στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Κορινθίας για θεώρηση.
Η παρούσα απόφαση εκδίδεται με την επιφύλαξη της εφαρμογής των ισχυουσών γενικών και ειδικών πολεοδομικών διατάξεων, δεν αντικαθιστά οιαδήποτε άλλη άδεια απαιτείται από το νόμο από οιαδήποτε άλλη αρχή ή υπηρεσία και δεν αποτελεί καθ’ οιονδήποτε τρόπο απονομή ή αναγνώριση δικαιωμάτων κυριότητας, νομής ή κατοχής.
 
  
  
  
  
 

















![Ψηφιακά στοιχεία διακίνησης αποθεμάτων [Μέρος 13o]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/09/tax-468440_1280.jpg)
![Airbnb: Πρωτοφανές ρεκόρ για τα καταλύματα και τις κλίνες [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/07/airbnb2-1-1024x683-1.jpg)






















