Ανοδικά κινούνται οι αφίξεις επισκεπτών στη χώρα μας, αντανακλώντας τη διαρκή ζήτηση σε βασικές διεθνείς αγορές. Αυτό τονίζει σε έκθεσή της η GBR Consulting, επικαλούμενη μεταξύ άλλων στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με τα οποία οι διεθνείς αφίξεις αυξήθηκαν κατά 4,1% σε ετήσια βάση τον Αύγουστο του 2025/24. Το πρώτο τετράμηνο κατέγραψε αύξηση 5,8%, ενώ ο Μάιος και ο Ιούνιος παρουσίασαν προσωρινές μειώσεις -2,7% και -1,7% αντίστοιχα. Ωστόσο, η απόδοση ενισχύθηκε κατά την περίοδο αιχμής, με +6,4% τον Ιούλιο και +8,1% τον Αύγουστο.
Σημειώνεται ότι η έρευνα αναφοράς απόδοσης ξενοδοχείων της GBR Consulting πραγματοποιείται σε ένα δείγμα ξενοδοχείων 3-5 αστέρων που κατέγραψαν 1,7 δισ. ευρώ καθαρά έσοδα μέχρι τον Σεπτέμβριο.
Οι αφίξεις αυξήθηκαν τόσο μέσω των αεροπορικών όσο και μέσω των χερσαίων συνόρων. Μετά την ένταξη της Βουλγαρίας στο Σένγκεν, οι έλεγχοι διαβατηρίων – και επομένως ο αριθμός των διοικητικών υπαλλήλων – στα οδικά σημεία διέλευσης των συνόρων δεν είναι πλέον διαθέσιμοι, αλλά οι οδικές αφίξεις εξακολουθούν να μετρώνται μέσω της έρευνας συνόρων της Τράπεζας της Ελλάδος.
Η εικόνα στα αεροδρόμια
Οι διεθνείς αφίξεις στα 26 αεροδρόμια αυξήθηκαν κατά 5,6% από τον Σεπτέμβριο του 2025/24. Εξαιρώντας τις αφίξεις κατοίκων που επέστρεψαν μέσω του Διεθνούς Αεροδρομίου Αθηνών (περίπου το 26% των διεθνών αφίξεων), η συνολική αύξηση ήταν 5,5%. Άλλα αεροδρόμια, όπως αυτό της Θεσσαλονίκης, δεν αναφέρουν τις αφίξεις ανά καθεστώς διαμονής.
Τα 10 κορυφαία διεθνή αεροδρόμια αντιπροσώπευαν το 93% της συνολικής διεθνούς κίνησης έως τον Σεπτέμβριο. Η Θεσσαλονίκη κατέγραψε την ισχυρότερη ανάπτυξη μεταξύ αυτών με +10,0% από τον Σεπτέμβριο του 2025/24, ακολουθούμενη από την Αθήνα με +8,7% (ή +9,6% μόνο για μη κατοίκους) και την Κέρκυρα με +5,6%.
Αντιθέτως, η Σαντορίνη κατέγραψε μείωση στις αφίξεις κατά 12,8%. Αυτό συνδέθηκε με την περίοδο αυξημένης σεισμικής δραστηριότητας που ξεκίνησε στα τέλη Ιανουαρίου στη θαλάσσια περιοχή βορειοανατολικά του νησιού και εντάθηκε στις αρχές Φεβρουαρίου, με μέγεθος που έφτασε τα 5,0–5,3 πριν υποχωρήσει τον Μάρτιο/Απρίλιο. Στις αρχές Φεβρουαρίου κηρύχθηκε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, η οποία οδήγησε σε προληπτικά μέτρα, όπως κλείσιμο σχολείων, εκκενώσεις και προσωρινό αποκλεισμό ορισμένων περιοχών σε γκρεμούς. Τελικά δεν αναφέρθηκαν δομικές ζημιές.

Οι εκδηλώσεις καλύφθηκαν ευρέως τόσο από τα ελληνικά όσο και από τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, και οι περισσότερες από τις 10 κορυφαίες αγορές πηγών στο αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψαν μειώσεις, ιδίως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Οι αφίξεις από την Ιταλία αυξήθηκαν ελαφρώς (+1%), ενώ το Ισραήλ κατέγραψε σημαντική αύξηση (+59%). Τα έσοδα από τη διαμονή στο νησί μειώθηκαν κατά 22% το πρώτο εξάμηνο του 2025/24.
Σε όλα τα διεθνή αεροδρόμια εκτός της Αθήνας, οι περισσότεροι ταξιδιώτες προέρχονταν από το Ηνωμένο Βασίλειο (+3,7% σε σχέση με τον Σεπτέμβριο του 2025/24), ακολουθούμενοι από τη Γερμανία (+6,0%) και την Ιταλία (+5,1%). Μεταξύ των 10 κορυφαίων αγορών, το Ισραήλ παρουσίασε τη μεγαλύτερη αύξηση (+32,0%), ενώ οι αφίξεις από τη Γαλλία και την Τσεχική Δημοκρατία μειώθηκαν ελαφρώς.
Διανυκτερεύσεις
Σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή, οι αφίξεις και οι διανυκτερεύσεις σε καταλύματα βραχείας διαμονής έχουν αυξηθεί με ταχύτερο ρυθμό από ό,τι στα ξενοδοχεία και κάμπινγκ, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 79% των αφίξεων και το 76% των διανυκτερεύσεων. Στον τομέα των ξενοδοχείων και κάμπινγκ, τα κάμπινγκ αντιπροσωπεύουν λιγότερο από 2%. Η μέση διάρκεια διαμονής παρέμεινε σταθερή στις 4,1 διανυκτερεύσεις για τα ξενοδοχεία και κάμπινγκ και στις 4,7 διανυκτερεύσεις για τα καταλύματα βραχείας διαμονής.

Οι εισπράξεις
Οι διεθνείς ταξιδιωτικές εισπράξεις παρουσιάζουν ισχυρή ανάπτυξη φέτος, σημειώνοντας αύξηση +11,6% σε σχέση με τον Αύγουστο του 2025/24 (εξαιρουμένου του τομέα της κρουαζιέρας), λόγω της υψηλότερης δαπάνης ανά επισκέπτη σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος. Ωστόσο, η μέση δαπάνη ανά άφιξη είναι κάτω από τα επίπεδα του 2023.
Συγκρίνοντας τον Αύγουστο του 2025 με τον Αύγουστο του 2023, οι Αμερικανοί και οι Ιταλοί ξόδεψαν περισσότερα ανά άφιξη, ενώ οι δαπάνες των Βρετανών, και ιδιαίτερα των Γερμανών και Γάλλων επισκεπτών, μειώθηκαν.
Οι περιφερειακές επιδόσεις εξακολουθούν να ποικίλλουν, με ισχυρή ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο και την Κρήτη – δύο από τις τρεις μεγαλύτερες περιφέρειες όσον αφορά τις ταξιδιωτικές εισπράξεις – ενώ η Αττική κατέγραψε επίσης μέτρια ανάπτυξη. Μεταξύ των μικρότερων περιφερειών, η Πελοπόννησος και η Κεντρική Ελλάδα παρουσίασαν ισχυρές αυξήσεις, ενώ η Ήπειρος και η Δυτική Ελλάδα κατέγραψαν αξιοσημείωτες μειώσεις.
Επιδόσεις του ξενοδοχειακού τομέα
Αθήνα
Μετά από ένα ισχυρό πρώτο τρίμηνο, η πληρότητα μειώθηκε στο δεύτερο και τρίτο τρίμηνο κατά 1,3% και 1,0% αντίστοιχα, ενώ το ADR αυξήθηκε κατά 0,9% και 2,5%. Με το RevPAR να αυξάνεται κατά 2,3% από τον Σεπτέμβριο του 2025/24, η απόδοση σταθεροποιείται φέτος μετά από αρκετά χρόνια ισχυρής ανάπτυξης.

 Θεσσαλονίκη
Το πρώτο τρίμηνο κατέγραψε ισχυρά επίπεδα πληρότητας με το ADR να παραμένει σε γενικές γραμμές αμετάβλητο, ενώ στο δεύτερο τρίμηνο η τάση αντιστράφηκε. Στο τρίτο τρίμηνο, η πληρότητα μειώθηκε κατά 1,3%, ενώ οι τιμές δωματίων αυξήθηκαν κατά 3,8%. Το RevPAR αυξήθηκε κατά 6,5% από τον Σεπτέμβριο του 2025/24, κυρίως λόγω του υψηλότερου ADR.

 Θέρετρα
Στον τομέα των θέρετρων, το δεύτερο τρίμηνο κατέγραψε μείωση της πληρότητας κατά 1,6%, αλλά τα έσοδα ανά κατειλημμένο δωμάτιο (POR) αυξήθηκαν κατά 10% σε σύγκριση με το ίδιο τρίμηνο πέρυσι. Στο τρίτο τρίμηνο, η πληρότητα παρέμεινε σε γενικές γραμμές σταθερή, ενώ τα έσοδα POR αυξήθηκαν κατά 8,9%.
Το συνολικό RevPAR αυξήθηκε κατά 8,2% από τον Σεπτέμβριο του 2025/24 σε σύγκριση με την ίδια περίοδο πέρυσι.
Κύριες συναλλαγές στα ξενοδοχεία
Τον Οκτώβριο του 2025, η Premia ανακοίνωσε την εξαγορά του 5 αστέρων Gaia Palace, 155 δωματίων, και του παρακείμενου 4 αστέρων Gaia Royal, 286 δωματίων, που βρίσκονται στο Μαστιχάρι, στη βόρεια πλευρά της Κω, περίπου 15 λεπτά από το Διεθνές Αεροδρόμιο της Κω.
Τα ακίνητα έχουν συνολική δομημένη επιφάνεια 28.000 τ.μ. σε οικόπεδο 114.000 τ.μ. Η συνολική επένδυση, συμπεριλαμβανομένου του κόστους ανακαίνισης, ανέρχεται σε 73 εκατομμύρια ευρώ. Τα ξενοδοχεία θα διαχειρίζεται η NLTG (North Leisure Travel Group), στρατηγικός συνεργάτης της Premia, βάσει μακροπρόθεσμης 20ετούς συμφωνίας τριπλής μίσθωσης. Η συναλλαγή αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του 2025, με τις εργασίες ανακαίνισης να έχουν προγραμματιστεί να ολοκληρωθούν έως τον Μάιο του 2027.
Τοπίο ξενοδοχειακών αλυσίδων 2025
Όπως υπογραμμίζει η έρευνα, από τον Οκτώβριο του 2025, το 8% όλων των ξενοδοχείων και το 22% των δωματίων ξενοδοχείων στην Ελλάδα αποτελούν μέρος μιας διεθνούς, εθνικής ή τοπικής αλυσίδας ξενοδοχείων, η οποία ορίζεται ως μια ομάδα δύο ή περισσότερων ξενοδοχείων που λειτουργούν με κοινή ταυτότητα, ορατή στον επισκέπτη. Ορισμένες εταιρείες λειτουργούν πολλά ξενοδοχεία, αλλά εάν τα καταλύματα δεν μοιράζονται μια επωνυμία που παρουσιάζεται στον επισκέπτη, δεν ταξινομούνται ως αλυσίδα ξενοδοχείων με επώνυμα προϊόντα. Οι ταξιδιωτικοί πράκτορες εξαιρούνται από αυτήν την ανάλυση.
Η διείσδυση αλυσίδων είναι υψηλότερη στον τομέα των 5 αστέρων, όπου το 45% των ξενοδοχείων και το 53% των δωματίων αποτελούν μέρος μιας επώνυμης αλυσίδας.
Στον τομέα των 4 αστέρων, τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 15% και 27%, ενώ τα ξενοδοχεία 1-3 αστέρων λειτουργούν ως επί το πλείστον ανεξάρτητα.
 % διείσδυσης αλυσίδας ανά ξενοδοχεία και δωμάτια ξενοδοχείων
Αυτή τη στιγμή, 41 διεθνείς αλυσίδες έχουν παρουσία στην Ελλάδα, αποτελούμενες από 399 μονάδες διαμονής (ξενοδοχεία και καταλύματα εκτός ξενοδοχειακής επωνυμίας) με 37.298 δωμάτια. Επιπλέον, υπάρχουν 59 εθνικές αλυσίδες με 351 μονάδες και 48.969 δωμάτια, και 64 τοπικές αλυσίδες με 296 μονάδες και 29.948 δωμάτια. Ορισμένα καταλύματα ανήκουν σε περισσότερες από μία αλυσίδες: 802 μονάδες αποτελούν μέρος μιας αλυσίδας με ένα μόνο εμπορικό σήμα, ενώ 244 μονάδες έχουν πολλαπλές συμμετοχές σε αλυσίδες.
Μεταξύ των 5 αστέρων ξενοδοχείων, το 19% ανήκει σε διεθνή αλυσίδα (αντιπροσωπεύοντας το 18% των δωματίων). Στο τμήμα των 4 αστέρων, λιγότερο από το 2% των ξενοδοχείων και των δωματίων ξενοδοχείων συνδέονται με διεθνείς αλυσίδες.
Τα τελευταία χρόνια έχουν σημειωθεί αρκετές αξιοσημείωτες εξελίξεις σχετικά με την επωνυμία. Τον Απρίλιο του 2023, η Hyatt ανακοίνωσε την εξαγορά της Mr & Mrs Smith, με την συμφωνία να ολοκληρώνεται στα μέσα του 2023. Το 2024, η Hyatt άρχισε να προσφέρει ξενοδοχεία Mr & Mrs Smith μέσω των Hyatt.com και World of Hyatt.
Ομοίως, από τον Ιανουάριο του 2024, επιλεγμένα καταλύματα Μικρών Πολυτελών Ξενοδοχείων (SLH) έγιναν διαθέσιμα για κρατήσεις μέσω του Hilton.com, επιτρέποντας στα μέλη του Hilton Honors να κερδίζουν και να εξαργυρώνουν πόντους.
Επιπλέον, η Zeus International ανακοίνωσε μια στρατηγική ανανέωση της επωνυμίας της τον Φεβρουάριο του 2025, εισάγοντας τα εμπορικά σήματα Zeus και Zeus Essence σε όλο το χαρτοφυλάκιό της.
OT FORUM - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
6 και 7 Νοεμβρίου 2025 | Μικρό Χρηματιστήριο
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ
 








































