H απόφαση των «27» για πλήρη απαγόρευση των εισαγωγών ρωσικού αερίου από το 2028 στις χώρες της Ε.Ε., αλλάζει τα δεδομένα στην αγορά, φέρνει την Ελλάδα σε πλεονεκτική θέση και ανάβει τα… deals.
Το αμερικανικό LNG που θα αντικαταστήσει το ρωσικό φυσικό αέριο, αποτέλεσμα και τις διμερούς εμπορικής συμφωνίας που έχουν υπογράψει οι Βρυξέλλες με την Ουάσιγκτον φέρνει νέους παίκτες στην αγορά και ευκαιρίες για μακράς διάρκειας συμβόλαια (long terms contracts). Η Ελλάδα βρίσκεται στο επίκεντρο των εξελίξεων.
Μέσα σε αυτή την ιδιαίτερα καθοριστική συγκυρία, διοργανώθηκε την Πέμπτη 6 και την Παρασκευή 7 Νοεμβρίου στον ειδικά διαμορφωμένο χώρο του Μικρού Χρηματιστηρίου, το 6ο OT FORUM, με θέμα «Η επιχείρηση του μέλλοντος: Μετασχηματισμός και παραγωγή προστιθέμενης αξίας». Όπως ήταν φυσικό, μεγάλο μέρος των συζητήσεων επικεντρώθηκε στα ενεργειακά deals και τον ρόλο που καλείται να διαδραματίσει η χώρα μας και οι επιχειρήσεις στο νέο τοπίο.
Αξιοσημείωτο είναι ότι το OT FORUM συνέπεσε με το υπουργικό και επιχειρηματικό forum της Διατλαντικής Συνεργασίας για την Ενέργεια (P-TEC), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο. Η διάσκεψη ήταν μία πρωτοβουλία των υπουργών Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρου Παπασταύρου και Ενέργειας των ΗΠΑ Κρις Ράιτ.

Στο επίκεντρο των εργασιών της P-TEC (συμμετέχουν οι ΗΠΑ, 24 ευρωπαϊκές χώρες και η ΕΕ) ήταν το το φυσικό αέριο και συγκεκριμένα το LNG, με την Ελλάδα επιδιώκει να καταστεί ενεργειακός κόμβος για τη μεταφορά αμερικανικού LNG στην Νοτιοανατολική Ευρώπη. Και στο πλαίσιο της P-TEC ανακοινώθηκε και το mega-deal της ExxonMobil για το block 2 του Ιουνίου.
«Στρατηγικός ο ρόλος της Ελλάδας»
Καλεσμένος στο 6ο OT FORUM ήταν ο υπουργός Εσωτερικών και επικεφαλής του πανίσχυρου Συμβουλίου Ενεργειακής Κυριαρχίας των ΗΠΑ, Νταγκ Μπέργκαμ. Μιλώντας στην Αλεξάνδρα Φωτάκη, εξήρε το νέο κεφάλαιο που ανοίγεται στις ελληνοαμερικανικές σχέσεις, στις δυνατότητες ενεργειακής συνεργασίας και στις προκλήσεις που κυριαρχούν στο νέο γεωπολιτικό σκηνικό.
«Μετά το συνέδριο οι σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών είναι πιο ισχυρές από ποτέ», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι είναι η δεύτερη φορά τις τελευταίες πέντε εβδομάδες που επισκέπτεται τη χώρα μας ως υπουργός Εσωτερικών: «Η συνεργασία μας γύρω από την ενέργεια και γύρω από την ΑΙ, γύρω από τον Κάθετο Διάδρομο, με την Ελλάδα να είναι ενεργειακός κόμβος, μπορεί να φέρει ειρήνη, σταθερότητα και ευημερία στην Ανατολική Ευρώπη. Υπάρχει μεγάλη ευθυγράμμιση μεταξύ του Αμερικανού προέδρου Τραμπ και του πρωθυπουργού εδώ (σ.σ. Κ. Μητσοτάκη) και βλέπω ένα πολύ λαμπρό μέλλον για αυτή τη σχέση που έχουμε», τόνισε χαρακτηριστικά.
Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Μπέργκαμ τόνισε: «Ξεκινώ με τα συναρπαστικά νέα που ανακοινώθηκαν για την ExxonMobil και τη Chevron. Αυτές είναι δύο εταιρείες που εδρεύουν στις ΗΠΑ, αλλά είναι παγκόσμιες, μπορούν να επιλέγουν που θα δραστηριοποιούνται οπουδήποτε στον κόσμο. Όταν η Ελλάδα άνοιξε τις άδειες για έρευνες οι δύο αυτές εταιρείες εξέφρασαν το ενδιαφέρον τους», επεσήμανε, υπενθυμίζοντας ότι ειδικά για την περίπτωση της ExxonMobil αυτή θα είναι η πρώτη γεώτρηση στην Ελλάδα μετά από 40 χρόνια. Αναγνώρισε επίσης ότι υπάρχει μεγάλη δυναμική σε αυτό και δίνει τη δυνατότητα στην Ελλάδα με αυτές τις πηγές να εξάγει ενέργεια.

Οι «ευλογίες» της Ελλάδας
Ως ενεργειακός κόμβος η Ελλάδα δεν είναι ευλογημένη μόνο για την πολιτική της, αλλά και για τη γεωγραφική της θέση, υποστήριξε και εξήγησε: «Η Ελλάδα με τη δυνατότητά της να λαμβάνει LNG από τα πλοία μας και να το διαθέτει εδώ σημαίνει χαμηλότερες τιμές για τους ανθρώπους στην Ελλάδα, να έχουν άφθονη και προσιτή ενέργεια για την επανάσταση της τεχνητής νοημοσύνης. Επίσης, θα μπορεί να εξάγει αυτό το LNG μέσω αγωγών στους γείτονες στον βορρά, θέτοντας τη χώρα σε πολύ ισχυρή θέση για το μέλλον. Μία ενεργειακή στρατηγική που μπορεί να εφαρμόσει η Ελλάδα μπορεί να χαμηλώσει τις τιμές και για κάθε άλλη βιομηχανία».
Πότε θα γίνει η γεώτρηση στο block 2
Στις εξελίξεις που σηματοδοτεί η επιστροφή της Ελλάδας στον χάρτη της έρευνας υδρογονανθράκων, μετά την είσοδο της ExxonMobil με ποσοστό 60% στην κοινοπραξία Energean – HelleniQ Energy του Block 2 στο Ιόνιο, αναφέρθηκε η Κατερίνα Σάρδη, CEO και Country Manager της Energean στην Ελλάδα, μιλώντας στο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους Χρήστο Κολώνα και Αλέξανδρο Κλώσσα.
«Είμαι πολύ χαρούμενη για τη χθεσινή συμφωνία» ανέφερε η κ. Σάρδη, εξηγώντας ότι η ερευνητική παραχώρηση είναι δυτικά της Κέρκυρας, ανάμεσα σε Ελλάδα και Ιταλία και μάλιστα στο άκρο της αγγίζει την ΑΟΖ μεταξύ των δύο χωρών.
«Είναι σημαντικό ότι το μπλοκ 2 έχει ερευνηθεί εκτενώς» τονίζει, υπογραμμίζοντας ότι έχουν γίνει αναλυτικές σεισμικές έρευνες, με τη χρήση των τελευταίων τεχνολογιών, έχει προσδιοριστεί ο τόπος της γεώτρησης, η διαδικασία έχει προχωρήσει πολύ και έχει ληφθεί η απόφαση για ερευνητική γεώτρηση.
Διπλή συμφωνία
Η κ. Σάρδη επισημαίνει ότι η συμφωνία που υπεγράφη έχει διπλή σημασία: αφενός η ExxonMobil, η πιο παλιά και η πιο μεγάλη εταιρεία υδρογονανθράκων στηρίζει αυτή τη σημαντική προσπάθεια, και αφετέρου η ExxonMobil μελέτησε τις δικές μας μελέτες και σε αυτές διαπίστωσε ότι σε αυτό το οικόπεδο υπάρχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον.
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση τονίζει ότι η πρώτη ερευνητική γεώτρηση αναμένεται προς το τέλος του 2026, το αργότερο έως τις αρχές του 2027, επισημαίνοντας ότι θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αδειοδοτική διαδικασία. Ερωτηθείσα αν υπάρχουν δεσμεύσεις από την κυβέρνηση ως προς αυτόν, απάντησε: «Όπως είδατε χθες η κυβέρνηση στηρίζει αυτή τη συμφωνία. Έχει κουβεντιάσει την ανάγκη να επικεντρωθούμε και να δούμε τι υπάρχει από υδρογονάνθρακαες στην Ελλάδα»
Εκτίμησε επίσης, ότι σύμφωνα με τις μελέτες που έχουν γίνει οι πιθανοί πόροι είναι περίπου 200 δισ. κυβικά μέτρα. Σε ό,τι αφορά τώρα το χρονοδιάγραμμα για το πότε θα αρχίσει η παραγωγή, είπε ότι «ρεαλιστικά μιλώντας δεν πιστεύω ότι θα είναι νωρίτερα από τα μέσα της περιόδου 2030-2035».
Το deal για το LNG της AKTOR και της ΔΕΠΑ Εμπορίας
Το αμερικανικό LNG, όμως ελκύει και νέους παίκτες. Όπως τον Όμιλο AKTOR, ο οποίος με μερίδιο 60% και εταίρο τη ΔΕΠΑ Εμπορίας με συμμετοχή 40% συνέστησαν την εταιρεία ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε. (με διακριτικό AS LNG).
Στην εξέλιξη αυτή, η οποία έχει ως στόχο την αγορά και εισαγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Ελλάδα (LNG) και την περαιτέρω πώλησή του εκτός Ελλάδας, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων ο κ. Αλέξανδρος Εξάρχου, Διευθύνων Σύμβουλος της ATLANTIC – SEE LNG TRADE Α.Ε. και Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου AKTOR. Ο κ. Εξάρχου μιλώντας την Πέμπτη στο OT FORUM, προανήγγειλε το νέο deal στο LNG, το οποίο ανακοινώθηκε μία ημέρα μετά: «Μέχρι αύριο (σ.σ. την Παρασκευή) το απόγευμα θα υπάρξουν ανακοινώσεις που θα καταστήσουν σαφές τι πάμε να κάνουμε εδώ», υπογράμμισε, εξηγώντας ότι ως εισηγμένη εταιρεία δεν μπορεί να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.
«Η Ελλάδα θα έχει μία ξεχωριστή σημασία τόσο για την Ευρώπη, όσο και για τον κόσμο, γιατί θα αποτελεί το σημείο από το οποίο το αμερικανικό αέριο θα διοχευτεύεται στην Ευρώπη. Και αυτό έχει τεράστιο οικονομική και πολιτική σημασία», υπογράμμισε.
Χθες, υπεγράφη η ιστορική συμφωνία της κοινοπραξίας AKTOR – ΔΕΠΑ Εμπορίας (Atlantic-SEE LNG Trade) για την προμήθεια αμερικανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) από τη Venture Global και τη διανομή του στην Ανατολική Ευρώπη μέσω του λεγόμενου Κάθετου Διαδρόμου.
Ο κ. Εξάρχου, χαρακτήρισε τη ημέρα «ιστορική για την Ελλάδα: «Σήμερα ολοκληρώνουμε ένα παγκόσμιο εμπορικό εγχείρημα για την απόκτηση σημαντικών ποσοτήτων LNG από τις Ηνωμένες Πολιτείες». Παράλληλα, γνωστοποίησε ότι υπογράφονται Μνημόνια Κατανόησης (MoUs) με την Ουκρανία και τη Ρουμανία, τα οποία αφορούν την «περαιτέρω διάθεση ποσοτήτων φυσικού αερίου που θα εξασφαλιστούν από διεθνείς συμφωνίες σε αυτές τις χώρες».
Τι προβλέπει η συμφωνία
Στο περιθώριο της Διατλαντικής Ενεργειακής Συνεργασίας (Partnership for Transatlantic Energy Cooperation – P-TEC), που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, η ATLANTIC – SEE LNG TRADE υπέγραψε με τη Venture Global Inc. συμφωνία αγοραπωλησίας διάρκειας είκοσι (20) ετών, η οποία θα τεθεί σε εφαρμογή την 1η Ιανουαρίου 2030.
Βάσει των όρων της συμφωνίας, προβλέπεται η προμήθεια τουλάχιστον 0,5 εκατομμυρίων τόνων LNG ετησίως (MTPA), ενώ η εταιρεία έχει τη δυνατότητα να επεκτείνει τη δέσμευσή της για αγορά έως και περίπου 1,5 εκατομμύριο τόνους ετησίως (MTPA). Επιπλέον, προβλέπεται η δυνατότητα, με κοινή συμφωνία των μερών, να αυξηθούν οι σχετικές ποσότητες ακόμα περαιτέρω. Οι ποσότητες αυτές θα μεταφέρονται στην Ελλάδα από την ATLANTIC – SEE LNG TRADE με σκοπό την πώλησή τους σε αγορές της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης.
Σημειωτέον ότι πρόκειται για την πρώτη μακροχρόνια συμφωνία προμήθειας LNG με προμηθευτή από τις Ηνωμένες Πολιτείες στα ενεργειακά χρονικά της Ελλάδας, σε μια συγκυρία που σηματοδοτεί τη δυναμική ενίσχυση της ενεργειακής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών. Η Venture Global Inc., με έδρα τη Λουϊζιάνα, αποτελεί έναν από τους μεγαλύτερους παραγωγούς LNG στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Η θέση της Ελλάδας
Στο θέμα αυτό αναφέρθηκε και ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, στο 6ο ΟΤ FORUM και στους δημοσιογράφους του ΟΤ Αλεξάνδρα Φωτάκη και Δημήτρη Μανιάτη.
«Περιμένουμε να δούμε τα στέρεα βήματα της νέα πρέσβη των ΗΠΑ», απάντησε σε σχετική ερώτηση ο υπουργός. Σημείωσε ότι ο ίδιος έχει «καλή εμπειρία από πρώτη περίοδο Τραμπ» και πρόσθεσε: «Ελπίζω ότι και στο Τραμπ 2.0 θα έχουμε την ίδια σοβαρή αντιμετώπιση. Και με τη βοήθεια της νέας πρέσβεως στην Αθήνα έχουμε μια καλή ειλικρινή σχέση με τις ΗΠΑ, κάτι για το οποίο με διαβεβαίωσε η πρέσβειρα».
Ακόμη, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την εκτίμηση πως υπάρχει το πλαίσιο στο οποίο μπορεί να διεξαχθεί ένα γόνιμος διάλογος και ανακοίνωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα επισκεφτεί η κα Γκίλφοϊλ το υπουργείο.
Κόμβος ενεργειακής διαφοροποίησης
Η Ελλάδα έχει καταστεί κόμβος ενεργειακής διαφοροποίησης, είπε από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης μιλώντας στο OT FORUM και στους δημοσιογράφους Αλεξάνδρα Φωτάκη και Δημήτρη Μανιάτη, αναφερόμενος στην P-TEC και στη συμφωνία της ExxonMobil.
Παράλληλα, ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η συμμαχία αυτή «θα φέρει πολλά ακόμη και η Ελλάδα θα καταστεί κόμβος ενεργειακής διαφοροπίησης». Όπως εξήγησε ο ίδιος, μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία προέκυψε η ανάγκη ώστε τόσο η Ελλάδα όσο και η Ευρώπη σε νέα στρατηγική.
Οι ΑΠΕ, το LNG και το φυσικό αέριο
Ακόμη, ο κ. Γεραπετρίτης είπε ότι έχει γίνει «μεγάλη επένδυση στις ΑΠΕ και πλέον το 55% του ενεργειακού μείγματος» προέρχεται από αυτήν τη πηγή «και είναι το πιο ανθεκτικό», ενώ πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ενδυναμώνει την παραγωγή LNG «και ενισχύουμε την προοπτική να γίνουμε πάροχος και εξαγωγέας στο φυσικό αέριο», αναφερόμενο στον κάθετο διάδρομο και στο FSRU στην Αλεξανδρούπολη που συνδέει την Ελλάδα με χώρες της Κεντρικής Ευρώπης. Όπως ειπε, το παραπάνω «είναι κρίσιμο για την αυτοδυναμία της Ευρώπης αλλά κυρίως για τη γεωστρατηγική της Ελλάδος»
OT FORUM - Η ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΤΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
6 και 7 Νοεμβρίου 2025 | Μικρό Χρηματιστήριο
ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ






































